Hlavní obsah

Senioři v karanténě: Kdo nám vyvenčí Punťu a přinese důchod?

Foto: Boryana Manzurova, Shutterstock.com

Foto: Boryana Manzurova, Shutterstock.com

Reklama

Že svět čelí největší krizi moderní doby, neuniklo ani obyvatelům nejvzdálenějších koutů zeměkoule. Mezi nejohroženější skupiny, kterým může koronavirus ublížit, patří bezpochyby senioři. Vláda se šíření nemoci snaží zamezit, ale opatření mění málem každý den. Jak se v nich vyznat?

Článek

V zákazech i povoleních začíná být zmatek a jejich aktuálnost je zapotřebí pravidelně ověřovat. Jednou z nejohroženějších skupin, a to nejen ze zdravotního hlediska, ale i přístupu k informacím, jsou senioři. Mnohdy si neví rady, kde sehnat důvěryhodné zdroje a nejnovější zprávy. Jak je to s důchody a jejich předávání, aniž by museli vykročit z bytu? Tohle jsou nejčastější otázky, na které senioři hledají odpovědi.

Za jakých okolností mohu vyjít ven? 

Dle doporučení byste měli vycházet pouze na nezbytný nákup, k lékaři (preventivní prohlídky odložte a před návštěvou zdravotníka mu nejprve vždy zavolejte) či na procházku se psem. Pobyt venku omezte na nutné minimum, mnoho opatření se zavedlo kvůli vaší ochraně, myslete na to a nevystavujte se zbytečnému riziku. Nemoc Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, se u vás může projevit v těžké formě a vést až k fatálním následkům. Nejrozumnější cestou, jak se podobnému scénáři vyhnout, je zůstat v bezpečí domova.

Pokud ven přece jen musíte, dodržujte všechna nařízení vlády i doporučení odborníků. Rouška, respirátor nebo alespoň šála či cokoliv, co vám zakryje nos i ústa, je při pobytu na veřejnosti povinností. Novým pravidlem je i to, že obchody musejí zákazníkům poskytnout jednorázové rukavice či sáčky na ruce. Nehrajte si na hrdiny a při vstupu do prodejny si je navlečte. Zároveň dodržujte minimální dvoumetrový rozestup.

Foto: Ljupco Smokovski, Shutterstock.com

Pořádný chaos nastal v čase, kdy mohou senioři vyrazit na nákup potravin. Vláda nařídila větším prodejnám, aby vyhradily část otevírací doby pouze pro osoby starší 65 let, jenže během týdne byla tato doba třikrát změněna. Dle posledních zpráv mohou senioři nakupovat (aniž by se potkali s mladšími zákazníky) od 8 do 10 hodin dopolednee Foto: Ljupco Smokovski, Shutterstock.com

Chtěl/a bych odjet z města na chatu, na zahrádce se budu cítit lépe, v bytě je to k zbláznění. Porušil/a bych zákaz? 

Jezdit na chaty a chalupy ministerstvo důrazně nedoporučuje už od poloviny března. Ačkoliv se nejedná o striktní zákaz, berte na tuto radu zřetel. Mohli byste ohrozit zdraví jak místních, tak svoje vlastní. „Pokud na chalupu musíte, setrvejte v jejím prostoru a minimalizujte kontakt s okolím. Je to důležité,“ napsal na svůj Twitter ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Nařízení, které by vám znemožňovalo vyjet na chatu, žádné není. Přesto se však podobné výlety nedoporučujíFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Rád/a bych dodržoval/a všechna doporučení, a tím eliminoval/a možnost nákazy, nemám však nikoho, kdo by mi zašel na nákup nebo pomohl s venčením psa. Bojím se chodit ven, ale jak to mám řešit?

Požádejte o pomoc dobrovolníky. Této činnosti se chopilo například vzdělávací a kulturní centrum pro seniory Elpida ve spolupráci se Skautem. Vyřídí za vás drobný nákup, poštovní služby, vyvenčí pejska nebo doručí ochranné pomůcky. Obracet se na ně můžete vždy od 8:00 do 20:00 na telefonním čísle 800 200 007.

Nabídku pomoci naleznete nyní také na Sbazaru. Pomocnou ruku vám ale může podat i hodný soused či sousedka. Nestyďte se a svěřte se svým problémem. Při styku s nimi však vždy dodržujte všechna bezpečnostní opatření: mějte roušku, udržujte odstup a myjte si ruce.

Jak je to s důchodem, ten za mě asi nikdo nevyzvedne, nebo ano?

S řešením přišla Česká pošta. Obálku s důchodem by měla poštovní doručovatelka podat bezkontaktní formou na zem před dveře. Samozřejmě před zraky příjemce důchodu, který se prokáže stejným způsobem: osobní doklad položí na zem a ustoupí. Kdyby důchodce zrovna nebyl k zastižení, budou mu peníze uloženy na ukládací poště.

Pak už jen stačí zavolat na svou pobočku a domluvit se na opětovném doručení. V uzavřených oblastech probíhá doručování za asistence integrovaného záchranného systému. Určitě je také dobré vědět, že od 23. března jsou všechny pobočky České pošty do 9:00 otevřeny pouze pro seniory.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Obálku s důchodem by vám poštovní doručovatelka měla přinést až před dveře. Předání proběhne předepsaným způsobem, aby se snížilo riziko nákazyFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Řídím se všemi doporučeními, pohyb venku jsem omezil/a, ale chybí mi kontakt s blízkými. Cítím se osamělý/á a k tomu se na mě valí negativní informace ze všech stran. Čím si mohu zlepšit náladu?

Na zprávy se podívejte maximálně ráno a večer, rozhodně je nesledujte celý den. To je obrovská zátěž na psychiku každého člověka, bez ohledu na věk. S rodinou či přáteli se spojte telefonicky, volejte si pravidelně a udržujte se v kontaktu alespoň na dálku. Operátoři nabízejí klientům některé služby zdarma, informujte se proto u vaší společnosti a výhod využijte.

Náladu dokážou zlepšit i nejrůznější manuální činnosti. Pusťte se do odkládaného úklidu šatníku, půdy či spíže, namalujte obraz, přesaďte pokojové květiny – vyrobte si třeba kokedamu anebo vyzkoušejte nový recept. Jestli se chcete zabrat do práce, můžete si ze starých kousků vyrobit stylový nábytek. Nebo vás inspiruje foto postup na kočičí domek se škrabadlem? Proti úzkostem výborně funguje i domácí cvičení. Tak směle do toho! Příval endorfinů neboli hormonů štěstí potřebujete jako sůl.

Jak se vyhnout poplašným zprávám nebo kanálům šířícím nepravdivé informace?

Zaměřte se na zpravodajské weby. Ucelený přehled o aktuální situaci a nejrůznější rady, jak postupovat v případě nemoci, najdete na stránce #STOPCOVID. Jestliže něčemu nerozumíte, máte strach, nevíte si s něčím rady, anebo si potřebujete popovídat, obrátit se můžete také na asistenční tísňovou péči Anděl na drátě.

Článek vznikl ve spolupráci s organizací Elpida, která seniorům nabízí pomoc dlouhodobě a pomáhá jim se začleněním do společnosti. 

Pozor! Nezapomeňte, že látkovu roušku musíte po každém použití sterilizovat. Jak to udělat, aby vám poskytla co největší ochranu?

Reklama

Načítám