Hlavní obsah

Hledáte pana Dokonalého? Chyba! Podle odbornice je pošetilé trvat na lásce až za hrob

Foto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Foto: Mikhail_Kayl, Shutterstock.com

Reklama

Podle britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox je honba za dokonalým partnerem a víra, že je někde vaše jedna jediná spřízněná duše, velká chyba.

Článek

Toužíte po spřízněné duši na celý život? Místo hledání dokonalosti se prý vyplatí spíš spokojit se s nedokonalým, ale slušným člověkem. „Když se seznámíte s někým, kdo se zpočátku jeví jako milý, i když obyčejný, možná zjistíte, že je ve skutečnosti skvělým potenciálním otcem (matkou) a spolehlivým a laskavým partnerem. A nakonec dostanete to, co skutečně hledáte. Opravdovou lásku,“ tvrdí Tracey Cox. Tady jsou důvody, proč tomu tak je.

Věčné hledání pana Dokonalého

Výkřiky typu „zasloužíte si to nejlepší“, „nikdy se nevzdávejte snů“ a podobně jsou sice v módě, ale láska nepotřebuje reklamní hesla.

Všichni přece víme, že dokonalost neexistuje. Jsme jen lidé, máme své chyby, slabá místa, zlozvyky a podobně. Takže hledat dokonalý protějšek, který nebude mít jedinou vadu, je hodně riskantní. Dost možná dřív umřete, než někoho takového najdete.

Spřízněná duše? Pohádka pro děti

Statisticky, matematicky i čistě logicky to není možné.„Je to dětinské, nezralé a extrémně neužitečné. I když vznikne z třeskutého vztahu skvělý romantický film nebo kniha, šance, že se jeden magický okamžik promění v pevné, dlouhotrvající manželství, je menší než nula,“ říká sexpertka. Pravda je taková, že svět je plný lidí, s nimiž můžete být šťastní.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Když láska skončí, smiřte se s tím a těšte se na novouFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Láska pro vztah nestačí

Divoká láska, vzájemná přitažlivost, chemie. To všechno jsou skvělé stavební kameny, ale jen z toho skutečný vztah nevybudujete. I když je to silné (obzvlášť na začátku v době zamilovanosti), je to málo. Potřebujete mnohem víc – sice to nejsou tak zábavné věci jako sex či motýlci v břiše, ale možná o to důležitější.

Je potřeba si být intelektuálně blízko, mít podobné kulturní a sociální zvyklosti, podobné životní názory a nastavení, morální zásady, plány do budoucna a podobně. „Proto tak často dobře fungují vztahy, které začaly jako kamarádství a postupně přerostly v něco víc,“ říká Cox. S životním partnerem jednoduše musíte být nejen milenci, ale především velmi dobří přátelé!

Šťastní až do smrti? Zastaralé!

Ne že bychom chtěli propagovat promiskuitu a střídání partnerů jako na běžícím pásu. Je ale dobré přijmout fakt, že ne vše je postaveno tak, aby to vydrželo věčně, a že celoživotní láskyplné a věrné partnerství je spíše rarita než běžná věc.

Dobré je mít na paměti, že i po konci vztahu máte nárok na další lásku a štěstí, byť po boku někoho jiného. „Můžete spolu prožít třeba deset skvělých let, než se věci prostě vytratí. Proč by to byla chyba? Očekávat, že budeme mít v životě jeden vztah, je zbožné přání, pohádkový koncept, který je beznadějně zastaralý,“ vysvětluje Tracey Cox. Dřív to tak sice bylo, ale ne proto, že by lidé měli víc štěstí v lásce, ale protože spolu zůstávali, i když jim to nefungovalo a bylo jim spolu mizerně. To ale nejspíš není to, po čem toužíte.

Reklama

Načítám