Hlavní obsah

Máte více partnerů a všichni vědí, na čem jsou? Pak nejste nevěrní, ale eticky nemonogamní

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste s partnerem zajedno, že váš vztah je pro vás oba prioritou a nemáte potřebu rozhlížet se kolem? Pak jste monogamní pár. Pokud ale oba souhlasíte s tím, že není třeba se limitovat a můžete najít zalíbení i v jiných lidech mimo vztah, mluvíme o etické či konsensuální nemonogamii. Někteří ji spojují s polyamorií, ale není to zcela přesné.

Článek

Britský seriál Sexuální výchova, ve kterém dospívající i dospělí řeší život nejen sexuální, divákům v mnohém otevřel oči a rozšířil obzory. Mimo jiné se dozvěděli, že existuje typ vztahu nazvaný etická či konsensuální nemonogamie, kdy můžete se souhlasem partnera navazovat vztahy i mimo váš vztah.

Že to zní jako nevěra? Ale není. Že to zní lákavě? Není to tak jednoznačné.

Co je to eticky nemonogamní vztah?

Co tedy pojem etická nemonogamie (ENM) vlastně obnáší? Na rozdíl od utajovaného podvádění, které narušuje důvěru ve vztahu, v eticky nemonogamních vztazích všichni zúčastnění vědí, na čem jsou a kam až můžou zajít. Základem je podle vztahové koučky Jany Řehulkové vždy konsenzus, jednoznačný a informovaný souhlas, komunikace, důvěra a respekt všech zúčastněných osob.

Nejčastější formou je pak otevřený vztah. Je to vztah tak pevný, že si můžete dovolit pozvat do něj další lidi. A s těmi randit, mít sexuální vztah nebo emocionální propojení. Ema Sikora, která v Institutu Moderní láska vede podpůrnou skupinu pro lidi v ENM vztazích, zdůrazňuje, že v otevřeném partnerství je primární pár i nadále ten hlavní. „Rozhodně se nejedná o nevyzrálý vztah, kde se nikdo nechce k ničemu zavázat a lítá od jednoho k druhému,“ vysvětluje terapeutka.

„Etická nemonogamie zahrnuje různé formy nemonogamních vztahů. Patří sem polyamorie, otevřené vztahy i swing vztahy, kdy si páry vyměňují partnery při sexuálních aktivitách,“ vyjmenovává Řehulková.

Udělejte si jasno

Podle terapeutky Emy Sikora je pro každý eticky nemonogamní vztah důležité si ujasnit, zda počítá s respektováním nějaké vztahové hierarchie, tedy že některý vztah je pro vás důležitější než jiný, a rozhodnete se mu dát přednost. Primární vztah pak bude ty ostatní přesahovat svou hloubkou, trváním, specifickým závazkem nebo čímkoliv dalším. Jak si následně každý pár nastaví, kam až se může v dalších vztazích zajít, je velmi individuální. „Někdo zůstane u randíček a líbání a někdo odjede s dalším partnerem na víkend,“ objasňuje.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Principem etické nemonogamie je souhlas všech zúčastněnýchFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak nemonogamní vztah nastavit

Nevěra je pro mnohé adrenalin, už proto, že je utajovaná. ENM vztahy naopak vyžadují řádnou dávku sebeuvědomění, otevřenosti a vzájemné důvěry.

Buďte ohleduplní: Otevřená komunikace a shoda jsou základem etičnosti, ale jak moc toho budou páry sdílet, je individuální. „Někteří nechtějí o rande mimo primární vztah slyšet, jiní to řeší hodně, je to pro ně inspirující,“ říká Sikora.

Dělejte pravidelnou inventuru: Jedná se o poměrně křehký a dynamický typ vztahů, proto je třeba pravidelně kontrolovat, jak se cítí všichni zúčastnění. Ema Sikora doporučuje na začátku sepsat důvody, proč do toho jdete, a pravidla, ke kterým se budete průběžně vracet a revidovat je.

Zajímejte se a informujte: Zajímejte se, co funguje jiným, zkuste vztahovou terapii, najděte si zajímavé podcasty na toto téma. Inspiraci v okolí asi nenajdete a není na škodu se poradit.

Buďte připravení na vše: Mít vážný vztah a moci flirtovat, randit i sexuálně žít mimo něj je lákavé, ale nemusí to trvat věčně. Lidé se mění a s nimi jejich přání či (ne)vědomé potřeby. Respektujte emoce i psychické nastavení všech a buďte připraveni na změny. „Vztah se může otvírat i zavírat,“ říká Sikora.

Jaké jsou přínosy a na co si dát pozor

Mít kvalitní eticky nemonogamní vztahy není jednoduché, ale naopak pracné. Proč do toho obvykle páry jdou? Důvodem bývá podle Sikory skutečnost, že nevěří, že by jim věrnost zajistila kvalitní soužití, necítí ji jako hodnotu. Kdy se vyplatí opatrnost? „Nedoporučovala bych eticky nemonogamní soužití nikomu, jehož vztah je v krizi a pod tlakem. Jste-li v primárním vztahu nespokojení, nejprve jej zafixujte, nemonogamie nemá potenciál zachraňovat a naplňovat nenaplněné potřeby,“ varuje Ema Sikora.

Jana Řehulková spatřuje výhodu v tom, že zúčastnění mohou zkoumat nejen své intimní touhy a naplňovat svůj sexuální život obohacujícím způsobem, ale poznávat i různé formy komunikace. „Benefitů může být mnoho, včetně hlubšího porozumění vlastním potřebám, posílení,“ tvrdí koučka, ale zároveň upozorňuje, že je nezbytné vnímat potenciální nástrahy. „Etická nemonogamie může být pozitivní a obohacující zkušeností jen pro ty, kteří si ji pečlivě a dobrovolně vybírají.“

Související témata:
Etická nemonogamie
Konsensuální nemonogamie

Načítám