Hlavní obsah

Kdo vám přidá na sportovní kroužky nebo školu v přírodě? Oslovte svou pojišťovnu!

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se školním rokem začínají i zápisy na kroužky a sportovní aktivity dětí. Mnoho rodin přitom řeší nejen to, co by mohlo děti bavit, ale i to, zda si to budou moci dovolit. Víte, kdo vám může na tyto výdaje přidat?

Článek

Těsně v závěsu za potřebou investovat do školních pomůcek běží i nutnost zaplatit dětem nějakou tu mimoškolní aktivitu. Většinou tedy kroužky. Balancujete právě teď kvůli všem těmto výdajům na pomyslném ostří rodinného rozpočtu? Možná vás potěší, že na pohyb přispívají dětem v rámci programů prevence všechny tuzemské zdravotní pojišťovny. A to nejen v září, ale během celého roku! Víte, kolik a na co vám poskytne příspěvek ta vaše?

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Svým pojištěncům přispívá na pohybové aktivity 1000 Kč z fondu prevence a jde o  nejčastěji využívaný příspěvek. Děti a mladiství od 1 roku do 18 let tak mohou využít 1000 Kč na sportování v kroužcích, klubech i domech dětí a mládeže. Oblíbené jsou plavání, atletika, gymnastika a mnohé další. Peníze od pojišťovny rodič využije i na zaplacení členského příspěvku či startovného a také na úhradu sportovní prohlídky. U dětí do 1 roku si rodiče sáhnou i na 500 Kč například na plavání nebo vaničkování kojenců.

Mimochodem, příspěvky mohou čerpat i dospělí. Stačí se informovat u pojišťovny na to, kterých sportovních aktivit se to týká.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

U ČPZP mohou děti do 17 let dostat příspěvek až 1500 Kč. Děti do deseti let mohou čerpat tisíc korun například na organizované plavecké kurzy (tedy nikoli plavání s rodiči nebo návštěvu aquaparku, ale kurzy organizované školou či školkou). Od tří let pak na sportovní kroužky. Pětistovku přidá pojišťovna dětem v mateřské a na základní škole například na školu v přírodě nebo lyžařský výcvik delší než 4 dny a pětistovku dostanou na nákup ochranné přilby. Pětistovku přidá pojišťovna i na prohlídku u sportovního lékaře.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra

I klienti ZPMV mohou získat příspěvek na pohybové aktivity dětí – až do výše 1500 Kč. Patří do toho i příspěvek na organizované cvičení pro děti a sportovní kroužky a kurzy, cvičení dětí s rodiči nebo individuální sportovní pohybové aktivity a sporty dlouhodobého charakteru, sportovní soustředění nebo lyžařský výcvik trvající nejméně 4 dny.

Foto: Fotokostic, Shutterstock.com

Pohybové aktivity dětí pomůže hradit i zdravotní pojišťovna, ale ne všechnyFoto: Fotokostic, Shutterstock.com

Oborová zdravotní pojišťovna

OZP podporuje sportovní aktivity dětí i dospělých prostřednictvím kupónů. Proplácí až 50 % účtenky za předplatné nebo jednorázové vstupenky na plavání, fitness, sportovní aktivity či na pohybové a sportovní kroužky. U dětí do 18 let může příspěvek dosáhnout až 1000 korun, u dospělých až 500 korun. Podle poznámky na stránkách pojišťovny to ale vypadá, že pro letošek už byl rozpočet na tyto příspěvky vyčerpán.

Podmínkou čerpání příspěvku je absolvování pravidelné preventivní prohlídky u praktického nebo dětského lékaře v uplynulých 2 letech.

Vojenská zdravotní pojišťovna

Dětem od 4 do 18 let nabízí VoZP příspěvek 1000 korun na ozdravné pobyty. Mezi ně zahrnuje lyžařský kurz, sportovní soustředění nebo mateřskou či základní školu v přírodě. Každý musí trvat minimálně pět dnů.

Jednou za tři roky můžete dostat příspěvek 500 Kč na dětskou sportovní přilbu.

Příspěvek 500 Kč dostanou na pravidelné regenerační aktivity i dospělí od 18 let. Příspěvek nedostanete na ty pohybové aktivity a sporty, které jsou spojené s vyšší pravděpodobností úrazu. Patří mezi ně třeba hokej, fotbal, lyžování, ragby, florbal a podobně.

Zdravotní pojišťovna Škoda

Pojištěncům do 18 let nabízí ZPŠ příspěvek do 700 korun na pohybové aktivity a pomůcky, které jsou prevencí úrazů, sportovní prohlídky, sportovní tábory či sportovní kroužky ve škole.

Pokud mají pojištěnci v dosahu Mladou Boleslav, mohou využít bruslení či plavání zdarma v konkrétním rekondičním centru a cvičení za polovic ceny tamtéž.

Foto: BRG.photography, Shutterstock.com

Plavecké kurzy organizované školou jsou přesně tou aktivitou, na kterou se vztahují příspěvky pojišťovenFoto: BRG.photography, Shutterstock.com

Revírní bratrská pojišťovna

Dětem a mladistvým do 18 let nabízí RBP příspěvek až do výše 1000 Kč na různé pohybové aktivity. Například 500 Kč lze získat na školku a školu v přírodě, na pobyty organizované školou a školkou, trvající minimálně 5 dní s noclehem. Tu samou částku na kurz plavání organizovaný školou či školkou, nebo do 700 Kč na saunování dětí od tří let.

Jak si o příspěvek zažádat?

Pokud máte o některý z příspěvků zájem, zajděte si na webové stránky své pojišťovny, kde si přečtete přesné podmínky, které musíte splnit, abyste ho dostali. Většinou lze zažádat elektronicky a za základě potvrzení o platbě.

Na stránkách pojišťoven najdete i výčet sportů a aktivit, kterých se příspěvky týkají, stejně jako těch, na které se nevztahují.

Patří i vaše dítě mezi ty, které mají kila navíc? Potřebuje vaši podporu a více pohybu.

Načítám