Hlavní obsah
3,6
(69)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V kuchyni ráda experimentuji a zkouším různé recepty, u těch nejtradičnějších pokrmů se ale téměř vždy s pokorou vrátím k předpisům Marie Janků-Sandtnerové. Fungují bezchybně stejně jako u těchto velikonočních jidášků. S těstem se dobře pracuje, jsou krásně nadýchané a výborné i po dvou dnech.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto budete potřebovat
  • 500 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lusku vanilky
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
Na dokončení
  • 1 žloutek
  • 15 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte na teplotu těla. Odlijte asi třetinu, přidejte k ní lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

02.

V mezičase prosejte do mísy robota mouku, přidejte sůl, cukr, semínka z vanilkového lusku a nastrouhanou citronovou kůru. Suroviny ještě promíchejte metličkou a ve středu udělejte důlek. Do důlku vlijte vzešlý kvásek, zlehka do něj vmíchejte trochu mouky z okrajů důlku a nechte ještě 10 minut pracovat.

03.

V mezičase rozpusťte máslo, nechte ho zchladnout a oddělte žloutky od bílků (bílky odložte do lednice, v tomhle receptu je už nebudete potřebovat). Ke zbytku mléka vlijte rozpuštěné máslo, přidejte žloutky a směs krátce prošlehejte.

04.

Začněte zadělávat těsto. K mouce s droždím pomalu lijte směs s máslem a vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Nakonec z něj zformujte kouli, lehce ji poprašte hladkou moukou a nechte pod utěrkou kynout asi 45-50 minut.

05.

Vykynuté těsto vyklopte na vál lehce poprášený hladkou moukou a rozválejte na výšku asi 1,5 cm. Nožem odkrajujte dlouhé proužky, jemně z nich uválejte hady a tvarujte jidášky podle svých preferencí. Hotové jidášky skládejte na plech vyložený papírem na pečení a pod utěrkou nechte kynout dalších 20 minut.

06.

Troubu rozpalte na 190 °C a žloutek na potírání dobře prošlehejte s pár kapkami vody. Vykynuté tvary potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě podle velikosti dozlatova: jidášky velké zhruba jako dlaň budou správně upečené za 15 minut, nepřepečte je, jinak budou příliš suché.

Tip: Těsto můžete pomašlovat celým vejcem, čistý žloutek jim ale dodá zlatavější a lesklejší povrch. Třetí bílek odložte k těm předchozím z těsta a použijte je později třeba do makové bezé rolády nebo do bábovky z bílků.

07.

Hned po upečení je potřete směsí rozpuštěného másla, medu a kapky rumu. Jidáše se po upečení často mažou čistým medem: jsou pak sladké, lesklé a lepkavé. Ne každému to vyhovuje a i samotná „Sandtnerka“ je servíruje jinak: doporučuje je rozříznout až studené a pak potřít máslem a medem, stejně jako třeba vánočku či mazanec.

Tohle kynuté těsto je opravdu skvělé a kromě jidášků ho můžete využít jako základ na klasické české koláče, ale i plněné rohlíčky. Já jsem část těsta odložila do lednice: po dvou dnech jsem zapnula troubu, a zatímco se rozehřívala, narychlo uválela pár rohlíčků k snídani. Naplnila jsem je zbytkem jablečného másla a za dvacet minut jsem měla provoněný celý byt a na stole úplně čerstvé krásně nakynuté rohlíčky.

Načítám