Hlavní obsah
3,2
(93)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Recept pro zkušené (nebo odvážné) – budete potřebovat čas, trpělivost a ruce z azbestu. Kornoutky se pečou postupně, musíte je zavinout opravdu horké a práce tím zdaleka nekončí, čeká je ještě čokoládová lázeň a plnění… Výsledkem ale budete nadšení.

1 hod.
Příprava
1 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
70 kusů
Těsto
  • 7 ks bílku
  • 250 g cukru moučka
  • 100 g mandlí
  • 140 g hladké mouky
Čokoládová poleva
  • 100 g čokolády 70%
  • 40 g kakaového másla
Čokoládový krém
  • 120 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 10 g kakaa
  • 1/4 ks vanilkového lusku
Na zdobení
  • 3 lžíce griliáše
Článek

Počítejte s tím, že z uvedených surovin připravíte 60–70 kornoutků. Je téměř jisté, že se snědí všechny, bude jich ale opravdu hodně, proto zvažte, zda je alespoň napoprvé neupečete z poloviční dávky.

Postup

01.

Na papír na pečení si tužkou nakreslete kruhy s průměrem přibližně 8 cm. Poslouží jako šablona na roztírání těsta a postačí jich 6, víc kornoutků najednou nestihnou zavinout ani ti nešikovnější. Papír na pečení dejte na plech tak, aby strana, na kterou jste kreslili, byla vespod. Předehřejte troubu na 180 °C.

02.

Do jedné misky prosejte moučkový cukr a do druhé jemně mleté loupané mandle (u tohoto receptu je zvlášť důležité, aby bylo těsto opravdu jemné a hladké). Začněte šlehat šlehat bílky. Až se vytvoří jemná pěna, postupně přidávejte cukr a vyšlehejte hustý sníh. Do něj ručně vmíchejte mandle a prosátou mouku.

03.

Doprostřed kruhů položte plnou lžičku těsta a nožem ho rozetřete až k okrajům – vrstva těsta by měla být opravdu tenká a rovnoměrná. Nejdřív udělejte jenom dvě kolečka na zkoušku. Vložte je do předehřáté trouby a pečte 5–6 minut, až je těsto na dotek suché a okraje začnou růžovět. Vyjměte je z trouby a rychle stočte do tvaru kornoutku, okraje k sobě dobře přitiskněte. Kornoutky musíte stočit téměř okamžitě, jinak ztvrdnou a budou se lámat. Na první a druhé dávce si dolaďte sílu placiček a čas pečení, poté jich můžete péct víc najednou.

Tip: Ke stáčení kornoutků vám stačí prsty, jestli jste ale citlivější na horko, můžete si pomáhat třeba vařečkou nebo si pořídit speciální kužel na kornoutky. 

04.

Na čokoládovou polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu nalámanou na menší kousky. Přidejte kakaové máslo a jemně míchejte, až se všechno rozpustí a spojí do hladké polevy. Konce kornoutů namočte v čokoládě, nechte krátce okapat, posypejte jemným griliášem a nechte ztuhnout.

Tip: Domácí griliáš si můžete připravit podle tohoto receptu, případně ho koupit. Ke zdobení ale můžete použít i drcené oříšky nebo mandle. Nebo nic, kornoutky budou krásné i tak.

05.

Na čokoládový krém vyšlehejte do lehké pěny změklé máslo s cukrem, prosátým kakaem a vanilkou (můžete přidat i kapku rumu). Pomocí cukrářského sáčku nebo zdobičky naplňte kornoutky krémem a skladujte v chladu.

Tip: Místo máslového čokoládového krému použijte na naplnění kornoutků bohatou čokoládovou ganache: do misky rozlámejte 180 gramů 70% čokolády (nebo použijte čokoládové pecky). V kastrůlku přiveďte k varu 100 gramů tučné sladké smetany, nalijte ji na čokoládu a jemně míchejte, až se všechna čokoláda rozpustí a vznikne hladký lesklý krém. Uložte ho na noc do chladu. Na druhý den nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a můžete ho použít k plnění kornoutků.

Nemáte čas a chuť pouštět se do takovýchto složitých receptů? Nepečené rumové kuličky budou hotové za chviličku a ještě zužitkujete přebytky z ostatního pečení.

Související témata:

Načítám