Hlavní obsah
3,2
(40)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Už když jsem tuto kombinaci vymýšlela, věřila jsem, že bude chutnat perfektně. Výsledek předčil mé očekávání, vosí hnízda z perníkových drobečků s trochou máku jsou opravdu skvělé, a navíc vypadají moc hezky. 

45 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Na základní hmotu budete potřebovat
  • 120 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 100 g perníku na strouhání
  • 60 g piškotů
  • 60 g máku
Na karamelový krém
  • 80 g másla
  • 80 g karamelového kondenzovaného mléka
Na dokončení
  • 100 g dětských piškotů
Článek

Postup

01.

Máslo na základní hmotu nakrájejte na kostičky do větší mísy a nechte chvíli povolit. Mezitím nastrouhejte nebo rozmixujte perník a piškoty a pomelte mák. V jiné míse nechte povolit i máslo na krém.

Tip: Do perníkových vosích hnízd můžete schovat i perníčky, které nechtějí změknout, nebo ty, u kterých se zdobení opravdu nepovedlo. Trocha bílkové polevy nevadí.

02.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané hmoty. Množství cukru upravte podle toho, jak moc sladké cukroví máte rádi. Smíchejte perníkové drobečky s mletým mákem a dvě lžíce odložte bokem na zdobení, zbytek přidejte i s rozemletými piškoty k máslu. Přidejte i najemno nastrouhanou citronovou kůru (tu rozhodně nevynechte, vosím hnízdům dodá nezvyklý švih), vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte ho asi dvě hodiny odpočinout v lednici.

Tip: Piškoty od různých výrobců a perníčky mají různé vlastnosti – pokud je hmota příliš suchá, přidejte ještě kousek povoleného másla, lžíci nebo dvě kondenzovaného mléka, kapku rumu nebo naopak víc piškotových drobečků.

03.

Mezitím pomalu prošlehejte změklé máslo na krém a po lžících přidávejte karamelové kondenzované mléko pokojové teploty. Suroviny by měly mít stejnou teplotu, jinak se může krém srazit.

Tip: Tenhle jednoduchý krém můžete využít i na plnění jiného cukroví. Vosí hnízda chutnají skvěle i s klasickou náplní z vaječného likéru.

04.

Zhruba po dvou hodinách vytáhněte základní hmotu z lednice a nechte ji krátce povolit. Poté z ní odebírejte lžičkou kousky velké asi jako ořech. Otiskněte je v odložené směsi drobečků a máku, vmáčkněte do formičky na vosí hnízda a obrácenou stranou vařečky udělejte důlek na krém. Až zpracujete všechnu hmotu, naplňte důlky připraveným krémem (nejlíp vám to půjde pomocí cukrářského sáčku), posaďte na podstavec z kulatého piškotu a nechte v chladu zaschnout.

Mák sice není typická vánoční surovina, poslední dobou se ale prosazuje i jako přísada do lineckého cukroví, rohlíčků nebo nepečených kuliček.

Reklama

Načítám