Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Elegantní špagety s pestem jsou tak nabité chutí a vůní, že jim k dokonalosti stačí lehký poprašek strouhaného parmazánu. V Janově, kde pokrm vznikl, k nim ale často přidávají plátky brambor a zelené fazolky. Jednoduché, skvělé a zdravé, jako téměř všechny italské pokrmy.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na domácí pesto
  • 2 svazky čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce piniových semínek
    8
  • 1/2 lžičky hrubé soli
  • 70 g sýru parmazánového typu
    7
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
Na těstoviny budete potřebovat
  • 4 ks brambor
  • 200 g fazolek
  • 600 g špaget
    1
    3
  • 5 lžic bazalkového pesta
    7
    8
K podávání
  • 40 g sýru parmazánového typu
    7
  • 1 hrst piniových semínek
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Abyste dosáhli opravdu autentické chuti, museli byste na pesto použít tu nejvoňavější janovskou bazalku, ligurský olivový olej, čerstvé piniové oříšky a dva druhy sýra: parmazán a pecorino. Nákup těchto ingrediencí vyžaduje často víc energie, než jsme ochotni vynaložit, proto zkrátka použijte ty nejlepší suroviny, jaké máte k dispozici.

Můžete je sice rozsekat v kuchyňském robotu, tradiční recept ale velí použít hmoždíř: i samotné slovo pesto má základ ve slovesu pestare, což znamená roztlouct či rozdrtit. Ručně utřené pesto má výraznější barvu, zajímavější strukturu a chuť a vůně jsou intenzivnější. Udělejte ho rovnou víc: zalité vrstvou olivového oleje v lednici chvíli vydrží.

Tohle je to nejslavnější pesto alla Genovese – janovské bazalkové pesto. Jednoduchá „omáčka“ na těstoviny si časem získala takovou popularitu, že s ní kuchaři a kuchařky začali experimentovat a dnes se slovem pesto označují obecně všechny omáčky se základem z voňavých bylinek, oříšků či semínek a oleje. V oleji uchováte jemné bylinky čerstvé a voňavé delší dobu, proto se často dělá pesto z medvědího česneku či pesto z lístků mladých kopřiv. Zužitkujete tak přebytek rukoly a spotřebujete i zbytky natí. Zkusili jste už pesto z mrkvové natě nebo listů mladých ředkviček?

Recept na pesto z mrkvové natě

  • Rozmixujte 3 hrsti mrkvové natě, 6 až 7 lžic olivového oleje, lžičku soli, 2 až 3 stroužky česneku, 3 lžíce piniových oříšků, 6 lžic parmazánu a lžíci citronové šťávy, přidat můžete 2 až 3 listy máty.

Postup

01.

Nejprve připravte pesto: Opláchněte dva pořádné svazky voňavé bazalky, osušte ji papírovými ubrousky a lístky oberte. Česnek oloupejte a nahrubo nakrájejte. Do hmoždíře vložte bazalku, česnek, piniová semínka a pořádnou špetku hrubozrnné soli a paličkou všechno pořádně rozdrťte a rozetřete o stěny hmoždíře na hladkou pastu. Poté přidejte nastrouhaný sýr a také ho paličkou vetřete do pesta. Nakonec přilijte olivový olej a promíchejte.

Tip: Místo směsi italských sýrů používám do pesta skvělou českou variantu Gran Moravia. Pesto můžete také rozmixovat, počítejte ale s tím, že barva nebude tak zářivá.

02.

Uvařte pár malých nových brambor ve slupce, oloupejte je a nakrájejte na tenčí plátky. Z fazolek odstraňte konce, opláchněte je, v mírně osolené vodě uvařte doměkka (ale nepřevařte je, měly by být tak akorát, doba varu záleží na velikosti lusků) a sceďte.

Tip: V chřestové sezoně ráda používám místo fazolek tenký zelený chřest. Na poslední minutu ho přidám rovnou k vařícím se těstovinám.

03.

Dejte vařit pořádný hrnec vody. Až bude voda vřít, osolte ji a uvařte těstoviny podle návodu na obalu, aby byly al dente. Sceďte je, ale trochu vody z vaření uchovejte. Dvě tři lžíce pak přimíchejte do pesta a takhle zředěné společně s plátky brambor a fazolkami vmíchejte do těstovin. Podávejte ihned posypané trochou parmazánu a piniovými oříšky.

Se zbytkem pesta z lednice pak můžete kouzlit: je skvělé jako poslední tečka na italské polévce minestrone, provoní minipizzy s rajčaty a slaná trhací buchta s ním bude také o něco zajímavější.

Načítám