Hlavní obsah

Vánoční cukroví: Škvarkové pracny

Hodnocení:
(77)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Patří u vás doma mezi každoroční vánoční klasiku i pracny? Vyzkoušejte tuhle skvělou variantu: je provoněná hřebíčkem a vláčná díky netradiční přísadě v podobě škvarků.

Ingredience pro:
40 kusů
Na těsto
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g vepřových škvarků
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 50 g mléčné čokolády
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1 špetka soli
Na dohotovení
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • máslo na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: Škvarky semelte v mlýnku nebo rozmixujte na kaši. Měly by být nesolené a bez kousků masa! Přidejte prosátou mouku smíchanou s hřebíčkem a solí. Vmíchejte rozšlehané vejce, mleté ořechy a cukr. 

Krok 2: Nakonec přidejte čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. 

Krok 3: Hotové těsto zabalte do fólie a dejte aspoň na dvě hodinky do chladu. Mezitím vymažte formičky máslem.

Krok 4: Vymazané formičky naplňte uleželým a vychladlým těstem. Formičky pak vyskládejte na plech.

Krok 5: Pracny pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím smíchejte moučkový cukr se skořicí a hřebíčkem. 

Krok 6: Ještě horké pracny vyklopte a obalujte v ochuceném cukru. Díky použitým škvarkům budou hned křehké a cukroví dostane lehce oříškovou chuť. Nemusíte se bát, že by byly cítit „masově, je to stejné, jako když použijete při pečení sádlo

A jestli se vám nechce stát u trouby a rádi používáte hotové sušenky a oplatky, udělejte dětem krásné nepečené sušenkové nanuky a lízátka.

ynezorPumanzeSaNyknalC
8. 12. 2020

Reklama

Sdílejte článek