Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Vyhýbáte se pšeničné mouce a sacharidům? Pak vás jistě zaujme tato lehká variace na šunkofleky. Zapečené křupavé zelí je provoněné kouskem dobré uzeniny a ukryté pod vláčnou smetanovo-vaječnou čepicí.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 ks cibule
  • 150 g slaniny
  • 3 lžíce oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 4 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Menší zelí (nebo polovinu opravdu velké hlávky) rozčtvrťte, odstraňte košťál a listy nakrájejte na kostičky o velikosti těstovinových fleků. Cibuli nakrájejte nadrobno a slaninu na kostičky.

Tip: Máte-li kousek dobrého uzeného (nebo zapomenutý buřt v mrazničce), můžete ho přidat také.

02.

Do větší hlubší pánve kápněte trochu oleje, přidejte cibuli a slaninu, osolte, opepřete a na středně silném ohni opékejte, až bude cibule dosklovata a slanina pustí trochu tuku, potrvá to asi 5 minut. V mezičase rozpalte troubu na 180 °C a pekáček vymažte olejem.

03.

Až budou cibule a slanina částečně opečené, přidejte do pánve zelí a také ho krátce osmažte, postačí mu 5–10 minut. Zelí by mělo trochu změknout, ale stále zůstat křupavé.

04.

Opečenou směs přesypejte do připraveného pekáčku. V misce promíchejte zakysanou smetanu, vejce, sůl a pepř dohladka a zelí směsí rovnoměrně zalijte. Pekáček ještě volně překryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 20–25 minut, poté alobal odstraňte a dopečte do barvy.

Načítám