Hlavní obsah

Vtipné rady matek: Když se opije v kruhu rodinném, nepočítá se to!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé rady jsou cenné a některé i vtipné. Pokud je dostanete od své matky, věřte, že na nich něco nejspíš bude. Protože mámy mají zkušenosti a pro své děti chtějí to nejlepší. Tohle jsou nejvtipnější rady, které daly maminky svým dospívajícím či dospělým dcerám, a minimálně částečně se vyplácí se jich držet.

Článek

V dětství jsou to rady spíš ryze výchovné, jejichž smyslem se zajistit správný vývoj a základy výchovy. Prostě zmrzka se jí až po obědě, mrkvička je dobrá na očička a polévka je grunt.

V dospívání jsou to pak rady, které vlastně obě strany dost vyčerpávají. Ovšem bez hlášek „můj dům, moje pravidla“ a „dokud tady bydlíš…“, protočených panenek, naštvaného třískání dveřmi a pocitu, že rodiče jsou trapní, by to nebyla ta pravá puberta.

Jakmile se ale začne dítě blížit dospělosti, případně už dospělé je, začínají rodičovské rady dostávat trochu jiný nádech. Někdy jsou vysloveny s veškerou vážností, kterou si zaslouží, jindy s trochou té nadsázky a vtipu. A právě na ty se nyní zaměříme.

Klasika, co asi nikdy nevymře

Zvedněte ruku, která z vás od své maminky slyšela tuhle hlášku (byť v nějaké malé obměně): „Ať jdeš, kam jdeš, vždycky nos slušné a neseprané spodní prádlo. Nikdy nevíš, kdy tě přejede autobus, a v nemocnici pak budeš dělat ostudu.“

Zdá se to jako naprostá hloupost. Přece když budou lékaři bojovat o váš život, vaše spoďáry jim budou nejspíš úplně ukradené. A když to přežijete, bude vám úplně fuk, zda se jim líbila vaše podprda, nebo ne. Jenže ona je to spíš snaha vypěstovat v dospívající ženě návyk pečovat o sebe tak nějak komplet. A aby si to zapamatovala, tak je to prostě zasazeno do extrémního příkladu. Vhodné, čisté a neseprané prádlo je totiž i otázkou zdraví – i ve vypraném prádle najdete nejrůznější bakterie a čím je prádlo starší, tím víc se tam dané bakterie hromadí. A tak nejsou seprané kalhotky jen „neslušivé“, ale mohou způsobit i nejrůznější infekce močových cest, vyrážky či alergické reakce.

Zdraví se týká i další klasická rada: „Neseď na té studené zemi, nastydnou ti vaječníky a nebudeš moct mít děti.“ No a co, že zánět vaječníků (právě ten se nejspíš schovává za laickým označením nastydlé vaječníky) chlad či nastuzení nezpůsobuje. Maximálně když už ho máte (způsobují ho bakterie a nejčastějším přenosem bývá pohlavní styk), jeho průběh zhorší. Ale nastydnout ze studené země samozřejmě můžete. Klidně se vám mohou třeba bloknout záda, ale to prostě dospívající dívky děsí méně než hrozící neplodnost.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ilustrační fotografieFoto: fizkes, Shutterstock.com

Rady o mužích

Je jasné, že maminky mají něco odžito a zkušenosti o životě s mužem jim nechybí. A tak udělují rady i tímto směrem. „Když jsem se stěhovala ke svému příteli, dala mi moje máma úplně jednoduchou radu: Klidně často vař, ale nikdy nevyvářej,“ vzpomíná dnes čtyřicetiletá trojnásobná maminka Helena. Tehdy prý jen nezúčastněně pokývla. Zhruba po roce soužití s partnerem ovšem pochopila, co přesně tím měla její maminka na mysli. „Klasika. Byla jsem zamilovaná, nadšená ze společného bydlení a měla jsem neutuchající potřebu hnízdit a opečovávat přítele. Takže jsem denně vařila, chystala opulentní snídaně, pekla koláče a buchty. Jenže pak mě povýšili, neměla jsem tolik času. Chudák dnes už tedy manžel byl dost v šoku, když si najednou musel k večeři mazat chleba máslem. Rozmazlila jsem si ho,“ vysvětluje s humorem se Helena.

V podobném duchu vyznívá i rada, kterou od své matky slýchávala naše editorka Denisa: „Běda ženě, která se osvědčí.“

Rady o mužích pravidelně uděluje maminka i jedné z mých kolegyň. „Slýchám od ní věty typu: ‚Pes je beztak chytřejší než chlap.‘ Nebo: ‚Nevím, co řešíš, všichni chlapi jsou stejný. Na každým tě bude něco s*át, tak už si vyber.‘ No a když se pak ukládá do rakve, říká: ‚Nejsem věc Makropulos, koukej si najít manžela, ať tu nejsi sama,‘“ směje se.

Ach, ten alkohol

Asi každá maminka by si přála, aby se její dcera nikdy neopila. Nikdy si neprožila kocovinu, možná aby nikdy ani na žádný večírek nešla. Ale každá maminka zároveň ví, že je to nesplnitelný sen, a tak nezbývá než dcerky vybavit alespoň dobrými radami. „Když jsem poprvé vyrážela na nějaký mejdan, čekal na mě v kuchyni chleba se sádlem. Když jsem se ošklíbala, máma jen drsně odvětila: ‚Když jdeš pařit, nejdřív se nažer.‘ Pak to ještě doplnila přednáškou o tom, jak mastné jídlo obalí stěny žaludku a brání pronikání alkoholu do těla,“ vzpomíná třiačtyřicetiletá Jana. S tím, že večírek tehdy přežila opravdu se ctí a částečně za to určitě vděčí i mamince.

S alkoholem souvisí i rada, kterou pak dostala ohledně opilosti partnera. „Když se můj dnes už manžel seznamoval s mojí rodinou, trochu se to zvrtlo. Padli si do oka s mým bratrem a oba se strašně opili. Moje máma mi pak volala druhý den a hrozně se bála, jestli se na přítele nezlobím. A dala mi radu o tom, že když se chlap opije v kruhu rodinném, nepočítá se to,“ vzpomíná Jana.

Ta si nakonec ale, ať se děje, co se děje, vždycky vzpomene na větu, již její maminka říkávala opravdu často a kterou si „vypůjčila“ od Jana Wericha: Když nejde o život, jde o hov*o. „Máma už nežije, ale na tohle si vzpomenu vždycky, když mám pocit, že je všechno v háji. A je to asi ta nejzásadnější rada, kterou jsem od ní kdy dostala,“ dodává Jana.

Načítám