Hlavní obsah
3,1
(80)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Patří u vás doma mezi každoroční vánoční klasiku i pracny? Vyzkoušejte tuhle skvělou variantu: je provoněná hřebíčkem a vláčná díky netradiční přísadě v podobě škvarků.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
40 kusů
Na těsto
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 120 g škvarků
  • 80 g vlašských ořechů
  • 50 g mléčné čokolády
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 špetka soli
Na dohotovení
  • 120 g cukru moučka
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka hřebíčku
Článek

Postup

01.

Škvarky semelte v mlýnku nebo rozmixujte na kaši. Měly by být nesolené a bez kousků masa! Přidejte prosátou mouku smíchanou s hřebíčkem a solí. Vmíchejte rozšlehané vejce, mleté ořechy a cukr. 

02.

Nakonec přidejte čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. 

03.

Hotové těsto zabalte do fólie a dejte aspoň na dvě hodinky do chladu. Mezitím vymažte formičky máslem.

04.

Vymazané formičky naplňte uleželým a vychladlým těstem. Formičky pak vyskládejte na plech.

05.

Pracny pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím smíchejte moučkový cukr se skořicí a hřebíčkem. 

06.

Ještě horké pracny vyklopte a obalujte v ochuceném cukru. Díky použitým škvarkům budou hned křehké a cukroví dostane lehce oříškovou chuť. Nemusíte se bát, že by byly cítit „masově“, je to stejné, jako když použijete při pečení sádlo

A jestli se vám nechce stát u trouby a rádi používáte hotové sušenky a oplatky, udělejte dětem krásné nepečené sušenkové nanuky a lízátka.

Načítám