Hlavní obsah

Řezy Macecha s pudinkem a krémovou čepicí

Hodnocení:
(483)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Recept na tenhle mramorový pudinkový dezert budou chtít všichni, kdo ho ochutnají. Je lehký a krémový, a navíc vypadá na řezu opravdu hezky. Příprava je poměrně jednoduchá, takže se do něj můžou pustit i ti, kdo běžně moc nepečou.

Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na pudink
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
Na těsto budete potřebovat
  • 6 vajec
  • 220 g cukru krupice
  • 180 ml oleje
  • 150 ml mléka
  • 220 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 250 g mascarpone
  • 200 g 33% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na vymazání plechu a dokončení
  • máslo
  • hrubá mouka
  • 2 lžíce kakaa
Článek

Postup

Krok 1: Podle návodu na obalu uvařte hustější pudink (místo 500 ml mléka použijte jenom 400 ml). Dejte ho na chvíli stranou, ale nezapomínejte na něj, mezi jednotlivými kroky postupu ho vždy promíchejte metličkou, aby se nevytvořil škraloup.

Krok 2: Hlubší pekáček o rozměrech přibližně 20 × 30 cm vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, troubu předehřejte na 180 °C. Nezapomeňte promíchat pudink.

Krok 3: Prosejte mouku s práškem do pečiva a oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří lehká bílá pěna, postupně k nim přidejte asi třetinu odváženého množství cukru a ušlehejte hustý lesklý sníh. Nezapomeňte promíchat pudink.

Krok 4: Zbytek cukru přidejte ke žloutkům a také je pořádně vyšlehejte, žloutková hmota má být světlá a pořádně nadýchaná. Ke žloutkům pak pomalu zašlehejte i olej a mléko. Pomocí stěrky pak do ní postupně asi natřikrát zapracujte i mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmíchejte i sníh z bílků. Nezapomeňte promíchat pudink.

Krok 5: Asi polovinu těsta vlijte do připraveného pekáčku a nechte ho roztéct po dně. Ke zbytku těsta zlehka vmíchejte prosáté kakao a kakaové těsto cik-cak nalijte na světlé. Nezapomeňte promíchat pudink.

Tip: Kakao do těsta opravdu prosejte. Když v něm zůstanou hrudky a vy se je budete snažit rozbít až v těstě, vyženete si velké množství vzduchových bublinek, díky kterým je těsto nadýchané.

Krok 6: Pokud jste pracovali svižně, je pudink stále dost tekutý na to, abyste ho mohli vlít tenkým praménkem do pekáčku (také cik-cak). Jestli v mezičase příliš ztuhnul, pomocí lžíce ho na těsto uložte v menších hromádkách s rozestupy.

Krok 7: Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až těsto vyskočí, zezlátne a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Těsto se bude v troubě vzdouvat a tvořit různé vlny a nerovnosti, je to v pořádku. Povrch nakonec zarovnáte krémem. 

Krok 8: Upečený koláč nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. V míse prošlehejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem do krémové konzistence. Přidejte vychlazenou smetanu a společně šlehejte až krém zhoustne. Rovnoměrně ho rozetřete na vychladnutý korpus a nechte krátce proležet. Před podáváním posypejte kakaem nebo hoblinkami čokolády.

Tip: Na tenhle dezert se často používá jako krém šlehačka našlehaná s tučnější zakysanou smetanou a ztužovačem. Krém ze zakysané smetany je svěžejší, krém z mascarpone je jemnější a v letních vedrech stabilnější i bez ztužovače. Můžete zkusit, která varianta vám bude vyhovovat víc.

Nebo nechte troubu odpočívat a udělejte si dezert mražený. Na jahodový sorbet nepotřebujete zmrzlinovač, jogurtové nanuky s lesním ovocem jsou o kapku zdravější a milovníkům chilli nabídněte překvapivé mangové nanuky, které chladí i pálí zároveň. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
24. 6. 2022

Reklama

Sdílejte článek