Hlavní obsah

Proč se stát mořskou pannou? Je to zábavné a zdravé!

Foto: Nataliia Krasnogor, Shutterstock.com

Foto: Nataliia Krasnogor, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní počasí vyloženě láká do vody – ať té v bazénu, koupališti nebo moři. Jestli vás už klasické plavání nebaví, můžete vyzkoušet to ve stylu mořské panny, tedy s ocasem a ploutví!

Článek

Občas se objeví novinka, která strhne pozornost a nadchne, aby se zase za chvíli ztratila mezi starostmi běžného života.  Stihne podobný osud i speciální plavání ve stylu mořské panny, tedy mermaiding?

Co je mermaiding?

Plavání s monoploutví, a třeba i v kostýmu mořské panny, je zábavný zdravý pohyb. S monoploutví jsou zvyklí se ve vodě pohybovat freediveři, zkusit to ale můžete i vy. „Mermainding není jen sport, ale zároveň i hra, a to je jeho největší výhoda,“ vysvětluje instruktor plavání Tomáš Michalica. A fyzioterapeutka Zuzana Havlíková dodává: „Je skvělý pro děti – napodobují přirozený pohyb delfína, uplavou více, lépe splynou s vodou a stráví v ní delší dobu. Sportují, aniž by to braly jako sport,“

Ploutev jako riziko

Plavání s monoploutví a styl pohybu „delfín“ je zdravý a úlevný pro pohybový aparát, ovšem ploutev musí být nasazena správně a je třeba si také osvojit plavecký styl. „Pokud nebude respektována správná plavecká technika, dříve či později dojde k přetížení pohybového aparátu. Mohou vzniknout svalové dysbalance a bolestivost v určitých tělesných partiích, například v oblasti bederní páteře,“ varuje Tomáš Michalica. Při plavání s monoploutví se provádí tzv. delfínový kop, kterého dosáhnete cyklickým střídáním vysazování a podsazování pánve. Do pohybu se nezapojují jen nohy a pánev, ale i břišní a zádové svaly. Správnému provedení delfínového kopu napomáhá správné uchycení monoploutve na dolní končetiny. Obojí je dobré nacvičit s trenérem.

Foto: elisa galceran garcia, Shutterstock.com

Plavecký styl delfín je plynulý a přirozený, ale je třeba dát pozor na správné provedeníFoto: elisa galceran garcia, Shutterstock.com

Plavání z hlediska zdraví

Plavání, i to klasické, patří mezi vítané aktivity, ke kterým se hlavně v létě dají zlákat i ti, jenž pohybu moc neholdují. Hodí se i pro děti s nadváhou, pro které je třeba běh nebo další sporty velkou zátěží pro klouby a může přispět k růstovým bolestem. Ačkoli se o výhodách plavání ví, pravidelně plave asi jen 10 % Čechů, jak ukázal průzkum realizovaný společností Albixon v rámci projektu Rozplavme Česko.

Důvodem malého počtu pravidelných plavců může být i to, že místo úlevy může naopak přinést bolest. Způsobuje ji špatná technika plavání. „Při plavání byste měli ideálně držet hlavu a tělo v přímé linii od začátku až do konce provedení záběru. To znamená v části záběru ponořit hlavu po vodu. Většina lidí však má tendenci držet obličej a hlavu neustále mimo vodu a dívat se dopředu, aby mohli dýchat. To je ale velká zátěž pro páteř. Důsledkem bývá ztuhlost a bolesti krku či zad,“ popisuje terapeutka Kateřina Fadljevičová. Základem správného plaveckého stylu je také vydechovat do vody, pak budete mít větší výdrž a nebude vás bolet po plavání hlava.

Kdo může být mořskou pannou?

Při správném technickém provádění je mermaiding vhodný pro všechny. „Protože má ale plavec omezený pohyb nohama, měl by si před tím osvojit základní plavecké dovednosti nutné pro případ sebezáchranné akci. Jde o dýchání do vody a zadržení dechu, ponoření se a vylovení předmětu v malé hloubce, splývání na zádech a břichu, otočení se ze zad na břicho a zpět, uplavání alespoň 25 metrů, plavecký kop,“ upozorňuje instruktor. Mermaidingu se ve světě věnují děti, ženy, ale i muži. Jeho zastánci mluví o romantickém kouzlu tohoto stylu, ale také o tom, jak skvěle formuje postavu.

Výbava na mermaiding

Abyste se plavání ve stylu mořské panny mohli věnovat, musíte si koupit kvalitní výbavu. Nejdřív se ale vyplatí si vyzkoušet, zda vám bude vyhovovat plavat s monoploutví. Pokud ano, pak je teprve vhodná doba na nákupy ploutve a třeba i kostýmu.

Foto: Archiv firem

Zleva: monoploutev Teens, s fixační botičkou, v e-shopu Lucky Swim za 1990 Kč; monoploutev Mermaid Ariel, botka z měkkého silikonu, v e-s-hopu Potápěčská prodejna od 889 Kč; Fin Fun Basic Purple, ploutev velikosti M s listem velikosti S, v Alze za 1590 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám