Hlavní obsah

Jak poznáte, že se bráníte lásce? A co s tím?

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je krásná, být milován a milovat naplňující. Přesto je mnoho lidí, kteří se hlubokých citů bojí a dělají vše proto, aby se jim vyhnuli. Proč?

Článek

Strach z vážného vztahu může mít více příčin, často se jedná o obavu z odmítnutí, pocit, že si lásku nezasloužíte nebo možná hledáte nereálný ideál. A tak se bojíte otevřít, uvolnit, být sami sebou a odhalit city, protože jste zažili zklamání, zlomené srdce a zneužitou upřímnost. A nechcete to zakusit znovu. Máte tak tendenci své vztahy sabotovat nebo si vybírat stále stejně nevhodné partnery.

Najít opravdovou lásku není lehké a bolavé srdce zažili mnozí, ale zanevřít proto na hluboké city? Jak to pak v realitě vypadá, když se zuby nehty bráníte lásce?

Nezasloužíte si to

Máte pocit, že pro vás láska není, že jí nejste hodni? Velký omyl! Krásný vztah s milujícím partnerem si zaslouží každý. A tím, že si budete podsouvat opak, dosáhnete jen toho, že vám budou do života proudit davy těch, kteří si vás nebudou vážit. Možná máte z dětství zakódovaný pocit, že nejste dost dobří a milovat vás není jen tak. Možná máte za sebou vztah s člověkem, který vám dával najevo, že jste poškozené zboží a na lásku nemáte nárok.

Zapracujete na vlastním sebevědomí a sebeúctě. Udělejte si seznam věcí, které jste dokázali, na které můžete být pyšní a pochvalte se. Denně! A rozhodně se nebojte požádat o odbornou pomoc.

Spokojíte se pouze s ideálem

V době, kdy na nás dokonalost útočí ze všech stran a sociální sítě vypadají jako reklamy na štěstí, lze snadno propadnout pocitu, že i váš partner musí být perfektní. A tak sníte o princi na bílém koni, odmítáte obyčejné smrtelníky a přemýšlíte, kde se Amor fláká.

To není cesta ke zdravému vztahu, navíc bezchybnost je nudná. Otevřít se možnostem neznamená, že „půjdete s každým, kdo vás má rád“, ale že nebudete lpět na nesmyslných požadavcích.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Nemáš pomněnkové oči, široká ramena a nehraješ golf? Promiň, my dva si rozumět nebudemeFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Stačí vám málo

I opačný extrém je špatně. Cítíte, že to ve vztahu není to pravé, že chcete a potřebujete víc. Ale zároveň máte i pocit, že byste si neměli moc vymýšlet a být rádi za to, co máte? Dejte na intuici a nebojte se být nároční.

Ideál neexistuje, ale setrvávat ve vztahu, který vás nenaplňuje štěstím a s partnerem se k sobě nehodíte? Život je příliš krátký na to, abyste plýtvali časem vás obou. Možná se bojíte být sami, nebo máte obavy, že zraníte city člověka, který vám nic zlého neudělal. Ale ve finále budete oba šťastnější.

Opakování matka moudrosti

Že se lásce nebráníte a vztahy vyhledáváte, jen to nikdy neklapne? Dělat stále dokola stejné chyby při výběru partnera je také způsobem, jak se bránit lásce. Možná podvědomě. Zamilováváte se zas a znova do chlapíků, kteří mají problém s city? Toužíte zásadně po ženách, které nevěru nazývají polyamorií? Pak se nedivte, že vám zbydou jen oči pro pláč.

Jet dlouhodobě podle stejného vzorce může vést k pocitu, že s vámi něco není v pořádku, protože vás lidé opouští. Zkuste to jinak. Zamyslete se nad tím, proč si necháváte ubližovat. Pak se dá změnit i nastavení ohledně výběru partnera.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tak strašně mě štveš! Ale rozejít se nechci, co bych si bez našich hádek počala?Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nemáte vyřešenou minulost

Jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé odmítají lásku, bývá zlomené srdce. Je přirozené, že do dalšího vztahu vstupujete s obavami, máte problém s intimitou a s důvěrou.

Shodneme se asi na tom, že na rozchodech nic báječného není, a pokud jste navíc tím, kdo si jej nepřál, bolí to ještě víc a nevěříte, že ještě někdy budete šťastní. Samozřejmě se také stává, že stále toužíte po člověku, který vás odmítl, a nejvíc ze všeho si přejete, aby si uvědomil, že udělal chybu, a chtěl se vrátit.

Dopřejte si čas na zpracování bolesti, ale pak udělejte za bývalým vztahem tlustou čáru a soustřeďte se na budoucnost. Otevřete se možnostem, do nového vztahu nespěchejte, ale zároveň se nebraňte poznávání nových lidí apod.

Bojíte se hlubokého vztahu

Na začátku vztahu mají lidé tendenci dělat se lepšími, než opravdu jsou. Jedni si objednávají pouze salát, protože přece dbají na linii, druzí zase klidně vynechají seriál nebo hokej v televizi, aby je někdo nepodezíral z příliš těsného vztahu se svým gaučem. Ve chvíli, kdy zjistíte, že novému partnerovi lze důvěřovat, přichází uvolnění a vztah se dostává na další, hlubší, úroveň.

Vy ale máte pořád pocit, že být zcela upřímní a autentičtí je příliš riskantní. Bojíte se, že když se vztahu oddáte, moc se odhalíte a hrozí zranění. Pokračujete v hrách a vztah udržujete v povrchnější rovině. Dovolit si hluboce milovat znamená smířit se i s možností ztráty a zraněným egem. Ale stojí to za to.

Reklama

Načítám