Hlavní obsah

Láska, nová doba a placení: Má muž zatáhnout kompletně první rande, nebo se časy mění?

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Reklama

V dnešní době, kdy jsou ženy emancipované, nezávislé a aktivní, je těžké rozeznat, jak a kdy se s nimi dělit o finanční náklady na romantických schůzkách. Znáte současná moderní pravidla?

Článek

Randění je většinou vzrušující a zábavné, ale jednou z těch nepříjemných věcí, kterým se nelze vyhnout, je placení – za večeře, kina, divadla či třeba jen kávu v kelímku u stánku. Podle známé sexuoložky a psycholožky Nikki Goldstein z australského Sydney jsou finance během romantických schůzek v dnešní době velkou neznámou, proto se tato odbornice na svém blogu rozhodla do situace vnést trochu světla. Tak jak to celé vlastně funguje?

Od historie po současnost

Když žena šla na schůzku v minulosti, bylo její jedinou „povinností“ vypadat božsky. Jelikož neměla práci ani nezávislost, odpadaly jí starosti s tím, jestli náhodou nemá zaplatit polovinu útraty v restauraci nebo lístek na muzikál. Něco z tohoto staromódního modelu zůstává, ale to další se mění.

Proč je těžké určit pravidla?

Podle Nikki Goldstein platí, že co člověk, to názor. Mnoho žen se nechce cítit tak, že po zaplacení večeře někomu něco dluží, jiné si chtějí zachovat svoji jemnou, ženskou stránku, o kterou by se mělo pečovat. Proto je situace mírně řečeno zapeklitá. Nikdo teď vlastně neví, co je správné a žádoucí. A ani různé ankety také nepřinášejí úplně jasné odpovědi.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Kamil Macniak_shutterstock_1090538399Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Ano, ale vlastně ne

Například z výzkumu, který v roce 2015 publikoval akademický časopis Sage Open a jehož se zúčastnilo 17 tisíc nesezdaných heterosexuálních mužů a žen, vyplynulo, že 76 procent mužů se cítí provinile, když na rande nezaplatí. Zároveň si ale 64 procent z nich myslí, že ženy mají na schůzce alespoň něčím finančně přispět.

K tomu polovina mužů přiznala, že by se nejspíš dále nestýkali se ženou, která nezaplatí nikdy nic. 40 procent Američanek se nechalo slyšet, že jim není příjemné, když muž nepřijme jejich nabídku zaplatit, na druhou stranu ale téměř stejnému procentu žen se nelíbí, když muž automaticky očekává, že bude placení záležitost obou.

Vyskytuje se i názor, že „pokud rande stálo za to“, nechá se dáma pozvat, aby měla možnost nabídnout další schůzku na revanš. Když platí za sebe, může to být známka toho, že se chce rozloučit navždy a s čistým štítem. Ale spoléhat na to také nelze.

A teď si z toho odneste nějaký platný návod!

Poctivá a moderní politika

Jednoznačný návod tedy aktuálně neexistuje, obecné pravidlo by ale mohlo znít: muži by měli zaplatit hlavní výdaje aspoň na první schůzce nebo to rozhodně nabídnout (dle staromódního vzoru), ale žena se k nim přidá (moderní pojení). To vypadá jako nejvíce funkční model podložený veřejným míněním. Oba dávají najevo druhému svůj zájem o druhého i slušné vychování.

Jednou z možností je nechat hlavní událost na pánovi (oběd, večeře, divadlo…) a podílet se na něčem dalším (parkování, vstup na výstavu, káva, sklenička vína…). Existuje řada příležitostí, kdy žena může zaplatit část výdajů, aniž by to působilo křečovitě a podezřele či pro někoho nevýhodně.

Když nevíš, tak se ptej

Rozhodně nikdy nic nezkazíte tím, když se společně domluvíte, co máte v plánu, a rovnou (třeba v žertu) pronesete, že je fér, aby do rande nějakým způsobem investovaly obě strany. Možná je to i první malá zkouška toho, jestli má vztah šanci fungovat. Jestli se dokážete v klidu domluvit, nebo zda se vaše debaty ponesou ve znamení dramat a velkých gest (Chceš zaplatit šatnu? No to bys mne ale opravdu urazila!)

Láska sice není byznys, pokud má ale váš vztah jednou fungovat, o penězích se budete muset bavit i nadále. A podle terapeutů je to v současné době jedna z věcí, která mezi partnery působí velké třecí plochy. Možná i první rande může naznačit, jak si v tomto směru budete s vaším protějškem oba stát.

Reklama

Načítám