Hlavní obsah

Po Velikonocích zpět do formy aneb Jak udělat žaludek šťastným

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce jsou obdobím plným radosti, oslav a rodinných setkání. Nicméně po celém tom veselí a debužírování se mnohdy ocitáme před náročnou úlohou - jak se zotavit z toho, jak jsme dali zabrat našemu žaludku? Jak co nejrychleji a nejefektivněji obnovit harmonii v trávicím systému?

Článek

Několikadenní volno spojené s Velikonoci nám často dá dost zabrat. Jen ti nejstatečnější se udrží a nehřeší. Ať už bylo tučného masa víc, než jste zvyklí, nebo jste dodrželi kolednickou tradici – neodmítat pohoštění, dokonce ani to tekuté - hodí se vám zajisté pár tipů na uklidnění žaludku. Vraťte svůj trávicí trakt do pohody díky 7 snadným trikům.

1. Hydratace je klíčová

Po Velikonocích je důležité vrátit se k dostatečné hydrataci (upozorňujeme, že máme na mysli vodu), aby se obnovila rovnováha tekutin v těle. Pití vody pomáhá odplavovat toxiny z trávicího systému a podporuje správné fungování ledvin. Doporučuje se začít den velkou sklenicí vody, ideálně s trochou citronu pro osvěžení a podporu trávení. „Voda je nezbytná pro dobré zdraví,“ radí Michael F. Picco, MD, který je také konzultantem v gastroenterologii na Mayo Clinic na Floridě . „Voda a další tekutiny pomáhají rozkládat jídlo, aby vaše tělo mohlo absorbovat živiny.

2. Jemné cvičení

Po nadměrném přejídání a lenošení během Velikonoc si dopřejte jemný pohyb, který probudí vaše tělo a podpoří trávení. Lehká procházka na čerstvém vzduchu může být skvělým způsobem, jak získat energii a „novou sílu do života i do žaludku“. Pokud se na ni však ještě necítíte, zkuste se aspoň protáhnout doma, třeba lehkou sestavou jógy. I to může udělat zázraky pro vaše trávicí procesy a celkový pocit pohody.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jemný pohyb nikdy neuškodí. Vydejte se na procházku nebo si zacvičte jóguFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

3. Čajová detoxikace

Po svátečním období plném těžkých jídel a sladkostí si dopřejte čajovou detoxikaci, která podpoří vaše trávení a zklidní žaludek. Bylinné čaje z máty, zázvoru nebo fenyklu jsou známé svými trávicími vlastnostmi a mohou pomoci zklidnit případné nepříjemné pocity v břiše. „Při problémech s plynatostí sáhněte po zmíněném fenyklu, mátě či heřmánku. Meduňka je známá tím, že může přispět ke zklidnění a kvalitnímu spánku, ale má i vliv na normální trávení. Ostropestřec ovlivňuje normální trávení a podporuje správnou funkci jater a jejich pročištění, proto je často spojován s jarními očistnými kúrami. Máte-li potíže s průjmem, pomohou vám listy ostružiníku, jahodníku a maliníku. Naopak, pokud vás trápí zácpa, střevům prospějí jitrocel, reveň či aloe,“ doporučuje nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, která navrhuje dietní a racionální jídelníčky.

4. Snižte příjem tuku a cukru, ale přivítejte vlákninu

Po přejídání se doporučuje obnovit vyváženou stravu s nižším obsahem tuku a cukru, aby se trávicí systém mohl vrátit do pohody. Vyhněte se těžkým, tučným jídlům a sladkostem a zaměřte se na lehké, vyvážené pokrmy, které obsahují hodně zeleniny, ovoce a celozrnných produktů. Tím tělu dodáte také vlákninu, která je pro střeva a celkově trávicí trakt malým zázrakem.

5. Konzumace probiotik

Po svátečním období plném těžkého jídla a třeba i alkoholu může být užitečné doplnit svou stravu o potraviny bohaté na probiotika, která pomáhají obnovit zdravou mikroflóru v trávicím traktu. Jogurt obsahující živé kultury bakterií nebo fermentovaná jídla jako kimchi nebo kysané zelí jsou skvělým zdrojem prospěšných bakterií, které podporují trávení a posilují imunitní systém. Pravidelná konzumace probiotických potravin může pomoci snížit nepříjemné pocity v břiše a zlepšit celkovou pohodu.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Dejte si kysané zelí, ale ideálně bez pečeného bůčku. Zkuste ho samotnéFoto: New Africa, Shutterstock.com

6. Odměňte svůj žaludek odpočinkem

Po období přejídání a nadměrné konzumace jídla je důležité dát svému žaludku čas na odpočinek a zpracování stravy. Dbejte na to, abyste snižovali porce a vyhýbali se přejídání, což značně zatěžuje trávicí systém.

7. Zdravé tuky

Pokud jste po svátcích chytli slinu a stále toužíte po něčem tučném, volte zdravé tuky, které poskytují tělu potřebné živiny a podporují zdravé trávení. Avokádo, ořechy, semínka nebo olivový olej jsou skvělými zdroji těchto tuků, které ještě navíc pomáhají udržovat hladinu cholesterolu a podporují zdraví.

Jestli patříte mezi ty, co upřednostnili tekutou koledu, i pro vás máme radu

Po období nadměrné konzumace alkoholu je důležité dát svému tělu čas na odpočinek a detoxikaci. Omezte (ideálně úplně) příjem alkoholu a zaměřte se na hydrataci a konzumaci nealkoholických nápojů, které podporují regeneraci a obnovu těla. Nadměrná konzumace alkoholu zatěžuje játra a trávicí systém, což může vést k nepříjemným pocitům nevolnosti a únavy.

Také zkuste několik tipů na očistu jater:

Načítám