Hlavní obsah
3,0
(2)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Houbová sezona začíná. Nevíte, jak naložit s nasbíranou nadílkou? Zkuste tenhle slaný koláč s houbami i vůní tymiánu. Dokonalé křupavé těsto můžete zkusit pro jakoukoli slanou náplň.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
Na náplň
  • 300 g čerstvých nebo sušených hub
  • 150 g sušených rajčat v oleji
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 trochu soli
  • 250 g ricotty
  • 1 ks vejce
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Na koláč můžete použít jak čerstvé lesní houby, tak i žampiony. Pokud chcete docílit výraznější chuti náplně, přidejte k houbám na pánvi trochu drceného římského kmínu a místo tymiánu do ricotty přidejte pár lístků rozmarýnu. Těsto lze také rozdělit na 6 částí a připravit výborné houbové tartaletky.

Postup

01.

Do mísy nasypejte mouku a promíchejte se solí. Přidejte pokrájené změklé máslo a vejce. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodinky do lednice.

02.

Mezitím připravte náplň. Ricottu prošlehejte s vejcem, osolte ji a vmíchejte lístky tymiánu. Houby pokrájejte na plátky, šalotku nakrájejte najemno a sušená rajčata na proužky. V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku a houby. Když jsou houby opečené dozlatova, vmíchejte sušená rajčata a vše podle chuti osolte.

Tip: Na pánev můžete přidat i kousky slaniny nebo pikantní klobásku.

03.

Odleželé těsto vyndejte z lednice. Vyválejte ho na plát, který bude o něco větší než forma. Formu vyložte pečicím papírem a těsto na ni přeneste. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte nebo zahněťte dovnitř.

Tip: Když místo soli přidáte do těsta 70 g cukru, můžete ho připravit se sladkou náplní.

04.

Připravenou ricottovou směs naneste na těsto a uhlaďte. Navrch přidejte vychladlou houbovou směs. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut. Podávejte se zeleninovým salátem podle chuti.

Máte rádi tradiční české suroviny a jídla? Vyzkoušejte bramborové placky plněné houbami.

Načítám