Hlavní obsah

Nepomlouvejte muže a dejte průchod emocím: Jak na výchovu syna, když nemáte po boku jeho otce

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Úděl svobodné matky není rozhodně jednoduchý. Kromě finančních starostí musí mnohdy v životě dítěte zastat role obou rodičů – nejen matky, ale i otce. Komplikovanější to navíc může být v případě, že vychovává syna. Čemu by se maminka měla vyhnout?

Článek

Mužský a ženský svět se v řadě okolností liší, což mnohdy vyústí v to, že ženy nechápou muže a muži nechápou ženy. Tato skutečnost může matkám, které zůstanou samy na výchovu syna, klást do cesty řadu překážek. Děti totiž v životě potřebují jak ženské, tak mužské postavy.

Život bez otce není jednoduchý

Rodinnými problémy se ve své knize Vztah matky a syna zabýval psycholog Tomáš Novák a uvádí, jaké negativní dopady může mít u některých chlapců absence otce: „U dětí bez otců se objevuje závislost na matce, pasivita, podřídivost spojená s agresivní image.“ Statistiky podle něj také ukazují, že mezi syny vyrůstajícími pouze s matkou je obvykle víc problémových jedinců než v úplných rodinách. Častěji mohou propadat závislosti na alkoholu a jiných drogách, dopouštět se delikventního chování nebo projevovat hrubost.

Jak může matka synovi vynahradit otce, který není přítomný a vůbec se nezajímá, aby na chlapce tato skutečnost měla co nejmenší negativní dopady?

1. Nenuťte syna, aby předčasně dospěl

Vést děti k zodpovědnosti a dávat jim úkoly a pravomoci je prospěšné, ale nic se nemá přehánět. Nenuťte syna, aby předčasně dospěl a musel nést břemena, která nejsou přiměřená jeho věku ani roli v rodině. Menší děti by například neměly žít ve strachu z nedostatku peněz, v pocitu, že musejí chránit svou matku. Nevyvolávejte v synovi dojem, že když v rodině chybí dospělý muž, je to on, kdo musí zastat jeho funkci.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Sklidit ze stolu a opláchnout pár talířů po večeři? Dvouleté dítě to nesvede, ale šestileté pohodlně. A tak je to se vším… Nenakládejte synům víc, než unesouFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

2. Buďte tu pro něj

Období puberty bývá složité. Dospívající jedinec bývá zmatený, ale diktát společnosti chlapcům ještě stále velí, aby svou zranitelnost skrývali. Proto je důležité, aby syn věděl, že jste tu pro něj, že se vám může s čímkoli svěřit. Přitom ale respektujte, když mu zrovna není do mluvení, a nesnažte se z něj dostat nějaké „vyjádření“ za každou cenu.

3. Vystupte z komfortní zóny

Je možné, že jsou vám bližší aktivity, které se běžně přisuzují ženám. Jenže váš chlapec možná touží po něčem jiném. Chce dělat něco, co se považuje za „mužské disciplíny“ a v čem syny za běžných okolností často podporuje otec. Dopřejte mu činnosti, které ho lákají, i když to nemusí být zrovna váš šálek kávy. Zapište syna na box, kupte mu pořádnou sadu nářadí, jděte s ním na fotbal… Zkrátka: dejte mu možnost, ať si svoje směřování najde sám! Na druhou stranu ale pokud o to zájem nemá, nenuťte ho do toho jen proto, že to je „mužské“.

4. Najděte mu vzor

Život bez otce neznamená život bez mužů! „Maminky, které syna vychovávají samy a v jehož životě chybí tatínek, který by se o něj zajímal, by měly zařídit, aby v chlapcově okolí vystupoval kvalitní mužský vzor. A to nejpozději kolem osmého roku života. Je důležité, aby se o chlapce zajímal, trávil s ním čas při jeho oblíbených činnostech a na oplátku ho zval zase ke svým aktivitám, pomáhal mu překonávat překážky a oceňoval ho,“ radí psycholožka Vlaďka Bartáková. Nemusí to být matčin nový partner, ale třeba její otec, bratr, švagr, dobrý rodinný přítel… Chlapec musí vědět, že je vítaný jak v ženském, tak v mužském světě.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Dopřejte synovi i činnosti, které vás nelákají. Nejde jen o „typické ženské a mužské aktivity“! Dítě v úplné rodině má dvojnásobnou nabídku zájmů i podpory, a co nesvede jeden rodič, zařídí druhý. A osamělý rodič to musí zvládnout všechno sámFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

5. Chvalte muže

Některé matky, které se zklamaly v partnerovi, mají tendenci házet všechny muže do jednoho pytle. Nevytvářejte atmosféru nesnášenlivosti vůči mužskému pokolení, syna tím jen poškodíte! K nenávistným myšlenkám vůči mužům může ovšem dospět chlapec i sám: projeví se tak frustrace z toho, že ho otec opustil a nejeví zájem. Nepodporujte tyto myšlenky, ale dávejte synovi za příklad pozitivní vzory a hlasitě před ním oceňujte muže v okolí, kteří mohou inspirovat.

6. Dohlédněte, aby byl fyzicky aktivní

Pohyb potřebuje každý a v dětech se někdy může hromadit tolik energie, že si ji pak vybíjejí zlobením. Skvělým způsobem, jak se zbavit přetlaku, je sport. I když sportu moc neholdujete, se synem si promluvte o nějakém sportovním kroužku. Klidně mu dejte na výběr, zkoušejte, co ho bude nejvíc bavit, a trvejte na tom, aby na nějaký chodil.

7. Nechte ho rozhodovat

Matky mají někdy tendenci za děti všechno řešit a svobodné matky jsou mnohdy ještě úzkostlivější. Když už potomek vyrůstá bez otce, nechtějí, aby měl ještě nějakou další újmu. Jenže tím vedou dítě k nesamostatnosti a pěstují přehnanou závislost na své osobě. Každý člověk potřebuje prostor dělat chyby a poučit se z nich. Nechte syna prozkoumávat svět a nedržte ho ve zlaté klícce.

Reklama

Načítám