Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Pokud nemáte příliš času na zdlouhavé pečení a čekáte návštěvu, vsaďte na rychlou a efektní roládu s jahodami. Vypadá skvěle na řezu a ještě lépe chutná!

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Na piškotovou roládu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce studené vody
Na náplň
  • 200 g tvarohu
  • 80 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru
  • 6 ks čerstvých jahod
Článek

Piškotová roláda patří k mým nejoblíbenějším dezertům. Je jednoduchá na přípravu, vypadá dobře a vždy sklidí velký úspěch. Nejraději mám tuto kakaovou roládu s celými jahodami: jedná se o lehký dezert, který potěší i v teplých dnech. A jestli se snažíte omezovat cukr, v receptu občas používám místo cukru erythritol nebo xylitol – roláda se vždy podaří i tak.

Postup

01.

Omyjte jahody. Troubu rozehřejte na 170 °C. V misce smíchejte sypké suroviny: mouku, kakao, prášek do pečiva, cukr a špetku soli.

02.

Do sypké směsi přidejte žloutky a 3 lžíce studené vody a promíchejte. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a poté opatrně vmíchejte ke směsi se žloutky.

03.

Na plech vyložený pečicím papírem rovnoměrně rozetřete těsto (vrstva těsta by měla být vysoká asi 2 mm) do tvaru obdélníku a dejte péct do vyhřáté trouby na 8 až 10 minut. Korpus po upečení nechte vychladnout a poté odlepte z papíru.

Tip: Chcete mít jistotu, že se hotový korpus z pečicího papíru dobře odlepí? Postříkejte papír před pečením trochou oleje ve spreji.

04.

Zatímco korpus chladne, připravte si náplň. V misce smíchejte tvaroh s cukrem. Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky a poté zlehka vmíchejte k tvarohové části tak, aby vám šlehačka nespadla.

05.

Vychladlý kakaový korpus potřete celý náplní a potom na jednu delší stranu vyskládejte asi 5 až 8 cm od okraje celé očištěné jahody. Roládu poté zaviňte a nechejte alespoň 30 minut v lednici, než ji budete servírovat.

Nechcete zapínat troubu? Úžasná nepečená charlotta s jahodami a bílou čokoládou je jednoduchá a přitom opravdu luxusní.

Načítám