Hlavní obsah

Pozor na to, koho si vybíráte. Co o vás prozradí, s jakými partnery nejčastěji randíte

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Reklama

Je to pořád dokola! Každý váš vztah je jako přes kopírák a neustále si vybíráte jeden a ten samý typ protějšku. A i když jste se už několikrát spálili, stejně si nemůžete pomoct, je to silnější než vy. Co váš vkus na muže (či ženy) říká o vaší povaze a psychickém nastavení?

Článek

Pozor, nebavíme se o tom, jestli se vám líbí blonďáci, nebo bruneti. Řeč je spíš o povaze a chování lidí, kteří vás přitahují. Britská psycholožka Francesca Tighinean má totiž jasno v tom, že výběr partnera toho víc říká o vás než o něm. Na svém tiktokovém účtu, který sleduje 1,2 milionu lidí, fanoušky pravidelně zásobuje nejrůznějšími psychologickými tipy a radami. A nedávno popsala, co o vašem charakteru a povaze říká to, jaké si vybíráte protějšky.

1. Velké věkové rozdíly

Říká se, že věk je jenom číslo a že láska na datum narození nehledí. Je to pravda, přesto si ale většina lidí vybírá partnery, kteří jsou jim věkově relativně blízko. Ale co když vás vždy okouzlí někdo výrazně starší? Podle odbornice je třeba hledat příčiny v dětství: „Možná si podvědomě nehledáte partnera, ale spíš rodiče, který by o vás láskyplně pečoval. Nejspíš jste v dětství pociťovali nedostatek rodičovské lásky.“

A když je to naopak a přitahují vás spíš výrazně mladší protějšky? Podle psycholožky jste pravděpodobně byli v dětství nuceni zaujmout roli rodiče – třeba jste museli až příliš často pečovat o mladšího sourozence. Anebo péči potřebovali rodiče, případně jste čelili nejrůznějším problémům, které přísluší dospělým.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Láska kvete v každém věku a každý vztah je jiný… Pokud vyhledáváte vždy jen výrazně starší partnery, možná si tím kompenzujete nenaplněné potřeby z dětství. Jestli vám to ve vztahu funguje, není nutné se tím nijak trápitFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

2. Nedostupní partneři

Líbí se vám lidé, které nikdy nemůžete „mít“ úplně? Jsou zadaní, žijí v zahraničí… Vztah s nimi zkrátka nikdy nebude stoprocentní? „Může to znamenat, že vy sami máte problémy se závazky, proto si podvědomě vybíráte protějšky, s nimiž se vázat ani není možné,“ říká Francesca Tighinean.

A co když neustále narážíte na lidi, které vy milujete k zbláznění, ale oni vaše city neopětují buď vůbec, nebo ani zdaleka ne tak silně jako vy? Podle odbornice to může být známka vašeho nízkého sebevědomí: „Možná nevědomě věříte, že o lásku musíte bojovat a že si ji jen tak nezasloužíte.“

3. Žárlivci a chorobní ochranitelé

Jednou dvakrát to může být smůla, ale pokud se ve vašem životě neustále objevují lidé, kteří na vás neskutečně žárlí, mají potřebu vás ochraňovat, přehnaně o vás pečovat, mít nad vaším životem kontrolu, je to na pováženou! Může to znamenat, že právě tyto potřeby jste si neukojili v dětství a teď je nevědomky vyhledáváte – a bohužel v extrémní podobě. Zpočátku se s takovými lidmi cítíte opravdu milovaní, ale později se láska změní v nesnesitelné okovy.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Mívají vaši partneři tendenci neustále vás kontrolovat a „ochraňovat“? Možná máte nevědomou potřebu být milováni a chráněni tak silně, jako byste byli malinké dítě, které samo neumí čelit velkému světuFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

4. Grázlíci a zlobivé holky

Vybíráte si typické grázlíky nebo zlobivé holky, s nimiž je možná chvíli zábava, ale pak ji vystřídá spíš velké zklamání a především trápení? I tady platí – jednou či dvakrát to může být náhoda. Ale pořád dokola? Podle psycholožky jde pravděpodobně o to, že vy sami jste příliš „hodní“ a potlačujete v sobě touhu občas také zazlobit, porušit pravidla, odvázat se, a tak to podvědomě „necháváte“ na partnerovi.

5. Toxičtí partneři

Když si do života neustále přivádíte toxické partnery, ne vždy to skončí jen zlomeným srdcem, které se po čase zahojí. Tady mohou vznikat traumata na celý život, protože řeč je o domácím násilí, psychickém týrání, o všech možných závislostech a podobně.

Bohužel se to stává často lidem, kteří něco podobného zažili v dětství. Chaos, trápení a problémy takového vztahu jsou jim povědomé, znají je, a proto je to k nim táhne. Dostat se pak z takového vztahu není snadné, stojí to obrovské úsilí, protože tyrani a manipulátoři bývají leckdy velmi charismatičtí a okouzlující.

Když dlouhý čas čelíte násilí či týrání ze strany partnera, snadno rezignujete a nabydete dojem, že jinak to nejde. Říká se tomu syndrom týrané ženy. A takové potřebují pomoc, nejen odbornou, ale třeba i od kamarádky či kolegyně. Jak můžete pomoct týrané ženě? Domluvte si signál a schovejte jí věci.

Reklama

Načítám