Hlavní obsah
3,8
(45)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Šťavnatý plátek vepřového masa v kabátku z křupavého bramboráku smažený na sádle... To není nic, čím byste se chlubili svému dietologovi. Když si ale k řízku místo porce hranolků dopřejete misku kysaného zelí a vychutnáte si ho s přáteli, zaručeně vám zvedne náladu. A ta je – jak známo – pro zdraví nejdůležitější.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 kousků
Budete potřebovat
  • 5 ks brambor
  • 2 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 5 ks vepřových řízků
  • 120 g sádla
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle (na každý řízek budete potřebovat přibližně jednu středně velkou bramboru). Vymačkejte z nich přebytečnou bramborovou šťávu, přidejte vejce, prolisovaný česnek a majoránku promnutou mezi prsty a vše řádně osolte a opepřete. Přisypejte mouku a vypracujte klasické bramborákové těsto.

02.

Vepřové maso (hodí se kýta, ořech nebo panenka) nakrájejte na tenčí řízky a jemně naklepejte. Já jsem použila vepřovou panenku, nakrájela jsem ji na řízky silné asi 1,5 cm a naklepala je klouby ruky. Z obou stran osolte a opepřete.

03.

V pánvi rozpalte vyšší vrstvu sádla na středně vysokou teplotu. Lžící klaďte do rozpáleného tuku bramborákové těsto a rozetřete ho na tenčí placku o trochu větší než plátek masa. Na placku hned položte maso a zakryjte ho další tenkou vrstvou těstíčka.

04.

Zvolna smažte asi 5 minut, až bude spodní strana osmažená dozlatova a dokřupava, poté pomocí obracečky opatrně otočte na druhou stranu a dál smažte dalších 5 až 6 minut, až bude bramborák křupavý a maso propečené. Smažíte-li zvolna, maso se stihne propéct, zatímco bramboráky zezlátnou. Pro vědecké typy s kuchyňským teploměrem: vnitřní teplota masa bude přibližně 64–65 °C.

05.

Osmažené řízky nechte krátce okapat na kuchyňském ubrousku a podávejte nejlépe ihned s miskou kysaného zelí a sklenicí vychlazeného piva.

Klasické bramboráky vám nechutnají? Zkuste bramborák na plech v troubě, nebo bramboráky se sýrem bez mouky, inspirované bulharskou kuchyní. Skvělé jsou i houboráky: bramboráky s houbami.

Reklama

Související témata:

Načítám