Hlavní obsah
4,1
(25)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Rády pečete cukroví s dětmi? Proto potřebujete, aby se s těstem na rohlíčky dobře pracovalo. Tohle je příjemně elastické a odpustí i nešetrnější zacházení. Na výsledku to ale nepoznáte: rohlíčky jsou dostatečně křehké a drobné nedokonalosti schová poprašek vanilkového cukru. 

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3/4 hrnku mandlí
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 125 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na obalení
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1/2 ks vanilkového lusku
Článek

Postup

01.

Citron (ideálně v bio kvalitě) pořádně omyjte horkou vodou a žlutou část kůry najemno nastrouhejte. Do mísy prosejte hladkou mouku, moučkový cukr a mleté mandle. Přidejte citronovou kůru a špetku soli a suroviny dobře promíchejte metličkou.

Tip: Prosévání nevynechávejte, usnadní vám práci s těstem. Mouka se provzdušní, zbavíte se hrudek cukru a větších kousků mandlí a při tvarování rohlíčků se jim nebudou trhat hřbety.

02.

Přidejte studené máslo nakrájené na menší kostky. Konečky prstů ho rychle zapracujte k sypkým surovinám, až bude směs připomínat jemnou vlhkou drobenku. Pracujte svižně.

03.

Do mísy teď přidejte i žloutek. Zapracujte ho k ostatním surovinám: rychle se začnou spojovat a vytvoří kompaktní tužší těsto. Příliš ho nehněťte, postačí, když se všechno spojí do soudržné hmoty. Z těsta vytvořte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně ale do druhého dne.

04.

Připravte si vanilkový cukr na obalování. Z rozpůleného vanilkového lusku vyškrábněte tupou stranou nože semínka, dejte je do mísy a přidejte nejdřív lžíci nebo dvě moučkového cukru. Semínka s cukrem dobře promíchejte metličkou: cukr pohltí trochu vlhkosti a vanilka se v něm rovnoměrně rozptýlí. Poté přidejte i zbytek cukru na obalování. Ještě jednou směs dobře promíchejte metličkou.

05.

Předehřejte troubu na 170 °C a dva plechy vyložte papírem na pečení. Z uleženého těsta odkrojte asi třetinu, zbytek zatím vraťte do lednice. Odebrané těsto dál rozkrojte na tři až čtyři kousky. Uválejte z nich „hada“ silného asi jako prst. Nakrájejte ho na kousky dlouhé asi čtyři až pět centimetrů, tvarujte jednotlivé rohlíčky a ukládejte je na plech (nechte mezi nimi asi dvoucentimetrové rozestupy, rohlíčky trochu nabudou). Takhle postupně zpracujte i zbytek těsta.

Tip: S tvarováním rohlíčků si nedělejte příliš velké starosti, váleček těsta stačí jednoduše zahnout. V troubě si tvar „sedne“ a po upečení budou daleko krásnější.

06.

Až naplníte plech, vložte ho do předehřáté trouby. Pečte asi 8 až 10 minut. Až budou rohlíčky na dotek suché a začnou zespoda zlátnout, máte hotovo. Vyjměte plech z trouby a nechte je dvě až tři minuty dojít. Po vytažení z trouby jsou příliš křehké a při obalování by se lámaly, na vzduchu ale zpevní. Poté je zlehka obalte v připraveném vanilkovém cukru.

Mezi další oblíbené vánoční cukroví patří určitě linecké nebo pracny. Nebo snad u vás vedou vosí hnízda?

Reklama

Načítám