Hlavní obsah

Nejčastější ženské lži, ze kterých se pomalu stávají klišé: Poznáváte se v některé?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Ruku na srdce, kdo se někdy v životě neuchýlil ke lži? Některé jsou promyšlené, sofistikované a těžko odhalitelné a některé naopak spadají do kategorie často opakovaných klišé.

Článek

Lhát se nemá, ale ve skutečnosti je říkání nepravd u mnoha lidí na denním pořádku. Některé lži jsou sice drobné a zdánlivě neškodné, ale také snadno odhalitelné, protože je některé ženy opakují tak často, že i kdyby to v určitých situacích byla pravda, nikdo jim snad už ani neuvěří.

Lhaním se zabýval například výzkum pod záštitou britského vědeckého muzea (London Science Museum), který přišel se zjištěním, že častěji lžou muži, kteří potom navíc mají menší výčitky svědomí. Na druhou stranu ženy jsou podle výzkumu ve lhaní lepší, přesto se někdy uchylují k výmluvám, ze kterých se stávají pomalu klišé. Je ovšem fér zmínit, že většina z nich je unisex a dopouštějí se jich všichni.

1. Nic mi není, jsem v pohodě

Pokud má žena na tváři kyselý výraz, na většinu otázek odpovídá jedním slovem nebo vůbec a zároveň prohlásí, že jí nic není, je dost pravděpodobné, že lže. Něco ji trápí, ale zrovna nemá potřebu se se svými pocity někomu svěřovat, popřípadě chce, aby se její protějšek zhostil role detektiva a příčiny její nespokojenosti se dopátral sám.

2. Bylo to ve slevě

Mnohé ženy mají tendenci si obhajovat nákup nových šatů, kabelky nebo bot tím, že daná věc nebyla drahá, nebo že byla dokonce ve slevě. Vzhledem k tomu, že většina žen chodí do práce, vydělává si peníze a sama rozhoduje o tom, jak s nimi nakládat, je vlastně nepochopitelné, že se k této výmluvě ještě pořád někdo obrací.

3. To už mám dlouho

S předchozím bodem souvisí i další lež, kterou mnohé ženy používají, když si jejich partner všimne, že na sobě mají zase něco nového. Nechtějí mu vysvětlovat, že tomuto nákupu prostě nešlo odolat, a tak raději tvrdí, že daný kousek vyhrabaly ze dna skříně, kde několik let čekal na svou šanci. Někdy je to prostě jednodušší.

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Ty jsou staré, jen jsem je dlouho nenosilaFoto: guruXOX, Shutterstock.com

4. Už jsem na cestě

Poměrně často se stává, že když žena pošle tuto sms zprávu člověku, se kterým má v danou chvíli někde schůzku, volně přeloženo to znamená, že do místa shledání jí ještě pořádný kus zbývá. Na druhou stranu, tuto lež čím dál tím častěji přebírají právě muži.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Ze slibovaných pěti minut může být klidně hodinaFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

5. Ne, nebolí mne nohy

Už když si je kupujete, víte, že chodit v nich bude očistec. Partner, jen co mu lodičky doma nadšeně představíte, to ví také. Jenže ony prostě byly tak pěkné! A tak raději budete občas trpět, a při otázce, zda vás nebolí nohy, prostě nepřiznáte, že ano. V tomto případě dost často ale lžeme nejen okolí, ale i samy sobě a snažíme se tím ospravedlnit nesmyslnou koupi.

6. Klidně mi to řekni, slibuji, že se nenaštvu

Znáte člověka, který z úst někdy vypustil tuto větu a opravdu to dodržel? Protože když toto vyslovíte, znamená to, že očekáváte, že obdržíte nepříjemnou informaci. Možná pak nedáte najevo navenek, že jste naštvaní, ale uvnitř si myslíte něco jiného.

7. Já jsem to rozhodně nevyhodila

Pohledy na to, které věci jsou v domácnosti důležité a bez kterých bychom se obešli, se člověk od člověka liší. Může se tedy stát, že vyhodíte kousek drátku, který se tvářil, že k ničemu není, což si ovšem nemyslí váš muž. A než podstoupit hodinový monolog o cennosti a důležitosti onoho drátku, je snazší říct, že jste ho nevyhodila, že se jen někam zašantročil.

Reklama

Načítám