Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Výrazně ochucený bulgur s cizrnou a sušenými rajčaty, který tvoří přílohu k tomuto jídlu, je tak dobrý a sytý, že obstojí i samostatně jako lehčí, vegetariánský hlavní chod. Těm, kdo maso na talíři vyžadují, přidejte jednoduše a rychle upravenou vepřovou kotletu. 

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 2 vepřové kotlety s kostí
Na přílohu
  • 1 hrnek pšeničného bulguru
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 1 špetka mleté skořice
  • 1 špetka mletého koriandru
  • 1 špetka chilli
  • 3/4 hrnku cizrny
  • 1 hrstka sušených rajčat v oleji
  • 3 lžíce hladkolisté petržele
Na závěrečné dochucení
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Hrnek bulguru vsypejte do sítka a proplachujte tak dlouho, až bude odtékající voda čirá. Nechte ho okapat a zatím si připravte kořeněný základ.

02.

V hrnci rozehřejte olej, přidejte menší cibuli nakrájenou nadrobno, osolte a za občasného míchání ji opečte dosklovata. Přidejte koření (množství chilli vylaďte podle chuti) a okapaný bulgur a všechno dobře promíchejte v horkém oleji. Přilijte dva hrnky vody a přiveďte k varu. Poté zmírněte plamen (na stupeň 1–2 z 10) a zvolna táhněte pod pokličkou 10 minut.

Tip: Směs koření vám připomene blízkovýchodní jídla. Pokud máte raději méně výrazné chutě, přidejte jenom špetku pepře a lžičku mleté červené papriky.

03.

K uvařenému bulguru zlehka vmíchejte vařenou cizrnu, nakrájená sušená rajčata a pořádnou hrst nasekané petrželové natě. Přidejte citronovou šťávu a kapku olivového oleje a nechte pod pokličkou na vypnutém sporáku ještě 10 minut prohřát a dojít.

Tip: Uvařte si cizrnu sami, a rovnou větší množství. V krabičce v lednici vydrží pár dní a vy ji můžete snadno využít do polévek, salátů, zeleninových směsí...

04.

Vyzrálá vepřová kotleta s kostí a kouskem boku si zaslouží co nejšetrnější úpravu. Vyndejte ji včas na linku a nechte ji dojít pokojové teploty. Tukové krytí na hřbetu nařízněte až po maso ostrým nožem a troubu předehřejte na 100 °C. Pánev, kterou můžete dát do trouby, rozpalte nasucho. Těsně předtím, než ji položíte na pánev, kotletu osolte a opepřete. Pak kotletu chytněte do rukou a napřed opečte na suché pánvi naříznutý tukový hřbet. Až zezlátne a pustí dostatek tuku, opečte na něm maso z obou stran 2–3 minuty dozlatova. Poté ho vložte do předehřáté trouby a nechte ještě asi 10 minut dojít.

Reklama