Hlavní obsah

Karamelový cheesecake s kandovanými ořechy

Hodnocení:
(160)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Karamelový cheesecake spojuje hned několik našich oblíbených dobrůtek: křehké máslové těsto, krémovou smetanovou vrstvu, křupavé kandované ořechy a božský slaný karamel. Nejlepší na tom pak je, že úplně nejlíp fungují dohromady! Jen pamatujte, že cheesecake je nejlepší upéct den dopředu, aby se dobře krájel.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na korpus
  • 180 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
Na náplň (smetanu kupte 250 ml, zbytek použijete na karamel)
  • 400 g čerstvého krémového sýru
  • 250 g mascarpone
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g hladké mouky
  • 4 vejce
Na kandované ořechy
  • 200 g ořechů
  • 30 g cukru krupice
  • 15 g másla
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka soli
Na karamelovou polevu
  • 100 g cukru krupice
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 30 g másla
  • 1/4 lžičky soli
Článek

Postup

Krok 1: Ze surovin na korpus vytvořte hladké těsto (kdyby se moc drolilo, přidejte cca 2 lžíce vody). Pracujte rychle, aby moc nezměklo, a pokud máte kuchyňského robota, použijte ho (poslouží ale i klasický mixér). Rukama těsto natlačte na dno formy s odnímatelnými okraji, několikrát propíchejte vidličkou a dejte alespoň na 30 minut do lednice nebo mrazáku.

Krok 2: Ingredience na náplň vyndejte z lednice včas, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Sýr (například Cream Cheese, Goldessa, Buko, Jaroměřické žervé, Philadephia) prošlehejte s mascarpone (můžete si vyrobit i domácí), oběma cukry a moukou, postupně krátce zašlehejte vejce a nakonec smetanu.

Krok 3: Vlijte na vychlazený korpus, několikrát bouchněte o stůl, aby odešly bublinky vzduchu, kvůli kterým cheesecake praská, a v troubě vyhřáté na 160 °C pečte 40 až 50 minut, až povrch zpevní a jen lehounce zezlátne. Je dobré na dno trouby umístit plecháček s vodou, aby se dort pekl ve vlhkém prostředí. Otevřete dvířka trouby, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přemístěte nejlépe do druhého dne do lednice, aby krém hezky zatuhnul.

Krok 4: Ořechy i karamel si můžete připravit také den předem, ale dort nazdobte až těsně před podáváním. Na velké pánvi rozehřejte cukr s máslem, solí a skořicí, přisypte ořechy (váš oblíbený druh nebo mix) a za častého míchání asi 10 minut opékejte, až se vše spojí, cukr zkaramelizuje a ořechy rozvoní. Nechte vychladnout a poté rozlámejte nebo nahrubo nasekejte.

Krok 5: Poté se pusťte do karamelu. V hrnci s tlustým dnem asi 10 minut zahřívejte cukr s máslem, až zkaramelizuje. Vedle si ohřejte smetanu, opatrně ji pak s chňapkami nalijte ke karamelu (pozor, bude to prskat!) a ještě chvíli povařte, až se směs spojí v hladký sirup. Dle chuti osolte kdo jednou ochutnal slaný karamel, tak jistě chápe a nechte vychladnout.

Krok 6: Teď už ostrým nožem uvolněte boky formy, tu sundejte, a povrch dortu přelijte polovinou karamelu. Posypejte ořechy a přelijte zbývajícím karamelem. A upřímně: cheesecake vypadá lépe, když ořechy necháte vcelku, ale praktičtější na krájení je ořechy po opražení trochu posekat (hlavně pokud byste používali jen vlašské, para či pekanové).

Tip: Já dala kešu, mandle, arašídy a para ořechy, ale skvělé jsou i pekanové, makadamové, vlašské nebo lískové, prostě co máte rádi nebo doma po ruce.

Jestli si chcete trochu usnadnit práci, korpus upečte ze sušenek karamelových, kakaových nebo klasických máslových.

A pokud kombinaci cheesecaku s ořechy milujete, zkuste tento nepečený s irským oříškovým likérem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek