Hlavní obsah

Vánoční trhy startují! Jak si je užít a nenaletět? Dejte si pozor na přepálený olej a cinknutou váhu

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční trhy přinášejí radost, kouzelnou atmosféru a bohatou nabídku tradičních jídel. Při jejich návštěvě je však důležité dbát na svou bezpečnost a pohodlí. Jak nenaletět a nenechat se natáhnout? Poradíme vám, na co si dát pozor.

Článek

Možná si říkáte, že na vás si nikdo nepřijde, ale je dobré být opatrní. Třeba se v našem článku přece jen dozvíte něco nového nebo připomenete něco zapomenutého a díky tomu se pro vás vánoční trhy stanou příjemným, bezpečným místem a nekoupíte si nic předraženého ani nekvalitního. Užijte si zimní atmosféru, kde si pochutnáte za co nejlepší možnou cenu.

Ochrana osobních věcí

Ujistěte se, že máte tašku pevně zavřenou a držte ji blízko těla. Buďte obezřetní a vyhýbejte se přeplněným místům (pokud to jen trochu jde), kde může dojít k nechtěným kontaktům.

Kontrola jídla

Před zakoupením a konzumací jídla pečlivě zkontrolujte hygienické podmínky stánků. Věnujte pozornost hodnocením a recenzím od ostatních návštěvníků. Mezi oblíbená vánoční jídla patří například ne tak úplně tradiční trdelník, pražská šunka, svařené víno, langoše, jedlé kaštany a brambory ve spirále, tak si připomeneme, jak vás mohou chtít prodejci nachytat.

Trdelník

  • Trdelník by měl být čerstvý, pružný a voňavý. Pokud vypadá starý nebo suchý, vyhněte se mu. Také si dejte pozor na nedostatečně propečené kusy.
Foto: Profimedia.cz

Dejte si pozor na čerstvost a propečenost trdelníkuFoto: Profimedia.cz

Pražská šunka

  • Šunka by měla být šťavnatá, měkká a plná chuti. Ptejte se na její původ a způsob přípravy. Také si hlídejte váhu, kolik a za kolik vám prodejci dají.

Svařené víno

  • Poproste o vzorek svařeného vína. Svařák musí být vyvážený, teplý a chutný. Pokud vám něco nesedí, ověřte si, že není ředěný džusem.

Langoše

  • Langoše musí být křupavé, bublinkaté a lehké. Zajímejte se o použité ingredience a podívejte se, zda nejsou smažené na přepáleném oleji.
Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Ujistěte se, že langoš nebyl smažen v přepáleném tukuFoto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Jedlé kaštany

  • Správně připravené kaštany jsou měkké, ale ne dřevnaté. Zkuste si vybrat ty, které vypadají čerstvě a mají nakrojenou slupku. Také si pohlídejte kupovanou váhu.

Brambory ve spirále

  • Podívejte se na olej, ve kterém se brambory smaží, a kolik vám jich vlastně dají. Nechcete za půl roztažené brambory zaplatit majlant.

Medovina

  • V první řadě se ujistěte, že je medovina opravdu z medu a nejedná se o cukrový sirup. Také se podívejte, jestli se pěkně táhne a není naředěná.

Klobásy

  • Zajímejte se o druh masa použitého k jejich výrobě a ostatní suroviny. Také nezapomínejte, že klobása rozhodně není tenký párek!

Cukroví a perníky

  • Ověřte si nejlépe ochutnáním čerstvost i chuť perníků a cukroví. Dejte si pozor na oprášené loňské zboží.
Foto: frantic00, Shutterstock.com

Říká se, že kvalitní perník vydrží roky. Ale zajisté si nechcete kupovat ten loňskýFoto: frantic00, Shutterstock.com

Vyhýbání se nekalým praktikám

Buďte opatrní vůči agresivním prodávajícím a nekalým praktikám, jako jsou nepřehledné cenovky nebo skryté poplatky (například na cenovce je uvedená jiná gramáž, než vám prodávají). Držte se stánků s jasnými cenami a důvěryhodnou reputací.

Kontrola kvality a cen

Před zakoupením zboží si ověřte jeho kvalitu a porovnejte ceny od různých stánkařů. Mějte na paměti, že některé výrobky mohou mít podobné ceny, ale odlišnou kvalitu.

Informace od místních

Ptejte se místních na rady a doporučení, klidně k tomu využijte sociální sítě. Místní obyvatelé vám mohou poskytnout užitečné tipy a informace o bezpečných a oblíbených místech na trhu.

Načítám