Hlavní obsah

Návod, jak správně randit: Tipy vztahové expertky, jak v každém věku a situaci najít to, co chcete

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Poslední dva roky kvůli pandemii randění a navazování nových vztahů moc nepřály, teď už se vše (snad) pomalu vrací k normálu. Jak ale randit, aby se lásce dařilo, obzvlášť, když je dnes ten Valentýn? Záleží na tom, kolik vám je, a v jaké životní situaci se nacházíte.

Článek

Pandemie koronaviru ochromila veškerý život, včetně toho milostného. Láska mnohdy musela jít stranou. Teď už je ale čas vpustit ji opět do svých životů. Jak? To ženám radí britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox.

Začátečníci aneb Mládí vpřed

Jste mladé, v oblasti lásky moc zkušeností nemáte, randění je pro vás vcelku nová disciplína? Tracey Cox radí, abyste si v prvé řadě ujasnily, co od lásky a vztahů chcete. A ze svých představ (těch důležitých) neslevujte. „A mějte oči otevřené. Existují milí muži, ale ne všichni muži jsou milí,“ varuje Tracey Cox. Právě milostné začátečnice jsou totiž poměrně snadnými adeptkami na zlomené srdce.

Ale i takový vztah je dobré si prožít. Experimentujte, poznávejte. A pokud máte v hledáčku vztah trvalejšího charakteru, nebojte se nechat si poradit. „Je samozřejmě na vás, s kým randíte, ale není od věci případného nápadníka relativně brzy představit dobrým přátelům. Oni nemají nasazené růžové brýle, mají nadhled a mohou vás včas varovat,“ vysvětluje Cox s tím, že hodní muži rozhodně nejsou nudní. Nepleťte si lásku s dramatem, i když nás k tomu romantické filmy svádějí. „Divoké hádky a vášnivé usmiřování nejsou známkou neutuchající lásky, ale nekompatibility,“ tvrdí Tracey Cox.

Když se chcete usadit

Ne každé ženě nutně začnou kolem třicítky tikat biologické hodiny a je to tak v pořádku, pokud ale patříte k těm, které se touží usadit a mít děti, vybírejte pečlivě a nespěchejte. Někdy je to i nevědomý tlak společnosti, který nutí ženy slevovat ze svých představ a dělat neuvážená rozhodnutí. „Je to smutný paradox. Hledáme muže na celý život, otce svých dětí, měly bychom být obezřetnější než kdy jindy, ale děláme pravý opak,“ říká Cox, která radí následující.

  • Zbystřete, pokud mluví ošklivě o svých ex - Vyvarujte se všech mužů, kteří ohavně mluví o svých ex. V lepším případě to značí, že nemá ponětí, co od lásky a vztahů chce, a opakovaně si vybírá nevhodné protějšky. V tom horším (a pravděpodobnějším) spíš všechny ženy viní ze svých vlastních chyb.
  • Kroťte svá očekávání - Pokud na každou schůzku půjdete s tím, že teď zahřmí, teď to bude ten pravý, čeká vás spíš zklamání. „Po jedné schůzce přece tohle nemůžete zjistit. Takže k nim přistupujte střízlivě, jdete se jen pobavit,“ radí Cox.
  • Chce to nadhled - Zkuste se podívat na svého nápadníka jinýma očima. Líbil by se vám, kdyby s ním randila vaše nejlepší kamarádka? Je totiž poněkud smutná pravda, že někdy míváme mnohem vyšší nároky na partnery někoho z rodiny či přátel, než na své vlastní.
  • Nemáte náladu, nechoďte - Máte špatnou náladu, cítíte vztek na celý svět, jste zahořklé, smutné? S takovou na rande nechoďte. Raději zůstaňte doma, pusťte si film a jděte jindy, až na tom budete lépe. A pokud ji takovou máte pořád, vyhledejte terapeuta.
Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Po rozvodu

Další specifická rande přicházejí po těžkém rozchodu či rozvodu. Někomu se uleví, větší část lidí ale ze vztahu odchází se spoustou šrámů a modřin na srdci, jsou rozervaní, vyčerpaní, smutní, bolaví. A tak hlavní rada zní – nespěchejte a uzavřete svou minulost. A dejte se do psychické pohody! Pokud vás trápí osamělost, narychlo sehnaný milenec je jen dočasné řešení. Místo toho zkuste více potkávat své přátele, zkuste si třeba i najít nového koníčka, který vám do života přinese i nové lidi.

V pozdějším věku

Podle zkušeností Tracey Cox by ženy v tomto věku především neměly plýtvat časem marnými touhami. Užírat se myšlenkami typu „Kéž bych byla mladší“, „Kéž bych měla méně vrásek“ a podobně, nikam nevede. Naopak těžte z toho, že máte zkušenosti, že víte, co od života, lásky i sexu chcete, co naopak ne. To vám může dodat sebevědomí, pocit jistoty, klid. Ostatně, řada padesátnic to tak má.

A ještě pár drobností, které se hodí na každém rande:

  • Chopte se vedení - Možná jste vyrůstaly v modelu, že muž loví, žena se nechává. To už ale dávno neplatí. S klidem se chopte vedení. Na rande se ptejte, zajímejte, zjišťujte, jaký má život, co dělá, jaká je jeho rodina. Získáte pocit jistoty a klidu, budete mít informace a ty jsou cenné.
  • Nesuďte podle vzhledu - Mnoho žab se změnilo v prince či princezny. A muž, který se vám na první pohled nezdá dost vysoký, se snadno promění v čahouna, když zjistíte, že je to ten nejmilejší chlap na světě.
  • Nesnažte se ho měnit - Snaha kohokoli změnit se většinou nesetkává s úspěchem. A čím jsou lidé starší, tím se zvyky mění hůře. Stejně tak je to i s životním stylem nebo hodnotami.

Láska má vliv v podstatě na všechno. Na vaši náladu, pracovní výkonnost, soustředěnost, i na vaši fyzickou stránku. Co s vaším zdravím udělá nový partner?

Reklama

Související témata:

Načítám