Článek
Pesto může mít mnoho podob a kromě toho, že základem jsou ořechy či semínka, mohou být z různých surovin. Následující tři recepty se hodí do těstovin, k bramborám, do salátů i ke grilovanému masu a zelenině! Všechna doma vyrobená pesta dejte do skleničky, zalijte olivovým olejem a skladujte v ledničce ve vzduchotěsné nádobě maximálně 5 dní.
Postup
01.
Pesto z koriandru a petržele: Pražené kešu a nesolené arašídy rozmixujte. Přidejte jemné stonky a listy koriandru, listy petržele, sýr, šťávu a kůru z limety, sůl a pepř. Postupně přilévejte olej a rozmixujte dohladka. Můžete přidat i malý stroužek česneku.
Z uvedeného množství získáte asi 300 ml pesta. Je skvělé k orientálním pokrmům, rybám, kuskusu i rýži.
02.
Cuketové pesto: Cuketu nastrouhejte nahrubo, lehce osolte a nechte v cedníku asi 10 minut vypotit a poté ji důkladně pomocí vypouklé strany lžíce vymačkejte. Vložte do mixéru, přidejte vlašské ořechy, sýr, česnek a bylinky. Mixujte a postupně přilévejte olej. Na závěr dochuťte octem, solí a pepřem.
Z uvedeného množství získáte asi 400 ml pesta vhodného k těstovinám, na topinky nebo jako příloha k masu.
03.
Pesto ze sušených rajčat: Piniové ořechy lehce nasucho opražte a nechte vychladnout. Sušená rajčata slijte a olej ponechte. Rajčata rozmixujte s piniemi, kapary a trochou pepře (můžete trochu přisolit). Postupně přilévejte odložený olej z rajčat nebo olivový.
Z uvedeného množství získáte asi 200 ml pesta výborného k těstovinám, na saláty nebo jako marináda na maso.
Recept na pesto z mrkvové natě
- Rozmixujte 3 hrsti mrkvové natě, 6 až 7 lžic olivového oleje, lžičku soli, 2 až 3 stroužky česneku, 3 lžíce piniových oříšků, 6 lžic parmazánu a lžíci citronové šťávy, přidat můžete 2 až 3 listy máty.