Hlavní obsah

Říjen ve znamení žen: Úspěchy v módě, vědě i politice

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světle covidové krize se může zdát, že Roman Prymula byl jediný člověk na zeměkouli, který minulý měsíc živil novinové titulky. Eskapády bývalého ministra zdravotnictví neunikly nikomu, říjen ale nabídl i zprávy z jiných oborů. Zaznamenali jste, že nobelovku si odnesly hned čtyři ženy?

Článek

Protipandemická opatření, která vláda v uplynulých dnech vyhlásila, vedla nakonec k částečnému lockdownu. Ještě předtím však média obletěly fotografie, kterak Roman Prymula (56) odchází v pozdních hodinách z pražské restaurace. To rozčílilo nejen občany, ale i majitele nuceně uzavřených provozoven. „Káže vodu, pije víno,“ hlásal rozhořčený lid na adresu přistiženého ministra.

Ale čílili se i obyvatelé Finska. Co rozdělilo severský národ na dva tábory a jaké úspěchy slavily dámy z tuzemska i zahraničí?

(Trans)ženy v politice

Co se týče genderové identity, je Belgie pokrokovou zemí. Na předsudky nehledí, a proto do kabinetu usedla Petra De Sutter (57), která bude mít na starost oblast veřejných služeb. Získala rovnou i post vicepremiérky. Belgie se tak stala prvním státem světa s transgenderovou ministryní.

To Finsko se zas může pyšnit nejmladší předsedkyní vlády. Sanně Marin je 34 let a už stihla ztropit pořádný skandál. V módním magazínu Trendi se totiž nechala zvěčnit v černém saku s hlubokým výstřihem – bez košile i bez podprsenky. A přestože na snímku nebylo nic nepatřičného ani vulgárního, finskou společnost nevinná fotografie přece jen rozdělila. Někteří ji shledávají kontroverzní a nevhodnou, jiní se političky zastávají.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Petra De Sutter působí v politice již dlouho. Dříve byla i senátorkou či europoslankyní. Sanna Marin se poprvé objevila v politice roce 2015, kdy byla zvolena do parlamentu Foto: Profimedia.cz

Dokonalá postava?

Na sociálních sítích to ovšem schytal i jeden z nejpopulárnějších idolů dnešních teenagerů. Billie Eilish (18) je známá nejen díky nezaměnitelnému hlasu a hudebnímu nadání, ale také ulítlými módními kreacemi. Žádné sexy šaty u ní nečekejte, její doménou jsou oversized střihy a teplákové soupravy, které fanouškům nedávají žádné indicie o zpěvaččině postavě. Když se tedy v říjnu poprvé objevila na veřejnosti v tílku, rozpoutala vlnu nenávistných reakcí. A to jen kvůli nedokonalé figuře.

V perfektní kondici je naopak Iva Pazderková (40), která si splnila sen a těsně po čtyřicítce se proměnila v opravdovou Xenu. Za vyrýsovanou postavou slavné stand–up komičky stojí měsíce tvrdé dřiny, které zúročila během soutěže v bikini fitness. Ze sedmnácti účastnic v kategorii nad 170 cm se umístila na krásném desátém místě. „Doteď mám pocit, že je to nějaký omyl. Vůbec mě nenapadlo, že nebudu poslední,“ napsala herečka po soutěži na sítě. Blahopřejeme!

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Billie Eilish v tílku šokovala fanoušky postavou krev a mléko. A šokovala i Iva Pazderková na soutěži v bikini fitness – na rozdíl od zpěvačky se dočkala povětšinou kladného hodnocení Foto: Profimedia.cz

Tři vědkyně a jedna básnířka

Nevídaný úspěch slavily ženy také na poli vědy a písemnictví. V říjnu si totiž odnesly hned čtyři nobelovky! Přestože první cena Alfreda Nobela (✝1896), vynálezce dynamitu, byla udělena v roce 1901 a celkem jí získalo už 962 laureátů, jen 57 medailí patří něžnému pohlaví. Letošní vyhlašování je tedy dalším krůčkem vpřed k rovnosti mužů a žen. Nositelkami jsou Andrea Ghez (55) za fyziku, Louise Glück (77) za literaturu a Jennifer Doudna (56) a Emmanuelle Charpentier (51) za chemii.

Foto: Profimedia.cz, Paramonov Alexander - Shutterstock.com

Andrea Ghez spolu s Reinhardem Genzelem (68) a dalšími kolegy objevila způsob, jak se podívat teleskopem až do středu Mléčné dráhyFoto: Profimedia.cz, Paramonov Alexander - Shutterstock.com

Móda v příštím roce 

V módní branži excelovala Barbora Podzimková (21), která se opět objevila na přehlídce luxusní značky Chanel. Je to už šest let, kdy krásná Češka zvítězila na světovém finále Elite Model Look. Od té chvíle ušla kus cesty a na nedostatek prestižích zakázek si dnes nemůže stěžovat. Kolekce pro sezonu jaro/léto 2021, která byla prezentovaná v pařížském pavilonu Grand Palais, se vážně povedla, ale originálnější modely se přece jen našly v ulicích i mezi diváky.

Foto: Profimedia.cz

Barboru Podzimkovou (vlevo) angažují jako modelku nejznámější módní domy světa. A ještě než vypukla velkolepá přehlídka značky Chanel, bylo na ulici k vidění množství nevídaných outfitů (vpravo)Foto: Profimedia.cz

Státní vyznamenání ženám nepatří?

Zato u nás byly veškeré akce zrušeny a vzhledem k vysokému růstu počtu nakažených koronavirem nezbylo vládě nic jiného než stopnout většinu služeb. O tom, že ne každý to dodržuje (včetně některých vysoce postavených státníků), už není třeba znova mluvit. Co by ale nemělo zapadnout je to, že i když se Roman Prymula sám takto zdiskreditoval, o ocenění nepřišel. 

Nejvyšší státní vyznamenání mu totiž udělil prezident Miloš Zeman (76) koncem měsíce za mimořádné zásluhy. Zatímco plukovník je evidentně vnímán jako hrdina, hrdinek Česká republika zřejmě moc nemá: státním vyznamenáním se může dosud pochlubit 884 mužů a pouze 152 žen! Letos jej získaly přesně tři, zbylých 35 ocenění patří pánům. A to je minimálně na zamyšlení.

Foto: DAN MATERNA/MAFRA/Profimedia, Profimedia.cz

Zleva: Roman Prymula už ministrem zdravotnictví není. Ve funkci vydržel přesně 38 dní, jak dlouho na jeho místě pobude Jan Blatný (50), je zatím ve hvězdách Foto: DAN MATERNA/MAFRA/Profimedia, Profimedia.cz

Říjen je fuč. Co vás čeká v listopadu? Nahlédněte do svého tarotoskopu! 

Reklama

Související témata:
Sanna Marin
Jan Blatný

Načítám