Článek
Postup
Krok 1: Lískové oříšky na korpus i na ozdobu (celkem 80 g) nasucho opražte na velké pánvi, až začnou vonět a popraskají jim slupky. Přemístěte je do utěrky a třete o sebe, aby většina slupek odpadla. Oříšky pak vyberte, odvažte asi 50 g a najemno rozmixujte. Video: Jak jednoduše na louskání lískových oříšků?
Krok 2: K rozmixovaným ořechům přidejte ostatní suroviny na korpus a promixujte na hladké těsto. Rukama nebo dnem skleničky natlačte na dno malé dortové formy s odnímatelnými okraji, několikrát propíchejte vidličkou a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Poté nechte trochu vychladnout.
Krok 3: Mezitím odstraňte z hrušek jádřince (celkem byste měli získat asi 350 g dužiny), pokrájejte je na kostičky a spolu s medem (pokud nejsou hrušky dostatečně zralé a sladké, dejte ho více) a kořením 10 minut za občasného míchání povařte. Polovinu ovoce rozetřete na předpečený korpus, ale ne až ke krajům, aby pak během pečení nevytékalo.
Krok 4: Žervé nebo čerstvý krémový sýr rozmixujte nebo prošlehejte s cukrem a vanilkou do rozpuštění cukru. Pak už jen krátce, aby se do krému nedostalo mnoho vzduchu, zapracujte vajíčka. Směs nalijte opatrně okolo hrušek a na ně a formou několikrát bouchněte o stůl, aby unikly bublinky.
Díky vodní lázni bude mít cheesecake krásně rovný povrch a hedvábnou konzistenci
Krok 5: Naplněnou formu položte na pruh alobalu a jeho konce zahněte přes formu. Křížem, abyste zabalili i zbytek formy, položte na druhý pruh, a tím obalte zbytek obvodu formy. Položte do hlubokého plechu a v troubě do něj nalijte z konvice vroucí vodu tak, aby sahala asi do poloviny formy.
Krok 6: Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 35 minut, střed by měl být ještě trochu třaslavý a okraje jen lehounce zlatavé. Poté otevřete dvířka trouby a koláč v ní nechte zchladnout. Jakmile má cheesecake pokojovou teplotu, přemístěte ho z plechu s vodou do lednice a nechte ho nejlépe do druhého dne zatuhnout
Krok 7: Před podáváním ozdobte zbylými hruškami (kdyby byly moc tuhé, zřeďte trochou vody a znovu zahřejte) a zbylými oříšky – nahrubo je nasekejte. Krájejte ostrým nožem zahřátým horkou vodou.
Stejným způsobem můžete ve vodní lázni upéct jakýkoli jiný cheesecake: originální a krásně barevný je pečený cheesecake se zakysanou smetanou. Anebo vás zaujme zdravý cheesecake z ovesných vloček a s proteinem?