Hlavní obsah

Vláčné, křupavé, voňavé… Sbírka ořechových dezertů, které si zamilujete

Foto: vkuslandia, Shutterstock.com

Foto: vkuslandia, Shutterstock.com

Ořechy patří k dostupným superpotravinám – dodají energii, zasytí, obsahují spoustu cenných látek a jako bonus provoní každý moučník. Právě teď, v sezoně vlašských a lískových ořechů, se hodí mít po ruce výběr těch nejlepších dezertů.

Článek

Nenapodobitelná vůně „vlašáků i výrazná chuť „lískáčů“ jsou základem těchto skvělých dezertů. Ořechy se hodí do těst, krémů, polev i náplní a dokážou obyčejný moučník proměnit v luxusní zážitek.

Nejlepší ořechové dezerty

Jestli máte rádi ořechy, pak byste měli vyzkoušet i dezerty z nich - tentokrát vsaďte na českou klasiku, tedy vlašské nebo lískové.

Jak skladovat ořechy

Abyste měli ořechy stále po ruce, musíte se naučit je správně skladovat, aby si co nejdéle zachovaly chuť i výživovou hodnotu. Takže co byste měli dodržovat?

  • Skladujte je v suchu a chladu – ořechy nesnášejí vlhko ani vysoké teploty. Nejlépe jim je v suché spíži, ve sklepě nebo v chladničce.
  • Dejte je do uzavřené nádoby, ideálně tmavé – vzduch a světlo urychlují žluknutí ořechů. Ořechy snadno přebírají okolní vůně, proto je nedávejte nikdy vedle cibule, česneku či aromatických sýrů.
  • Oloupané nebo ve skořápce – ořechy ve skořápce vydrží výrazně déle (až rok), loupané ořechy je dobré spotřebovat rychleji. Velmi rychle je třeba spotřebovat ořechy mleté nebo sekané.
  • V lednici či mrazáku – loupané vlašské, lískové nebo pekanové ořechy je nejlepší uchovávat v chladu. V lednici vydrží několik měsíců, v mrazáku i rok.

Načítám