Hlavní obsah
2,8
(216)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Sakrajda je staročeský, tradiční recept: žitná mouka, domácí povidla, voňavé koření a kapka medu. Takhle chutná ten pravý perníkový závin.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 60 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce medu
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 180 g švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice
  • 150 g vlašských ořechů
K dokončení
  • 40 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 20 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Máslo nakrájejte na kostičky a nechte chvíli povolit.

02.

Do mísy robota prosejte oba druhy mouky (použijte jemně mletou žitnou mouku) a cukr, přidejte špetku soli, perníkové koření, mletý zázvor, najemno nastrouhanou kůru z poloviny citronu, prášek do pečiva, vejce, med, mléko, rum a změklé máslo a vypracujte hladké a pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, ale klidně i do druhého dne. Znáte recept na domácí perníkové koření?

03.

Připravte náplň: v misce dobře rozmíchejte povidla se lžící rumu a nahrubo nasekejte ořechy.

04.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pracovní plochu poprašte trochou mouky a odleželé těsto rozválejte do tvaru obdélníku asi 0,5 cm vysokého. Těsto potřete povidlovou náplní tak, aby kousek delší strany zůstal čistý. Celou plochu posypejte nasekanými ořechy a poprašte mletou skořicí (nebo perníkovým kořením). Z delší strany opatrně zaviňte do rolády, konce zahněte dospod a přimáčkněte.

05.

Hotovou roládu přeneste spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení a celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby a pečte asi 40 až 45 minut. Smíchejte rozpuštěné máslo s rumem a po upečení směsí štědře potřete celý závin.

06.

Nechte zchladnout, případně poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na úhledné řezy. Sakrajda je výborná hned po upečení, ale i po odležení.

Tip

Těsto můžete rozdělit na poloviny a upéct dvě menší rolády. Povrch lze před pečením posypat ještě hrstí sekaných ořechů.

Perník se používá i k ochucení slaných jídel. Vyzkoušejte poctivou rajskou omáčku anebo kančí maso s perníkovou omáčkou.

Reklama

Načítám