Hlavní obsah

Vědecky prokázáno: Muži jsou agresivnější, když je okolo nich více žen než jich samotných

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Reklama

Je vám v mužském kolektivu dobře a přijdete si jako obletovaná královna? Pokud jste mezi pány jediná, užívejte si jejich pozornosti a náklonnosti, ovšem je-li vás okolo mužů víc, může se galantní chování samců proměnit v něco mnohem méně příjemného.

Článek

Není žádné tajemství, že muži jsou vizuální tvorové. Jejich smysly a touhy podněcuje především to, co vidí. A proto si libují ve společnosti žen. Jenže když je okolo mužů víc žen, pánové jsou podle vědců násilnější. Jak se právě na tohle přišlo?

Když je mužů víc než žen

Antropolog Ryan Schacht a jeho kolegové z Utažské univerzity v Salt Lake City analyzovali údaje o poměru pohlaví ze všech amerických okresů, které poskytl Americký úřad pro sčítání lidu v roce 2010. Data pak porovnali s informacemi o kriminalitě za stejný rok, jež vydal FBI. A co vědci zjistili? Ukázalo se, že v oblastech, kde muži převažují nad ženami, bylo méně trestných činů souvisejících „se sexem“. Naopak vyšší míra těchto činů se objevovala v oblastech, kde bylo víc žen než mužů.

Zdvořilý rytíř…

Podle výzkumníků, jejichž závěry zveřejnil odborný čtvrtletník Human Nature, je to tak, že když je žen v určité komunitě nedostatek, pak mají pánové užší výběr, nejsou tak rozmazlení, bývají zdvořilejší a víceméně slušně koketují s dámami, které o ně projevují zájem. Snaží se tak získat nějakou partnerku a předvést se v dobrém světle. Ryan Schacht také uvedl, že když jsou ženy vzácné, dává jim to ve vztazích větší vyjednávací sílu.

Anebo jelen v říji?

Jenže s jídlem roste chuť. Je-li poměr opačný a žen je víc, muži se radikálně změní. Jako kdyby zvítězili pudy nad racionálním smýšlením a společenským chováním, podle studie se v tu chvíli začnou dopouštět většího množství sexuálních trestných činů. „Když je žen hodně, muži se chovají jako utržení ze řetězu a mají větší zájem o vícenásobné, promiskuitní vztahy, dále se ochotněji vrhají do riskantních situací a snaží se hlava nehlava odstranit konkurenci,“ dodal vedoucí studie s tím, že pánové mění své chování tak, aby vyhovovalo podmínkám „nabídky a poptávky“.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Když je v okolí nedostatek žen, muži se spíš chovají slušně a dvorně, aby nějakou dámu zaujali. Pokud jsou ovšem ženy v přesile, pánové se přestanou snažit a začnou se chovat agresivnějiFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Živočišná logika

Buď jak buď, podle Ryana Schachta může být tato studie užitečná při prevenci kriminality. Ostatně, rovnice, ze které vyplývá, že větší počet žen obecně představuje pro společnost riziko, pramení i ze živočišné říše. „Nedávná práce na zvířatech ukazuje docela podobná zjištění, jako jsou ta naše. Jakmile jsou samice v hojném množství a samci naopak vzácní, samci jsou násilnější, soutěživí, promiskuitnější a s menší pravděpodobností investují do potomků,“ uzavřel odborník. Jenže lidé nejsou zvířata, na což, bohužel, se leckdy zapomíná.

Studie je studie, ale co reálný život? Právě v něm by, mimo čísla a vědecká bádání, mělo být jasné, že žádný muž nemá právo se k ženě chovat vulgárně a dokonce i násilně. Žena by obtěžování jakéhokoli charakteru neměla snášet, a to ani ve formě catcallingu neboli obtěžování na ulici, jež mnoho lidí zlehčuje.

Reklama

Načítám