Hlavní obsah

4 věci, které při dietě držte, abyste kila nenabrali zpět

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nižší číslo na váze a menší konfekční velikost je vždycky super odměna za tvrdý hubnoucí režim. Ovšem nabrání shozených kilogramů zpět, a někdy i více, je naopak dost drsné vystřízlivění. Stalo se vám to někdy? Možná jste udělali jednu ze základních chyb.

Článek

Velkým úsilím zhubnete přebytečná kila a pak, během vcelku krátké doby, je naberete zpět. Také to znáte? Pak jistě víte, jak moc je to zoufalá situace. Na druhé straně je tady i dobrá zpráva. Existují účinné způsoby, jak jojo efektu předcházet

1. Při hubnutí zohledněte věk

Pokud vám je dvacet, díky pravidelnému aktivnímu pohybu budete shazovat kila rychle, ačkoli budete mít velmi uvolněný jídelníček. Jestli je vám přes padesát, už to tak rychle nepůjde. Stravovací režim musíte dodržovat přísněji a pohyb je přímo nezbytný. Díky sportu navíc předejdete řadě negativních efektů spojených s přechodem. Mezi ně patří mimo jiné právě přibývání tukové tkáně a naopak ztráta svalové hmoty. Abyste si svalovou hmotu udrželi, je nutné do jídelníčku zařadit také dostatek bílkovin. Ideálně tak, abyste ke každému jídlu během dne alespoň kousek měli. A jak vlastně bílkoviny fungují? 

Foto: bluedog studio, Shutterstock.com

Nejíst je nejrychlejší způsob, jak zhubnout. Bohužel taky nejrychlejší cesta k jojo efektuFoto: bluedog studio, Shutterstock.com

2. Když chcete zhubnout, jezte

Když nebudete jíst, zhubnete, a to velmi rychle. Tak to zkrátka je a platí to i pro ty, kteří – jak sami o sobě říkají – tloustnou i ze vzduchu. Představte si sebe jako trosečníka na pustém ostrově… Jenže hubnutí založené na tom, že jíte jako vrabec, může z časového hlediska působit efektivně, ale je takřka stoprocentním příslibem jojo efektu.

Princip je velmi jednoduchý. Hlavní potřebou vašeho organismu není dokonalá postava, ale přežít. A když tělu nedodáte energii, kterou pro svoje fungování potřebuje, přejde do šetřivého režimu. Jamile pak začnete jíst víc, ve snaze chránit se před dalším ohrožením bude přijatou energii co nejaktivněji ukládat na horší časy. Chytré, že? Pro člověka po dietě to ovšem znamená opětovné nabrání shozených kil a někdy jich je více než na začátku.

3. Nevzdávejte se potravin, které vám chutnají

Nepouštějte se do stravovacího režimu, u kterého si neumíte představit, že byste ho – byť s menšími úlevami – dodržovali celý život. Když se jako zarputilí masožravci a milovníci sýrů rozhodnete hubnout s veganskou dietou, krom toho, že je to hloupost, si můžete být jistí, že to dlouhá léta nevydržíte.

Nejlepší způsob, jak zhubnout, je pořád stejný. Jíst zdravěji, střídměji, více zeleniny, bílkovin, méně sladkostí, alkoholu a průmyslově zpracovaných potravin. Takový režim je nejen vhodný při hubnutí, ale s trochou benevolence tak můžete bez větších strastí fungovat celý život.

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Dodržujte pravidlo 80/20. Osmdesát procent má tvořit zdravá strava, dvacet procent máte na hřešeníFoto: Just Life, Shutterstock.com

4. Dodržujte pravidlo 80/20

Když jsme uvedli, že je to na celý život, neměli jsme na mysli, že už si nikdy nedáte pizzu, hranolky, čokoládový dort nebo jiné ukázkově nezdravé jídlo. Oblíbenou metodou nejen pro hubnutí, ale především pro udržitelnou zdravou životosprávu, je pravidlo 80/20. Asi tušíte, o co jde – 80 procent vašeho energetického příjmu by měla tvořit kvalitní, zdravá, vyvážená jídla, 20 procent pak připadne na dortíky a další hříchy.

Občasné zařazování hříšných potravin nejenže vašemu zdraví nijak neuškodí, ale také vám dá jistou svobodu ve stravování. Zakázáno nemáte nic, můžete všechno, jen musíte udržovat míru. Pokud tohle pravidlo budete dodržovat celoživotně, pravděpodobně se už nikdy s žádným jojo efektem potýkat nebudete.

Načítám