Hlavní obsah
3,1
(398)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Cenově vyjdou přibližně stejně jako ty kupované, a navíc je s nimi práce… Tak proč byste se do výroby domácích tatranek měli pouštět? V náplni najdete jenom máslo, lískové oříšky, vanilku, trochu cukru a kakaa. A věřte, že ta chuť vás dostane!

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
  • 6 ks dortové oplatky
  • 200 g másla
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce lískooříškového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g čokolády na vaření
Článek

Sladká svačina do práce nebo školy se vždy hodí. Připravte si domácí tatranky a už nebudete chtít jiné, a to nemluvě o dětech ve vašem okolí. Pokud chcete, aby sušenky dlouho vydržely krásně křupavé, skladujte je v hermeticky uzavíratelné nádobě nebo v sáčku v lednici.

Postup

01.

Máslo nakrájejte na kostičky, dejte do větší mísy a nechte chvíli povolit. Na linku postavte i skleničku s máslem z lískových oříšků, když bude mít pokojovou teplotu, bude se vám s ním lépe pracovat.

02.

Ke kostičkám změklého másla prosejte kakao a moučkový cukr, tím se zbavíte všech případných hrudek. Ručním mixérem šlehejte, až vznikne hladký a nadýchaný krém. Do mísy teď přidejte i lískooříškové máslo a vanilkový extrakt a ještě jednou pořádně prošlehejte.

03.

Na rovnou pracovní plochu položte dortovou oplatku (používám obdélníkové dortové oplatky 30 × 15 cm), odeberte pětinu krému a rozetřete ji až k okrajům. Přiklopte další oplatkou, rozetřete na ni další pětinu krému a znovu přiklopte. Stejný postup zopakujte ještě třikrát a poté přiložte poslední oplatku. 

04.

Dlaněmi jemně upravte oplatky tak, aby všechny hrany lícovaly, zabalte je do papíru na pečení, zatižte (například těžším kuchyňským prkénkem) a dejte do lednice vychladit alespoň na 12 hodin, ideálně do druhého dne.

05.

Druhý den nakrájejte vychlazené oplatky ostrým nožem na jednotlivé kousky (já jsem jich udělala 12, vy si můžete zvolit velikost a tvar podle sebe – mini i maxiverze mají obvykle úspěch).

06.

Do menšího rendlíku nalámejte dvě třetiny čokolády, rendlík postavte do vodní lázně a za občasného míchání zahřívejte, až se čokoláda rozpustí. Odstavte z ohně, přidejte poslední třetinu čokolády a znovu míchejte, až se rozpustí i poslední kousek. Hrany oplatek pak v rozpuštěné čokoládě máčejte a pomocí příborového nože vždy seškrábněte přebytky zpátky do misky, aby na oplatkách zůstala jenom slabší vrstva. Poté nechte na mřížce ztuhnout.

07.

Do lískooříškové náplně můžete přidat i špetku mletého kardamomu nebo skořice. Místo másla z lískových oříšků můžete použít i arašídové máslo – volte ale vždy úplně hladkou verzi, kousky oříšků křehkou oplatku lámou.

Milujete sladké? Co takhle zkusit domácí medovník? Margot řezy na plech? Výborné jsou i nepečené sušenkové retro řezy.

Reklama

Načítám