Hlavní obsah
3,5
(104)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Děti samozřejmě vždy potěší, když je vezmete na zmrzlinu. Pokud chystáte oslavu, zmrzlinový dort se rozhodně potká s nadšením. Výroba zabere asi 15 minut – stihnete ho připravit ještě dnes večer.

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 220 g kakaových sušenek
  • 60 g másla
  • 800 ml vanilkové zmrzliny
  • 800 ml čokoládové zmrzliny
  • 1 lžička másla
Čokoládová omáčka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády na vaření
K podávání
  • 80 g čokoládových čoček
Článek

Postup

01.

Dortovou formu velmi zlehka vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (díky máslu papír krásně přilne ke stěnám). Rozpusťte máslo.

02.

Do mixéru nasypejte sušenky (my jsme použili Oreo) a rozmixujte na jemnou drť. Přibližně čtvrtinu drobečků odsypejte stranou. Ke zbytku v mixéru přidejte rozpuštěné máslo a ještě jednou krátce promixujte. Sušenkovou hmotu vsypejte do dortové formy, pečlivě upěchujte do stejně vysoké vrstvy po celém dně a vložte asi na 15 minut do mrazničky. Zároveň z mrazničky vyndejte čokoládovou zmrzlinu a nechte ji chvíli povolit.

Tip: Experimentovat můžete s druhem sušenek do korpusu (skvělé jsou karamelové i jemné máslové), příchutěmi zmrzliny i se zdobením. Čokoládové sušenky s mléčnou náplní, vanilková a čokoládová zmrzlina a čokoládová omáčka jsou ale naprostá sázka na jistotu.

03.

Po čtvrthodině sušenková vrstva v mrazničce zpevní a zmrzlina naopak povolí. Povolenou zmrzlinu naneste na sušenkový korpus a pečlivě uhlaďte. Povrch posypejte odloženými sušenkami, obrácenou stranou lžíce je jemně vmáčkněte do zmrzliny a dort znovu vložte na 15 minut do mrazničky. Zároveň z ní vyndejte vanilkovou zmrzlinu a nechte ji povolit.

Tip: Dáváte přednost lehčím ovocným zmrzlinám? Udělejte si domácí sorbet bez zmrzlinovače: jahodový sorbet s bezinkovým sirupem nebo meruňkový sorbet se špetkou kardamomu.

04.

Po další čtvrthodině naneste do formy povolenou vanilkovou zmrzlinu, povrch uhlaďte a vraťte do mrazničky alespoň na hodinu. Před podáváním nechte dort chvíli povolit. Odstraňte boky dortové formy, opatrně sloupněte papír a dort přeložte na servírovací tác: půjde to snadno, sušenkový korpus zpevní a celý dort unese.

05.

Na čokoládovou omáčku přiveďte v rendlíku smetanu k bodu varu. Stáhněte ji z ohně, přidejte nalámanou čokoládu a nechte minutku stát. Poté lžící vymíchejte do hladké a lesklé hmoty.

06.

Těsně před podáváním ozdobte povrch čokoládovými kuličkami, sušenkami nebo ovocem a přidejte tekutou čokoládovou omáčku. Dort krájejte suchým nahřátým nožem. Spodní sušenkový korpus bude klást mírný odpor, zvlášť při krájení prvního kousku. Buďte trpěliví nebo použijte zoubkovaný nůž.

Máte rádi nepečené dobroty ze sušenek? Udělejte si nepečený jablečník ze sušenek anebo sušenková lízátka. A vynikající jsou i nepečené pudinkové řezy se sušenkami a ovocem.

Reklama

Načítám