Hlavní obsah
3,7
(19)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pečete rádi, ale drobné vánoční cukroví a zdobení perníčků není nic pro vás? Zkuste tyhle elegantní řezy z perníkového těsta! S máslovým krémem a tradičními povidly chutnají opravdu skvěle. 

45 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Na těsto budete potřebovat
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
Na krém
  • 1 vanilkový pudink
  • 400 ml mléka
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 150 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce rumu
Na dokončení
  • 50 ml rumu
  • 2 lžíce povidel
  • 120 g čokolády
  • 20 g kakaového másla
Článek

Postup

01.

Na těsto rozpusťte máslo a nechte ho chvíli zchladnout. Do mísy prosejte všechny sypké suroviny a promíchejte je metličkou. Přidejte rozpuštěné máslo, med, vejce a citronovou kůru a vypracujte pevnější těsto. Zabalte ho do fólie a nechte rozležet alespoň do druhého dne.

02.

Na máslový krém včas vyndejte máslo z lednice, aby před zpracováním dosáhlo pokojové teploty. Podle návodu na obalu uvařte hustější pudink (použijte jenom 400 ml mléka a uberte i lžíci cukru) a nechte ho také vychladnout na pokojovou teplotu. Na jeho povrch položte potravinářskou fólii nebo pudink často míchejte, aby se nevytvořil škraloup.

03.

Až budou mít máslo i pudink stejnou teplotu (jinak se vám krém srazí), máslo prošlehejte do krémové konzistence. Po lžících přidávejte pudink a ušlehejte nadýchaný krém. Nakonec přidejte med a rum podle chuti a už jenom krátce zašlehejte.

Tip: I přes veškerou snahu se krém někdy srazí. Můžete ho ale zachránit: prošlehejte ještě kousek másla a postupně do něj zašlehejte sražený krém, bude krásně hladký.

04.

Předehřejte troubu na 180 °C. Odleželé těsto vyválejte na výšku asi půl cm, mělo by pokrýt velký plech (30 × 36 cm). Zarovnejte okraje a pečte v předehřáté troubě 8–10 minut, těsto nepřepečte. Upečené nechte chvíli zchladnout a nakrájejte na čtyři stejně velké obdélníky (cca 7 × 36 cm).

05.

První obdélník položte na pevnější kus alobalu, štědře potřete rumem a polovinou máslového krému. Přiložte další část korpusu, potřete rumem a povidly, přiložte další část korpusu, znovu potřete rumem a druhou polovinou máslového krému. Přiložte poslední část korpusu, řezy pevně zaviňte do alobalu a nechte v chladu rozležet alespoň do druhého dne, klidně ale i dva až tři dny.

Tip: Rum můžete nahradit sladkým a silným černým čajem.

06.

Odležené řezy ještě ozdobte čokoládovou polevou (ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kakaovým máslem a vymíchejte dohladka). Polevu nechte ztuhnout a poté krájejte horkým suchým nožem na úhledné menší kousky.

Pokud milujete perníkovou chuť, ale na takový složitý postup si netroufáte, zkuste nepečené medovníkové kuličky. Nebo si vyberte z nejlepších receptů na perníčky.

Reklama