Článek
V době, kdy se sklízí jablíčka, už je většinou počasí na to, abyste zapnuli troubu a upekli klidně i něco náročnějšího na přípravu - tedy dezert z kynutého těsta. A právě to je základem nadýchaných, po skořici a jablkách vonících donutů, které se vyplatí dělat rovnou z dvojnásobné dávky, protože budou hned pryč...
Postup
01.
V rendlíku ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Pak ho nalijte do mísy, přimíchejte droždí a lžičku cukru. Droždí nechte 5 až 10 minut zaktivovat (ujistit se, že je činné).
Jablko oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Vymačkejte z něj přebytečnou šťávu. Přimíchejte jej do mísy k droždí spolu se zbylým cukrem, vejcem, vanilkou a zchladlým rozpuštěným máslem.
Nakonec vmíchejte prosátou mouku se solí a vypracujte měkké, nelepivé těsto – v rukách nebo pomocí robotu. Dle potřeby těsto podsypejte při hnětení ještě trochou mouky navíc.
02.
Bochánek těsta vložte do čisté mísy, poprašte jej moukou a zakryjte čistou utěrkou. Nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím si vyložte dva plechy pečicím papírem.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozválejte na plát silný asi 1,5 cm. Vykrajujte z něj kolečka pomocí otočené sklenice o průměru 8 až 9 cm. Uprostřed vykrojte pomocí kulatého vykrajovátka otvor a vzniklé donuty pokládejte na pečicí papír na plechu.
Zbytky těsta po vykrájení donutů a středů znovu vyválejte a vykrajujte do spotřebování. Plechy s donuty přikryjte čistou utěrkou a nechejte ještě asi 40 minut kynout.
03.
V době, kdy donuty ještě kynou na plechu, předehřejte troubu na 190 °C a následně v ní donuty pečte 9 až 10 minut dozlatova.
Po upečení je nechejte na plechu a připravte si vše potřebné na jejich obalení - do misky dejte cukr se skořicí a v rendlíku rozpusťte máslo. Ještě horké donuty potřete rozpuštěným máslem a hned je obalte ve směsi cukru a skořice.