Hlavní obsah

Zapomenuté koření našich babiček: Proč do jídelníčku vrátit pelyněk nebo libeček

Foto: Sokor Space, Shutterstock.com

Foto: Sokor Space, Shutterstock.com

Reklama

Kdybyste měli možnost se projít kuchyní své prababičky, našli byste tam koření, které jste při vaření ještě nikdy nepoužili, a možná už je ani neznáte. Proč by stálo za to je vyzkoušet?

Článek

Staré kuchařky ve svých receptech uvádějí i takové druhy koření, které dnes nejsou až tak využívané, jak by si zasloužily. Pojďme se seznámit s těmi, které si zaslouží pozornost nejen pro svou zajímavou chuť, ale i účinky na zdraví. Mnoho z nich pak můžete vysázet i do své zahrádky!

1. Saturejka

Saturejka byla oblíbenou léčivkou a aromatickou bylinkou. Její nať se používala při přípravě mas, luštěnin, do pomazánek, ale i při nakládání zelí či hub nebo výrobě domácích uzenin. Dnes je součástí směsí, jako je provensálské koření nebo čubrica. Využívala se i její schopnost působit proti nadýmání či nechutenství. Přidávala se do žaludečních likérů. Leccos se píše i o jejím afrodisiakálním působení.

Saturejku zahradní byste našli na mnoha zahrádkách, protože je nenáročná a hezky voní. Snese sušší půdu v létě a v zimě je mrazuvzdorná.

Foto: Steidi, Shutterstock.com

Saturejka je ozdobou nejen kuchyně, ale i zahradyFoto: Steidi, Shutterstock.com

2. Křen

Ze zahrádek bohužel téměř vymizel křen, který se v kuchyni našich babiček objevoval hojně. Využívaly nejen jeho kořen, ale i mladé lístky, které lze na jaře nakrájet do salátů. Křenu se díky jeho účinkům na zdraví přezdívalo všelék nebo český ženšen. Jako léčivka se uplatní při inhalaci na pročištění dýchacích cest, při konzumaci má antibiotické účinky, zvyšuje chuť k jídlu a pomůže s trávením – proto se strouhaný kořen přidával k ovaru a bůčku. Jde také o zabijáka virů. Můžete ho vyzkoušet tam, kde jste zvyklí používat wasabi.

3. Libeček

Libečku se dostalo označení zelené maggi a je typickým polévkovým kořením. Jeho listy lze ale použít i při vaření brambor, hlavně těch starších, kterým dodá zajímavou chuť. Kořen libečku lze využít podobně jako celer, ale víc se používají právě listy. Pěstovat ho lze na zahradě i na balkoně.

Foto: Lubos Chlubny, Shutterstock.com

Libeček je skvělý do polévek, ale třeba i vařených bramborFoto: Lubos Chlubny, Shutterstock.com

4. Jalovec

Kuličky jalovce se používají nejen při přípravě masa, hlavně skopového nebo zvěřiny, kdy se dává do marinády. Vyzkoušet ho můžete i do guláše. Využívá se i při výrobě alkoholu – rozhodně ginu a borovičky.

Jalovec byl od středověku považován za dezinfekci – vykuřovalo se jím, ale doporučovalo se i kousat jeho kuličky, pokud se lidé chtěli chránit před virovou nákazou. Pomáhá i při léčbě zánětu močového měchýře. Doporučuje se konzumovat maximálně 10 kuliček za den, ale jen jednorázově, nikoli dlouhodobě, může ohrozit ledviny!

5. Andělika lékařská

Anděliku byste na zahrádce opravdu nepřehlédli – je to až dva metry vysoká rostlina, která intenzivně voní. Sbíral se kořen i vyzrálá semínka, která se přidávala do marinád a omáček k masu, ale třeba i do kompotů z rybízu a angreštu, protože tlumila jejich kyselost. Čerstvou nať a semena přidávaly naše babičky do salátů, polévek, omáček a jako koření. Kořen se využíval v lidovém léčitelství do žaludečních likérů (uleví při přejedení), ale i při celkové únavě a oslabení organismu.

Foto: Elena Odareeva, Shutterstock.com

Anděliku rozhodně nepřehlédnete, je to dvoumetrová rostlinaFoto: Elena Odareeva, Shutterstock.com

6. Pelyněk brotan

Zapomenutým kořením je i pelyněk brotan, jinak zvaný boží dřevec. Má zvláštní citronovou vůni a chutná hořce. Byl využíván při přípravě skopového masa, ale i husy nebo kachny. Našli byste ho ale i v receptech na pokrmy z tvarohu nebo se jím dochucovaly koláče.

Pelyněk brotan můžete pěstovat na zahrádce i jako léčivku, sklízela se nať a někdy i semena. Využíval se jeho pozitivní vliv na trávení, ale i na činnost jater a žlučníku.

Reklama

Načítám