Článek
Tahle úprava roštěné patří mezi nejoblíbenější. Tajemství úspěchu spočívá v trpělivosti: maso se musí opéct dozlatova, aby se chuť zavřela uvnitř, a pak pomalu dusit ve vlastní šťávě. Hořčičná omáčka je jemná, krémová a lehce pikantní, aniž by přebíjela maso. A pak smažená cibulka – malá věc, velká radost. Křupe, voní a každé sousto pozvedne o úroveň výš.
Postup
01.
Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Maso očistěte a nakrájejte na čtyři stejné plátky po cca 200 gramech. Mírně naklepejte, osolte, opepřete a z obou stran lehce poprašte moukou.
V hrnci rozehřejte sádlo a plátky masa na něm opečte do zlatohněda (2 až 3 minuty z každé strany). Opečené plátky vyjměte na talíř a přikryjte. V hrnci snižte teplotu a na výpeku osmahněte dozlatova nakrájenou cibuli.
02.
Přidejte hořčici, krátce promíchejte a přilijte horký vývar. Směs přiveďte k varu. Do hrnce vraťte opečené maso i se šťávou, kterou pustilo, přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste asi 1,5 hodiny, dokud maso zcela nezměkne.
03.
Zatímco se maso dusí, připravte si smaženou cibulku. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vložte je do misky, zasypejte moukou a zlehka prsty promíchejte. Mouku jemně oklepejte.
V hlubší pánvi nebo hrnci rozpalte vyšší vrstvu sádla. Po částech do ní vkládejte cibulová kolečka a osmažte je dozlatova (asi 3 až 5 minut). Osmaženou cibulku vyjměte na papírovou utěrku a nechte okapat od přebytečného tuku.
04.
Měkké maso vyjměte na talíř a přikryjte. Omáčku dochuťte dle potřeby solí a pepřem a přeceďte ji přes cedník do čistého hrnce, cibuli v cedníku do omáčky propasírujte krouživými pohyby vypouklou stranou naběračky.
Nyní do omáčky vmíchejte po kouskách studené máslo – omáčka zjemní a získá lesklejší vzhled. Vraťte do ní roštěnou a sejměte z plamene.
05.
Vídeňskou roštěnou dejte na talíř, přelijte omáčkou a ozdobte křupavou cibulkou. Podávejte s vařenou rýží. Můžete dozdobit čerstvou petrželkou.



