Hlavní obsah

Zdánlivě neřešitelný vlasový problém: Jak pečovat o mix citlivé pokožky, lupů a suchých konečků

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědění, lupy a suchá pokožka hlavy. Nepříjemný stav, který postihne jednou za čas skoro každého. Může za tím být několik věcí. Jak z toho ven? Otestovaly jsme různé výrobky a tohle se osvědčilo!

Článek

Když je pokožka hlavy zdravá a bez projevů, vyrůstají z ní zdravé vlasy. Jestliže je vaše pokožka hlavy zarudlá, suchá, pálí a svědí, jestli vás trápí pocit pnutí, nepříjemné začervenání a lupy, může být na vině celá řada faktorů. Od používání špatného šamponu přes psychický stav, alergie, dědičnost, hormonální změny až po chemické ošetření vlasů. Na vině ale může být i jen to, že po mytí vlasy nedostatečně opláchnete a šampon v nich zůstane.

Dostat pokožku hlavy do nerovnány a způsobit v ní malé záněty a následně lupy není nic těžkého, jednou za čas to může potrápit každého. Co s tím, když už jde o dlouhodobější problém?

Pozor, citlivka!

Jestliže vás trápí výše vyjmenované projevy, je potřeba nejdřív zjistit příčinu. Pokud si na první dobrou nevíte rady, můžete se svěřit do rukou odborníka a podívat se na problém pod mikroskopem, a to doslova. Takové služby najdete už i v některých kadeřnických salonech nebo v ordinaci u trichologa.

„Při péči o své vlasy nezapomínejte i na péči o vlasovou pokožku! V salonech vám můžeme provést bezplatnou diagnostiku vlasů i vlasové pokožky za pomoci kamery, která podobně jako mikroskop ukáže vlasy i pokožku mnohonásobně přiblíženou,“ vysvětluje Kateřina Hamplová, přední odborná kadeřnice Klier.

Zásady zdravé pokožky hlavy

Než se vydáte za odbornou pomocí, zkuste změnit některé návyky. Zásada číslo jedna: vyberte správný šampon. Pokud vás pokožka svědí či pálí, volte přípravky označené slovíčkem sensitive. „Pomoci by mohl i obsah urey, která pokožku léčí,“ doporučuje Libor Smrž, kadeřník z pražského salonu Hair We Are. „Kůži při mytí jemně masírujte, to jí prospívá, a dávejte velký pozor, abyste kondicionér nenanášely k hlavě, ale jen do délek.“

Foto: ECLIPSE PRODUCTION, Shutterstock.com

Najít šampon, který člověku sedne, chce chvíli experimentování. Navíc se to časem měníFoto: ECLIPSE PRODUCTION, Shutterstock.com

Přípravky je potřeba řádně vypláchnout a vlasy dokonal prosušit po každém mytí, to vám podepíše každý vlasový odborník. Ve vlhku se totiž rády množí mikroogranismy a vy si tak zaděláváte na zbytečně na záněty. Nejlepší strategií je vlasy nemýt na noc, ale ráno. Což se vyplatí i z estetického hlediska, užijete si pak den s krásně vyfoukanými vlasy.

Vyhněte se aspoň na nějakou dobu suchým šamponům, které můžou suchou pokožku hlavy dráždit, stejně tak peelingy. Ty sice akutně mohou pomoci od lupů, z dlouhodobého hlediska, obzvlášť pokud máte pokožku podrážděnou, problém spíše zhoršují. „Vhodné je taky dopřát si koupel v mořské vodě, ta skvěle léčí záněty,“ uzavírá Libor Smrž.

Moje zkušenost 

Teorie by byla jasná, a protože se mi před časem moje normální pokožka hlavy proměnila v suchou a citlivou, vyzkoušela jsem několik přípravků. A nakonec našla rovnováhu! Vlasy mám odbarvené v koncích, takže kombinace citlivé a suché pokožky hlavy a suchých konců je opravdu něco. Osvědčilo se mi zvolit jemný šampon proti lupům od přírodní značky. Zkoušela jsem i šampon s ureou z lékárny, ale mému problému příliš nepomohla. Je to prostě alchymie! Suché délky pak řeším ultra hydratačním kondicionérem, který vlasy pěkně uhladí a nejsou krepaté. Nikdy ho však nedávám až k hlavě.

Foto: Archiv firem

Zleva: BIO šampon proti lupům Jemný zázvor Urtekram, 185 Kč (250 ml), prodává Miluju BIO; uhlazující kondicionér Smooth Again, Kevin Murphy, 695 Kč (250 ml)Foto: Archiv firem

Osvědčila se mi rada od kožní lékařky využívat vlasová tonika a vody. Stejně jako pleť ošetříte krémem, i pokožka hlavy si zaslouží hydrataci. Mým největším objevem byla vlasová voda, kterou nanáším do umytých vlasů vysušených ručníkem a promasíruji. A také sprej na svědivou pokožku hlavy a proti lupům. Používám ho jako první pomoc na postižená místa, když nemůžu svědění vydržet.

Foto: Archiv firem

Zleva: sprej proti lupům a svědění DS Hair Uriage, 389 Kč (100 ml); vlasová voda bylinná kopřivová Luna, 31 Kč (120 ml)Foto: Archiv firem

Závěr? I když mám často nutkání sáhnout po šamponu pro regeneraci vlasů, aby prospěl hlavně namáhaným konečkům, vím, že mě pak na padesát procent bude svědit hlava a udělají se mi malé stroupky. Raději regenerační šampon nahrazuji výživnými maskami, které dávám do délek. Je to křehký stav. Pokud použiju výrobek, který mi nesedí, jsem zase zpět u lupů a svědivé hlavy. Přípravky si tedy musím vybírat opravdu s rozmyslem. A pořádně foukat hlavu po každém mytí!

Další produkty pro suchou pokožku hlavy

Foto: Archiv firem

Zleva: čisticí zklidňující šamponová lázeň pro citlivou pokožku hlavy Kérastase, 550 Kč (250 ml); zklidňující fluid na pokožku hlavy, Alcina, 340 Kč (125 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: zklidňující šampon proti svědění Ziaja MED, 129 Kč (300 ml), prodává Ziaja pro tebe; šampon z opuncie pro hydrataci pokožky hlavy Whamisa Fresh, 885 Kč (250 ml), prodává Pure DistrictFoto: Archiv firem

Související témata:

Načítám