Hlavní obsah
3,3
(30)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Ne vždy se mi chce cheesecake péct ve vodní lázni, ale když už to udělám, výsledek stojí za to: dort je krásně nadýchaný, rovnoměrně upečený a hezky rovný. A tento je navíc plný voňavých skořicových hrušek a křupavých pražených oříšků.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Korpus
  • 50 g lískových oříšků
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g cukru moučka
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka soli
  • 80 g másla
Náplň
  • 600 g čerstvého krémového sýru
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 ks vejce
Na hrušky & ozdobu
  • 3 ks hrušek
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky badyánu
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 50 g medu
  • 30 g lískových oříšků
Článek

Postup

01.

Lískové oříšky na korpus i na ozdobu (celkem 80 g) nasucho opražte na velké pánvi, až začnou vonět a popraskají jim slupky. Přemístěte je do utěrky a třete o sebe, aby většina slupek odpadla. Oříšky pak vyberte, odvažte asi 50 g a najemno rozmixujte. Video: Jak jednoduše na louskání lískových oříšků?

02.

K rozmixovaným ořechům přidejte ostatní suroviny na korpus a promixujte na hladké těsto. Rukama nebo dnem skleničky natlačte na dno malé dortové formy s odnímatelnými okraji, několikrát propíchejte vidličkou a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Poté nechte trochu vychladnout.

03.

Mezitím odstraňte z hrušek jádřince (celkem byste měli získat asi 350 g dužiny), pokrájejte je na kostičky a spolu s medem (pokud nejsou hrušky dostatečně zralé a sladké, dejte ho více) a kořením 10 minut za občasného míchání povařte. Polovinu ovoce rozetřete na předpečený korpus, ale ne až ke krajům, aby pak během pečení nevytékalo.

04.

Žervé nebo čerstvý krémový sýr rozmixujte nebo prošlehejte s cukrem a vanilkou do rozpuštění cukru. Pak už jen krátce, aby se do krému nedostalo mnoho vzduchu, zapracujte vajíčka. Směs nalijte opatrně okolo hrušek a na ně a formou několikrát bouchněte o stůl, aby unikly bublinky.

Foto: Kateřina Harudová

Díky vodní lázni bude mít cheesecake krásně rovný povrch a hedvábnou konzistenciFoto: Kateřina Harudová

05.

Naplněnou formu položte na pruh alobalu a jeho konce zahněte přes formu. Křížem, abyste zabalili i zbytek formy, položte na druhý pruh, a tím obalte zbytek obvodu formy. Položte do hlubokého plechu a v troubě do něj nalijte z konvice vroucí vodu tak, aby sahala asi do poloviny formy.

06.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 35 minut, střed by měl být ještě trochu třaslavý a okraje jen lehounce zlatavé. Poté otevřete dvířka trouby a koláč v ní nechte zchladnout. Jakmile má cheesecake pokojovou teplotu, přemístěte ho z plechu s vodou do lednice a nechte ho nejlépe do druhého dne zatuhnout

07.

Před podáváním ozdobte zbylými hruškami (kdyby byly moc tuhé, zřeďte trochou vody a znovu zahřejte) a zbylými oříšky – nahrubo je nasekejte. Krájejte ostrým nožem zahřátým horkou vodou.

Stejným způsobem můžete ve vodní lázni upéct jakýkoli jiný cheesecake: originální a krásně barevný je pečený cheesecake se zakysanou smetanou. Anebo vás zaujme zdravý cheesecake z ovesných vloček a s proteinem?

Reklama

Načítám