Hlavní obsah

Sakrajda: staročeský perníkový závin z žitné mouky

Hodnocení:
(177)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Sakrajda je starý a tradiční recept: žitná mouka, domácí povidla, voňavé koření a kapka medu – myslím, že takhle mají chutnat „ty pravé“ české perníčky.

Ingredience pro:
1 závin
Na těsto
  • 60 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 180 g švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 150 g vyloupaných vlašských ořechů
Na dokončení
  • 40 g hladké mouky na podsypávání
  • 1 vejce na potření
  • 20 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Máslo nakrájejte na kostičky a nechte chvíli povolit.

Krok 2: Do mísy robota prosejte oba druhy mouky (použijte jemně mletou žitnou mouku) a cukr, přidejte špetku soli, perníkové koření, mletý zázvor, najemno nastrouhanou kůru z poloviny citronu, prášek do pečiva, vejce, med, mléko, rum a změklé máslo a vypracujte hladké a pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, ale klidně i do druhého dne. Znáte recept na domácí perníkové koření?

Krok 3: Připravte náplň: v misce dobře rozmíchejte povidla se lžící rumu a nahrubo nasekejte ořechy.

Krok 4: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pracovní plochu poprašte trochou mouky a odleželé těsto rozválejte do tvaru obdélníku asi 0,5 cm vysokého. Těsto potřete povidlovou náplní tak, aby kousek delší strany zůstal čistý. Celou plochu posypejte nasekanými ořechy a poprašte mletou skořicí (nebo perníkovým kořením). Z delší strany opatrně zaviňte do rolády, konce zahněte dospod a přimáčkněte.

Krok 5: Hotovou roládu přeneste spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení a celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby a pečte asi 40 až 45 minut. Smíchejte rozpuštěné máslo s rumem a po upečení směsí štědře potřete celý závin.

Krok 6: Nechte zchladnout, případně poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na úhledné řezy. Sakrajda je výborná hned po upečení, ale i po odležení.

Tip: Těsto můžete rozdělit na poloviny a upéct dvě menší rolády. Povrch lze před pečením posypat ještě hrstí sekaných ořechů.

Perník se používá i k ochucení slaných jídel. Vyzkoušejte poctivou rajskou omáčku anebo kančí maso s perníkovou omáčkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC
12. 2. 2021

Reklama

Sdílejte článek