Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pesto patří mezi tradiční italské pochoutky. Můžete ho brát jako druh dochucovací omáčky, dresinku nebo vlastně čehokoli, co dodá „obyčejným“ jídlům nezaměnitelnou chuť. A vyrobit si ho můžete sami doma v mnoha variantách – a navíc rychle a jednoduše.

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Pesto z koriandru a petržele
  • 60 g nesolených oříšků kešu
  • 40 g pražených nesolených arašídů
  • 30 g zeleného koriandru
  • 20 g hladkolisté petržele
  • 50 g sýru pecorino
  • 1 ks limetky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli a pepře
Cuketové pesto
  • 250 g menší zelené cukety
  • 50 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 1/2 ks stroužku česneku
  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • 4 lístky čerstvé máty
  • 4 lístky čerstvé bazalky
  • 2 špetky soli a pepře
Pesto ze sušených rajčat
  • 40 g piniových jader
  • 120 g sušených rajčat v oleji
  • 1 lžička kaparů
  • 70 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 špetka pepře
Článek

Pesto může mít mnoho podob a kromě toho, že základem jsou ořechy či semínka, mohou být z různých surovin. Následující tři recepty se hodí do těstovin, k bramborám, do salátů i ke grilovanému masu a zelenině! Všechna doma vyrobená pesta dejte do skleničky, zalijte olivovým olejem a skladujte v ledničce ve vzduchotěsné nádobě maximálně 5 dní.

Postup

01.

Pesto z koriandru a petržele: Pražené kešu a nesolené arašídy rozmixujte. Přidejte jemné stonky a listy koriandru, listy petržele, sýr, šťávu a kůru z limety, sůl a pepř. Postupně přilévejte olej a rozmixujte dohladka. Můžete přidat i malý stroužek česneku.

Z uvedeného množství získáte asi 300 ml pesta. Je skvělé k orientálním pokrmům, rybám, kuskusu i rýži.

02.

Cuketové pesto: Cuketu nastrouhejte nahrubo, lehce osolte a nechte v cedníku asi 10 minut vypotit a poté ji důkladně pomocí vypouklé strany lžíce vymačkejte. Vložte do mixéru, přidejte vlašské ořechy, sýr, česnek a bylinky. Mixujte a postupně přilévejte olej. Na závěr dochuťte octem, solí a pepřem.

Z uvedeného množství získáte asi 400 ml pesta vhodného k těstovinám, na topinky nebo jako příloha k masu.

03.

Pesto ze sušených rajčat: Piniové ořechy lehce nasucho opražte a nechte vychladnout. Sušená rajčata slijte a olej ponechte. Rajčata rozmixujte s piniemi, kapary a trochou pepře (můžete trochu přisolit). Postupně přilévejte odložený olej z rajčat nebo olivový.

Z uvedeného množství získáte asi 200 ml pesta výborného k těstovinám, na saláty nebo jako marináda na maso.

Recept na pesto z mrkvové natě

  • Rozmixujte 3 hrsti mrkvové natě, 6 až 7 lžic olivového oleje, lžičku soli, 2 až 3 stroužky česneku, 3 lžíce piniových oříšků, 6 lžic parmazánu a lžíci citronové šťávy, přidat můžete 2 až 3 listy máty.
Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 229,09 kJ
Bílkoviny16,82 g
Tuky98,32 g
Sacharidy16,88 g
Sůl2,43 g
SAFA18,7 g
Vláknina6,25 g
Cukry6,26 g

Načítám