Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Každá rodina má svoje recepty na nejrůznější tradiční či netradiční cukroví. A troufám si tvrdit, že toto cukroví podle receptu od mé tety asi neznáte. Je výborné a využijete v něm třeba zbylé bílky. A pozor, připravte si nůžky, budete je potřebovat!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 2 ks dortové oplatky
    1
  • 2 ks bílků
    3
  • 1/2 špetky soli
  • 70 g cukru krupice
  • 50 g sekaných mandlí
    8
  • 30 g loupaných pistácií
    8
  • 30 g sekaných vlašských ořechů
    8
  • 1 lžička citronové kůry
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Dortové oplatky bývají v nabídce supermarketů u pečiva a dají se pořídit i v bezlepkové verzi.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 150 °C. Elektrickým šlehačem vyšlehejte pevný sníh z bílků s pár zrnky soli. Do něj postupně zašlehejte krupicový cukr (ve 3 dávkách). Vznikne lesklý pevný sníh.

02.

Nyní do sněhu jemně vmíchejte nasekané loupané mandle, loupané nesolené pistácie a jádra vlašských ořechů. Přidejte i čerstvě nastrouhanou citronovou kůru.

03.

Na plech položte dortové oplatky a na ně natřete bílkovou směs. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 15–20 minut. Sníh nesmí zhnědnout, jen lehce zrůžovět. Zapečené pláty ještě teplé hned rozstříhejte na malé čtverečky.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie4 326,8 kJ
Bílkoviny27,89 g
Tuky61,85 g
Sacharidy89,15 g
Sůl0,79 g
SAFA7,63 g
Vláknina11,26 g
Cukry78,17 g

Načítám