Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Klasika, která se hodí na neděli i běžný oběd. Šťavnaté plátky hovězí roštěné se nejdřív krátce opečou, pak pozvolna dusí a nakonec podávají s jednoduchou, ale výraznou hořčičnou omáčkou. Křupavá cibulka na vrchu dodá jídlu šmrnc i extra chuť.

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 800 g hovězí roštěné
  • 3 ks cibule
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
    10
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 15 g másla
    7
Smažená cibulka
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sádla na smažení
  • 2 lžíce hladké mouky na obalování
    1
K podávání
  • 4 hrnky uvařené rýže
  • 1/2 lžíce nasekané petrželky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Tahle úprava roštěné patří mezi nejoblíbenější. Tajemství úspěchu spočívá v trpělivosti: maso se musí opéct dozlatova, aby se chuť zavřela uvnitř, a pak pomalu dusit ve vlastní šťávě. Hořčičná omáčka je jemná, krémová a lehce pikantní, aniž by přebíjela maso. A pak smažená cibulka – malá věc, velká radost. Křupe, voní a každé sousto pozvedne o úroveň výš.

Postup

01.

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Maso očistěte a nakrájejte na čtyři stejné plátky po cca 200 gramech. Mírně naklepejte, osolte, opepřete a z obou stran lehce poprašte moukou.

V hrnci rozehřejte sádlo a plátky masa na něm opečte do zlatohněda (2 až 3 minuty z každé strany). Opečené plátky vyjměte na talíř a přikryjte. V hrnci snižte teplotu a na výpeku osmahněte dozlatova nakrájenou cibuli.

02.

Přidejte hořčici, krátce promíchejte a přilijte horký vývar. Směs přiveďte k varu. Do hrnce vraťte opečené maso i se šťávou, kterou pustilo, přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste asi 1,5 hodiny, dokud maso zcela nezměkne.

03.

Zatímco se maso dusí, připravte si smaženou cibulku. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vložte je do misky, zasypejte moukou a zlehka prsty promíchejte. Mouku jemně oklepejte.

V hlubší pánvi nebo hrnci rozpalte vyšší vrstvu sádla. Po částech do ní vkládejte cibulová kolečka a osmažte je dozlatova (asi 3 až 5 minut). Osmaženou cibulku vyjměte na papírovou utěrku a nechte okapat od přebytečného tuku.

04.

Měkké maso vyjměte na talíř a přikryjte. Omáčku dochuťte dle potřeby solí a pepřem a přeceďte ji přes cedník do čistého hrnce, cibuli v cedníku do omáčky propasírujte krouživými pohyby vypouklou stranou naběračky.

Nyní do omáčky vmíchejte po kouskách studené máslo – omáčka zjemní a získá lesklejší vzhled. Vraťte do ní roštěnou a sejměte z plamene.

05.

Vídeňskou roštěnou dejte na talíř, přelijte omáčkou a ozdobte křupavou cibulkou. Podávejte s vařenou rýží. Můžete dozdobit čerstvou petrželkou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 820,35 kJ
Bílkoviny50,86 g
Tuky43,47 g
Sacharidy79,4 g
Sůl1,66 g
SAFA18,34 g
Vláknina5,96 g
Cukry7,36 g

Načítám