Hlavní obsah

Hygge je out, teď frčí japandi! Co je to za styl a pro koho se hodí

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Reklama

Co se stane, když spojíte oblíbený skandinávský styl s trochou inspirace z Japonska? Odpovědí je stále populárnější styl pojmenovaný japandi. Co si pod touhle kombinací představit: je to pro vás symbol elegance, nebo neútulná nuda?

Článek

Hledáte harmonický styl bydlení, v němž se snoubí funkčnost, jednoduchost a minimalismus s přírodou, kvalitou a útulností? Pak vás zaujme styl japandi. Jeho název vznikl spojením slov japanese (japonský) a scandi (skandinávský), a přestože jsou tyto dvě kultury celkem vzdálené, jejich styly bydlení jsou si v mnohem podobnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Ideální dvojice

O skandinávském stylu se toho už řeklo a napsalo dost. Ale pro krátké připomenutí: je zaměřený na funkčnost, práci s čistými liniemi, využívá světlé a neutrální barvy a přírodní materiály. Interiéry bývají vzdušné, přehledné, klidné a dokážou opticky nafouknout i maličké místnosti.

S japonskými interiéry se často spojuje estetika wabi sabi, která sází na přírodní materiály, zemité barvy, přirozenost a drobné nedokonalosti, jako je patina a škrábance na nábytku. A stejně jako ve Skandinávii si i v zemi vycházejícího slunce potrpí na jednoduchost, eleganci a praktičnost.

Díky tomu se oba styly krásně doplňují. Hlavním krédem japandi je známé rčení „méně je více“, a přestože neosloví úplně každého, zalíbí se zejména těm, kdo mají rádi udržitelnost, přírodu a pohodlí a nepotrpí si na výraznost a výstřelky.

Foto: CREATIVE WONDER, Shutterstock.com

Přírodní materiály, zemité barvy a nábytek, co má svůj význam. To jsou hlavní znaky japandiFoto: CREATIVE WONDER, Shutterstock.com

Vsaďte na přírodní materiály

Japandi charakterizují v první řadě šetrné a přírodní materiály, na plastové kousky tu moc často nenarazíte. Oblíbené je zejména dřevo. Interiéru poskytuje hřejivou a uklidňující atmosféru a zútulňuje ho. Dopřát si ho můžete na podlahy, nábytek i doplňky, vždy je ovšem důležité vsadit na kvalitu, precizní řemeslné zpracování a vhodně zvolené dřeviny.

Své fanoušky mají i materiály, jako je kov, kámen, kůže a různé textilie. Vsaďte třeba na hřejivé deky a přehozy, úložné koše, dekorace a doplňky. Pamatujte však na to, že japandi styl je střídmý a je dobré v něm s výzdobou interiéru trochu brzdit – jeho základy tkví v minimalismu.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Dřevo, kov a textilie by v domácnosti ve stylu japandi rozhodně neměly chybět Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Důraz na zemité barvy

V mixu japonského a skandinávského stylu najdete především přírodní, zemité a neutrální barvy. Kromě klasické bílé, krémové, béžové a světle šedé jde o odstíny hnědé, cihlové, olivové a pískové. Ostatní barvy, například žlutá, oranžová či zelená, se tu vyskytují především ve svých tlumených tónech.

Jasnější barvy nehledejte, a pokud si bez nich bydlení nedokážete představit a zároveň trváte na stylu japandi, zkuste si je dopřát s citem a v co nejmenším množství.

Inspirujte se minimalismem

Přejete si styl japandi pozvat domů? Dejte sbohem výrazným dekoracím, které pro vás nemají žádnou osobní hodnotu. Stěny vymalujte co nejsvětlejšími barvami, vhodná je klasická bílá, ale i světle béžová či krémová. Na jednu zeď nebo její část si klidně dopřejte tmavší odstín, třeba olivový či cihlový.

Při zařizování stačí v každé místnosti použít maximálně tři barvy. Nábytek volte dřevěný, bambusový a ratanový a nechte mu jeho původní odstín. Chystáte se na větší rekonstrukci? Zauvažujte nad dřevěnými podlahami, případně si pořiďte pěkný přírodní koberec.

Foto: qSPOoKYp, Shutterstock.com

Bonsaje dodají domácnosti trochu japonského nádechu a při jejich zastřihávání můžete na chvíli vypustit všechny starostiFoto: qSPOoKYp, Shutterstock.com

Nezapomeňte na pohodlí

Ústředním motivem japandi je klid a pohodlí. V domácnosti by proto neměl chybět koutek, kde můžete po náročném dni vypnout a uvolnit se. Jeho centrem má být pohodlná pohovka či křeslo a dekorační polštáře a plédy (ale nesmí jich být moc, ani ve výrazných odstínech). S přírodou vás zaručeně spojí pokojovky, a jestli se chcete inspirovat Japonskem, pořiďte si bonsaje a kokedamy.

Reklama

Související témata:

Načítám