Hlavní obsah
5,0
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Elegantní špagety s pestem jsou tak nabité chutí a vůní, že jim k dokonalosti stačí lehký poprašek strouhaného parmazánu. V Janově, kde pokrm vznikl, k nim ale často přidávají plátky brambor a zelené fazolky. Jednoduché, skvělé a zdravé, jako téměř všechny italské pokrmy.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na domácí pesto
  • 2 svazky čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce piniových semínek
  • 1/2 lžičky hrubé soli
  • 70 g sýru parmazánového typu
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
Na těstoviny budete potřebovat
  • 4 ks brambor
  • 200 g fazolek
  • 600 g špaget
  • 5 lžic bazalkového pesta
K podávání
  • 40 g sýru parmazánového typu
  • 1 hrst piniových semínek
Článek

Abyste dosáhli opravdu autentické chuti, museli byste na pesto použít tu nejvoňavější janovskou bazalku, ligurský olivový olej, čerstvé piniové oříšky a dva druhy sýra: parmazán a pecorino. Nákup těchto ingrediencí vyžaduje často víc energie, než jsme ochotni vynaložit, proto zkrátka použijte ty nejlepší suroviny, jaké máte k dispozici.

Můžete je sice rozsekat v kuchyňském robotu, tradiční recept ale velí použít hmoždíř: i samotné slovo pesto má základ ve slovesu pestare, což znamená roztlouct či rozdrtit. Ručně utřené pesto má výraznější barvu, zajímavější strukturu a chuť a vůně jsou intenzivnější. Udělejte ho rovnou víc: zalité vrstvou olivového oleje v lednici chvíli vydrží.

Tohle je to nejslavnější pesto alla Genovese – janovské bazalkové pesto. Jednoduchá „omáčka“ na těstoviny si časem získala takovou popularitu, že s ní kuchaři a kuchařky začali experimentovat a dnes se slovem pesto označují obecně všechny omáčky se základem z voňavých bylinek, oříšků či semínek a oleje. V oleji uchováte jemné bylinky čerstvé a voňavé delší dobu, proto se často dělá pesto z medvědího česneku či pesto z lístků mladých kopřiv. Zužitkujete tak přebytek rukoly a spotřebujete i zbytky natí. Zkusili jste už pesto z mrkvové natě nebo listů mladých ředkviček?

Recept na pesto z mrkvové natě

  • Rozmixujte 3 hrsti mrkvové natě, 6 až 7 lžic olivového oleje, lžičku soli, 2 až 3 stroužky česneku, 3 lžíce piniových oříšků, 6 lžic parmazánu a lžíci citronové šťávy, přidat můžete 2 až 3 listy máty.

Postup

01.

Nejprve připravte pesto: Opláchněte dva pořádné svazky voňavé bazalky, osušte ji papírovými ubrousky a lístky oberte. Česnek oloupejte a nahrubo nakrájejte. Do hmoždíře vložte bazalku, česnek, piniová semínka a pořádnou špetku hrubozrnné soli a paličkou všechno pořádně rozdrťte a rozetřete o stěny hmoždíře na hladkou pastu. Poté přidejte nastrouhaný sýr a také ho paličkou vetřete do pesta. Nakonec přilijte olivový olej a promíchejte.

Tip: Místo směsi italských sýrů používám do pesta skvělou českou variantu Gran Moravia. Pesto můžete také rozmixovat, počítejte ale s tím, že barva nebude tak zářivá.

02.

Uvařte pár malých nových brambor ve slupce, oloupejte je a nakrájejte na tenčí plátky. Z fazolek odstraňte konce, opláchněte je, v mírně osolené vodě uvařte doměkka (ale nepřevařte je, měly by být tak akorát, doba varu záleží na velikosti lusků) a sceďte.

Tip: V chřestové sezoně ráda používám místo fazolek tenký zelený chřest. Na poslední minutu ho přidám rovnou k vařícím se těstovinám.

03.

Dejte vařit pořádný hrnec vody. Až bude voda vřít, osolte ji a uvařte těstoviny podle návodu na obalu, aby byly al dente. Sceďte je, ale trochu vody z vaření uchovejte. Dvě tři lžíce pak přimíchejte do pesta a takhle zředěné společně s plátky brambor a fazolkami vmíchejte do těstovin. Podávejte ihned posypané trochou parmazánu a piniovými oříšky.

Se zbytkem pesta z lednice pak můžete kouzlit: je skvělé jako poslední tečka na italské polévce minestrone, provoní minipizzy s rajčaty a slaná trhací buchta s ním bude také o něco zajímavější.

Reklama

Načítám