Hlavní obsah

Kouzelná moc jahod: Pomohou zhubnout, vybělit zuby a dodat lesk vlasům

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jahodová sezona vypukla a na zahradách i plantážích se to začíná pěkně červenat. Jestli je máte rádi, pak si je dopřávejte plnými hrstmi, a to nejen k jídlu, mají i mnoho dalších využití!

Článek

Jen málokdo nemá rád jahody a v každém rodinném receptáři bývá alespoň jeden zákusek, který s nimi počítá jako s hlavní surovinou. Proč si je dopřát a jak je použít i mimo kuchyň?

Jahody pro zdraví

Jahody jsou skvělé nejen chuťově, ale obsahují antioxidanty, které pomohou tělu se bránit zánětům, případně je rychleji zlikvidovat. Nabídnou také četné vitaminy a minerály – možná byste do nich neřekli, že obsahují dokonce víc vitaminu C než citrony. Obsahují i vitaminy B, A nebo E, stejně jako vápník, zinek, draslík, hořčík nebo železo. Svým složením lahodí i nervům a mozku.

Dobrou zprávou je, že vám pomohou i při hubnutí. Obsahují totiž asi devadesát procent vody, minimum kalorií a dost vlákniny, což z nich dělá skvělou dietní potravinu. Jestli vás tedy často pronásleduje chuť na sladké, pak je jahoda tím, kdo ji zažene. Navíc patří mezi přírodní afrodiziaka, hlavně díky tomu, že obsahují zinek.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Jestli jste doposud jahody jen jedli, zavařovali nebo je dávali do koláčů, měli byste vyzkoušet i něco dalšíhoFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Jahody po těle

Jahody se dají využít nejen k jídlu, ale také na různé části těla. Jsou cennou surovinou pro výrobu domácí přírodní kosmetiky.

Na zuby: Jahody obsahují kyselinu jablečnou a enzymy, díky čemuž je lze využít i při domácím bělení zubů. Stačí je rozmačkat a kartáčkem nanést asi na deset minut na zuby. Poté je můžete sníst a vyčistit zuby klasickou pastou tak, jak to děláte obvykle. Výsledek není okamžitý, ale po několika opakováních je vidět.

Na vlasy: Na suché a roztřepené vlasy můžete použít masku z rozmačkaných jahod a trochy rostlinného oleje, majonézy nebo smetany. Stačí ji nanést na pár minut a následně ji omýt pod tekoucí vodou. Vlasy by měly být okamžitě vyživenější a hlavně lesklé.

Na pleť: Vitaminy a minerály v jahodách jsou vhodné na pleť, která má sklony k tvorbě vrásek, ale také pigmentových skvrn. Můžete je použít i na regeneraci kůže začervenalé po opalování nebo té s akné. Stačí si vyrobit masku z jahod a dalších ingrediencí – na zhruba deset jahod můžete přidat buď lžíci olivového oleje a dvě lžíce medu, nebo lžíci tvarohu. Doladit lze pár kapkami citronové šťávy. Masku naneste na pleť a nechejte alespoň deset minut působit, pak smyjte vlažnou vodou.

Foto: wasanajai, Shutterstock.com

Ingredience na domácí pleťovou masku? Základem mohou být jahody, med, smetana a trocha citronové šťávyFoto: wasanajai, Shutterstock.com

Na chodidla: Semínka jahod se mohou stát i jemným peelingem, což lze vyzkoušet například na zjemnění chodidel. Jahody stačí smíchat s trochou olivového oleje (na 10 jahod stačí lžička) a přidat lžičku soli do koupele. Výsledkem by měl být peeling pastové konzistence, kterým potřete chodidla a paty a masáží je zbavíte odumřelé kůže.

Na kůži: Rozmačkané jahody jsou i skvělým jemným peelingem na pokožku celého těla, takže si je vezměte klidně s sebou do sprchy a použijte je místo tekutého mýdla. Můžete do nich přidat trochu rostlinného oleje, ale pak velký pozor, ať neuklouznete!

Alergie na jahody

Někteří lidé se jahodám musí vyhýbat proto, že na ně mají alergii. Tu způsobují hlavně organické kyseliny, které jahody obsahují – tedy jablečná, šťavelová, chininová a citronová.

I když alergičtí nejste, neměli byste jich sníst najednou moc, protože mohou způsobit plynatost, průjem a podporují i zadržování vody v těle, což zatěžuje ledviny.

Jak uchovat jahody co nejdéle jako čerstvé

Pokud plánujete jahody trhat, směrujte to na ráno, kdy nejsou prohřáté od sluníčka. Pak je nemyjte pod tekoucí vodou, ale spíš dejte na chvíli do mísy s vodou a následně nechejte okapat a osušte. Jestliže do vody přidáte trochu octa, ochráníte je před plesnivěním. Osušené jahody pak uložte do lednice, kde by měly pár dní vydržet jako čerstvé.

Načítám