Článek
Nenapodobitelná vůně „vlašáků“ i výrazná chuť „lískáčů“ jsou základem těchto skvělých dezertů. Ořechy se hodí do těst, krémů, polev i náplní a dokážou obyčejný moučník proměnit v luxusní zážitek.
Nejlepší ořechové dezerty
Jestli máte rádi ořechy, pak byste měli vyzkoušet i dezerty z nich - tentokrát vsaďte na českou klasiku, tedy vlašské nebo lískové.
Jak skladovat ořechy
Abyste měli ořechy stále po ruce, musíte se naučit je správně skladovat, aby si co nejdéle zachovaly chuť i výživovou hodnotu. Takže co byste měli dodržovat?
- Skladujte je v suchu a chladu – ořechy nesnášejí vlhko ani vysoké teploty. Nejlépe jim je v suché spíži, ve sklepě nebo v chladničce.
- Dejte je do uzavřené nádoby, ideálně tmavé – vzduch a světlo urychlují žluknutí ořechů. Ořechy snadno přebírají okolní vůně, proto je nedávejte nikdy vedle cibule, česneku či aromatických sýrů.
- Oloupané nebo ve skořápce – ořechy ve skořápce vydrží výrazně déle (až rok), loupané ořechy je dobré spotřebovat rychleji. Velmi rychle je třeba spotřebovat ořechy mleté nebo sekané.
- V lednici či mrazáku – loupané vlašské, lískové nebo pekanové ořechy je nejlepší uchovávat v chladu. V lednici vydrží několik měsíců, v mrazáku i rok.