Hlavní obsah
Foto: Ryzhkov Photography, Shutterstock.com

Foto: Ryzhkov Photography, Shutterstock.com

Burek, tradiční balkánská pochoutka, je známý svým křehkým a křupavým těstem plněným různými druhy náplní. Tento recept vám ukáže, jak snadno připravit domácí burek z filo těsta s lahodnou masovou náplní.

35 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 500 g mletého masa
  • 1 balení filo těsta
    1
  • 1 ks velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 ks vejce na potření
    3
  • 100 ml zakysané smetany
    7
  • 1 svazek petržele
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Burek má bohatou historii sahající až do osmanské říše, kde to byl oblíbený pokrm jak na sultánských dvorech, tak mezi obyčejnými lidmi. Tradičně se připravuje s tenkým těstem a různými náplněmi, jako je mleté maso, sýr nebo špenát, takže si ho můžete snadno užít i ve vegetariánské variantě.

Hrnkový recept na domácí filo těsto

Nemáte kupované filo těsto? Pusťte se do výroby vlastního. Do mísy prosejte 2 hrnky hladké mouky, přidejte 3/4 hrnku vlažné vody, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci bílého vinného octa1 lžičku soli a zadělejte hladké tuhé těsto. Hnětení trvá asi 10 minut. Hotové těsto přikryjte fólií a dejte asi na 1,5 hodiny odpočinout do chladu. Vál posypejte hladkou moukou a pořádně pomoučněte i váleček, jinak se bude těsto lepit a potrhá se. Vychlazené těsto rozdělte na čtyři nebo pět částí a každou rozválejte na dlouhý, opravdu průhledný obdélník. Podle potřeby plát otáčejte a přitom nešetřete moukou.

Postup

01.

Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce opečte. Vmíchejte mleté maso, osolte, opepřete a ochuťte mletou paprikou. Směs smažte na pánvi, dokud maso není dobře propečené. Na závěr přidejte najemno nasekanou petrželku a nechte vychladnout.

02.

Troubu předehřejte na 180 °C. Filo těsto opatrně rozbalte a zakryjte vlhkou utěrkou, aby nevyschlo (pokud s ním nebudete pracovat ihned). Na pracovní plochu rozprostřete 1 plát těsta (většinou je v jednom balení více jednotlivých kousků) a potřete ho zakysanou smetanou. Na okraj rozprostřete část masové směsi a těsto pevně srolujte do „hada“. Poté nohavici smotejte do tvaru šneka a položte doprostřed plechu vyloženého pečicím papírem. Postup opakujte s dalším plátem těsta a navazujte na předchozí šnek. Když je burek kompletně sestaven, potřete ho rozšlehaným vejcem.

03.

Burek pečte v předehřáté troubě po dobu 30–35 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé. Poté nechte burek pár minut prochladnout a krájejte na porce. Jako příloha se hodí opečená zelenina nebo bramborová kaše.

Znáte jeden z nejslavnějších a nejoblíbenějších bulharských dezertů? Recept na dort Garaš

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie15 532,32 kJ
Bílkoviny105,45 g
Tuky230,14 g
Sacharidy294,65 g
Sůl9,78 g
SAFA99,98 g
Vláknina12,24 g
Cukry17,9 g

Načítám