Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Že se v muffinové formě nemusí péct jen muffiny, to není žádná novinka. Já v nich peču červenou řepu v alobalu nebo celé paličky česneku. Výhodou je ideální vedení tepla a rovnoměrné pečení. To jsem využila i u dnešního receptu, kdy jsem upekla extra křupavé plátky brambor se sýrem a voňavými bylinkami.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
  • 600 g brambor
  • 70 g francouzského sýru (např. gruyère)
  • 40 g parmazánu
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Brambory (varný typ A, B) oloupejte a nakrájejte na tenké, asi dvoumilimetrové plátky. Ty dejte do dostatečného množství studené vody na cca 10 minut. Brambory se částečne zbaví škrobu a budou křupavější.

02.

Mezitím si do misky připravte směs z nastrouhaných sýrů Gruyère a parmazánu, do kterých zamíchejte lístečky tymiánu a najemno nasekané lístky rozmarýnu.

03.

Bramborové plátky vyndejte z vody a důkladně je papírovou utěrkou osušte. Vraťte je do suché mísy a zalijte je rozpuštěným máslem. Rukama zamíchejte, aby se plátky brambor tukem obalily.

04.

Troubu dejte předehřát na 190 stupňů. Připravte si kovovou muffinovou formu, nemusíte ji vymazávat. Do každého důlku dejte na dno vrstvu brambor (2-3 plátky), na ni asi lžičku sýrové směsi, pak opět vrstvu brambor, na ni sýrovou směs, další vrstvu brambor a navrch sýrovou směs. Nemusíte solit, sýry se o slanost brambor postarají.

Foto: Svatava Vašková

Křupavé brambory se sýrem jsou skvělé i samotnéFoto: Svatava Vašková

05.

Takto naplněnou muffinovou formu přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut. Po této době sundejte alobal a brambory dopečte dozlatova ještě dalších 15–20 minut.

06.

Hotové upečené brambory pomocí vidličky vyndejte z muffinové formy a podávejte je buď samostatně, nebo jako přílohu.

Reklama

Načítám