Hlavní obsah
4,6
(7)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pro dva je jí moc, pokud ale připravíte tuto dánskou játrovou paštiku na rodinnou oslavu nebo setkání přátel, stanete se hrdinkou dne. Je tak jemná a chutná, že půjde na dračku. Nikomu nemusíte říkat, že stála necelou stokorunu.

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Budete potřebovat
  • 500 g drůbežích jater
  • 150 g sádla
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 230 ml mléka
  • 1 ks cibule
  • 2 ks vejce
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 špetka pepře
Článek

Mohlo by vám to připadat divné. Normálně vám vždy doporučujeme sledovat složení uzenin a masných výrobků a vybírat ty s největším podílem masa a pak vám nabídneme paštiku nastavenou jíškou... Jenomže tenhle tradiční dánský recept je opravdu skvělý. Játrová paštika pečená ve vodní lázni je velmi jemná, snadno se roztírá, a přitom má dostatečně výraznou chuť. A ano, díky jíšce a sádlu je i poměrně levná. V Dánsku se jí říká leverpostej, narazíte na ni téměř všude a obvykle se podává na žitném chlebu s nakládanou červenou řepou.

Postup

01.

Nejdřív si připravte světlou jíšku: v rendlíku rozehřejte máslo na střední teplotu, přidejte mouku a za stálého míchání metličkou ji krátce osmažte, postačí minutka. Pořád míchejte a postupně po třetinách přilejte mléko, až vznikne hustá kaše. Stáhněte plamen na velmi mírný a za občasného míchání povařte, stačí 10 minut. Odstavte a nechte zchladnout.

02.

Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení, připravte si hlubší pekáček, do kterého se vám forma vejde a předehřejte troubu na 170 °C. Odblaňte kuřecí játra, nasekejte je nahrubo a stejně tak nasekejte i oloupanou cibuli. Játra, cibuli a sádlo vložte do mixéru a rozmixujte je na hladkou kaši.

03.

K játrové směsi přidejte vejce, zchladlou jíšku, osolte, opepřete a přidejte koření. Směs ještě jednou promixujte. Hmotu vlijte do připravené formy (je v pořádku, že je poměrně tekutá), tu vložte do pekáčku a kolem nalijte vařící vodu tak, aby dosahovala alespoň do poloviny formy. Zvolna pečte v předehřáté troubě asi hodinu.

Tip: Po rozmixování můžete lžíci játrové hmoty opéct na pánvičce, ochutnat a případně dosolit a přidat další špetku koření.

04.

Hned po upečení vyjměte paštiku z vodní lázně a nechte vychladnout. Můžete ji podávat hned, ještě lepší ale bude druhý den z lednice, zpevní a chutě se dokonale prolnou. V lednici vydrží 3-4 dny.

Játra patří k surovinám, které obvykle akceptují i ti, co jinak vnitřnosti nemusí. Jak to máte vy? Troufnete si i na pochoutky, jako jsou dršťková polévka, smažené býčí žlázy nebo zadělávaná kuřecí srdíčka?

Načítám