Hlavní obsah
3,3
(19)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tradiční vanilkové rohlíčky jsou pro vás příliš fádní a vyhledáváte spíš krémové cukroví? Plněné kakaové rohlíčky s výrazným ořechovým krémem jsou přesně pro vás! Výroba vyžaduje trochu cukrářské zručnosti a trpělivosti (a budete potřebovat i formičky na rohlíčky), výsledek vás ale nadchne. 

45 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
Těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa
  • 140 g vlašských ořechů
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 280 g másla
  • 1 ks žloutků
Krém
  • 120 g másla
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 80 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce rumu
K dokončení
  • 80 g čokolády 60%
  • 20 g kakaového másla
Článek

Postup

01.

Na těsto prosejte do mísy hladkou mouku, moučkový cukr, kakao a jemně mleté ořechy. Přidejte špetku soli, koření a nastrouhanou citronovou kůru a suroviny promíchejte metličkou.

02.

Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a žloutek a rychle vypracujte soudržné pevné těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu uležet do druhého dne.

03.

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formičky na rohlíčky. Z vychlazeného těsta odeberte asi polovinu, zbytek zatím nechte v lednici. Z těsta ukrajujte menší kousky a vmáčkněte je do formiček. Nepřeplňte je a uprostřed nechte prohlubeň na krém.

Tip: „Zajeté“ formičky není potřeba vymazávat, těsto obsahuje velké množství tuku. Nové formičky před prvním použitím velmi lehce vymažte máslem a těsto před tím, než ho vmáčknete do formičky, zlehka otiskněte v mouce. Místo formiček na rohlíčky (nebo společně s nimi) můžete použít i formičky na plněné ořechy nebo pracny.

04.

Naplněné formičky vložte do předehřáté trouby a pečte asi 12 až 14 minut. Těsto se nejdřív výrazně nafoukne, po chvíli se ale začne vracet do formiček a uprostřed bude zřetelný důlek na krém. Až splasknou všechny kousky, máte hotovo. Vyjměte plech z trouby, rohlíčky nechte velmi krátce vychladnout a ještě zatepla je vyklepněte z formiček. Nechte úplně vychladnout.

05.

Na krém pořádně prošlehejte povolené máslo s cukrem. Zašlehejte do něj trochu rumu, nakonec vmíchejte proseté ořechy. Vychladnuté korpusy naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem a nechte v chladu uležet a ztuhnout. Nakonec ještě namočte konce rohlíčků v rozpuštěné čokoládové polevě (čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni, přidejte kakaové máslo a vymíchejte dohladka). Skladujte v chladu a spotřebujte do dvou týdnů.

Tip: Máslový krém připravujte až před plněním. V lednici sice vydrží, ale ztuhne a je pak nutné ho znovu nechat povolit a případně i prošlehat.

Pečete už roky a složitější cukroví je vaše chlouba? Letos můžete zkusit také mandlové kornoutky s čokoládovým krémem podle Sandtnerové nebo kornoutky plněné malinovým krémem.

Reklama

Načítám