Hlavní obsah

Slaná chuť je jako droga. Jak se zbavit závislosti?

Foto: Profimedia

Sůl je v malém množství zdravá, ale bohužel jsme zvyklí jí konzumovat zcela nezdravé množstvíFoto: Profimedia

Reklama

Nadbytek soli škodí a mnoho lidí v Česku to pociťuje. Trpí vysokým tlakem nebo obezitou a často za to může fakt, že příliš solí. Jste závislí? Slaná chuť je jako droga, odvykat musíte postupně.

Článek

Ráno posnídáte vajíčka, která si ze zvyku přisolíte. K obědu se zastavíte na hamburger, během odpoledne sníte sáček slaných ořechů a povečeříte rohlík se salámem. Ačkoli během dne nic jiného nesníte (což je nepravděpodobné), zkonzumovali jste více než pět gramů soli – tedy množství, které byste za den neměli překročit.

Češi příliš solí! „Průměrná spotřeba se u nás pohybuje kolem 13 gramů soli za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky, kterou Světová zdravotnická organizace pro dospělé stanovila na méně než 5 gramů – jednu kávovou lžičku,“ upozorňuje Jiří Brát, expert na vlastnosti potravin a výživu z iniciativy Vím, co jím a piju.

Sůl jako kokain

Zbavit se závislosti není snadné. Sůl vyvolává podobnou závislost jako drogy, což prokázali vědci z australského Melbourne. Při svém výzkumu podávali zvýšené dávky soli laboratorním myším a zjistili, že chuť na sůl se projevuje podobně jako závislost na kokainu. Organismus zvyklý na vysoké dávky soli proto musí odvykat postupně. Odborníci radí příjem soli zpočátku snižovat o 20 až 25 procent, taková redukce ještě není chuťově rozpoznatelná.

Začněte tím, že odstraníte ze stolu slánku, kterou často berete do ruky jen ze zvyku. Spousta lidí si dosolí jídlo na talíři ještě před tím, než vůbec ochutná!

Foto: Profimedia

Přílišné množství soli je schopno zcela přebít přirozenou chuť téměř jakékoli potravinyFoto: Profimedia

Vařte co nejvíce doma, protože jedině tak můžete množství soli ohlídat. Jídla připravujte z čerstvých surovin a při vaření nahraďte část soli bylinkami, kořením, česnekem nebo ořechy. Zvyšte příjem čerstvé zeleniny a ovoce, protože obsahují draslík, který vyrovnává nepříznivý vliv vysokých dávek soli na krevní tlak.

Když se potřebujete najíst venku, vybírejte kvalitní restaurace, fast foody navštěvujte výjimečně. A když už tam jdete, sledujte nutriční hodnoty jídel – je totiž rozdíl, jestli si dáte hamburger klasický, nebo třeba slaninový, který je jednou tak slaný.

Potýkáte se s vysokým tlakem, ačkoli solí šetříte? Je možné, že ji konzumujete nevědomky. Skrytá sůl tvoří až 80 procent celkového denního příjmu. Ukrývá se v uzeninách, instantních jídlech, dochucovadlech. Dávejte si pozor také na tavené sýry nebo paštiky. Vybírejte pečivo, které není viditelně posypané hrubou solí. Naučte se číst v etiketách a sledujte složení potravin.

Zatížené srdce a potíže s obezitou

Sůl je pro lidské tělo prospěšná. Podílí se na látkových výměnách a hraje roli při regulaci vody. To ovšem platí, když ji přijímáte v malých dávkách. Přesolování způsobuje vážné zdravotní problémy.

Foto: Profimedia

I obyčejné pečivo je překvapivě hodně slanéFoto: Profimedia

„Nadbytečný příjem soli zvyšuje krevní tlak, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév. Vysoký příjem soli zbytečně zatěžuje ledviny a celkově přispívá k nevhodným stravovacím návykům. Hodně slané potraviny bývají celkově chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání. Proto nepřímo souvisí i s obezitou,“ vysvětluje endokrinolog a obezitolog Petr Hlavatý.

Potíže začínají v dětském věku. Nadměrně slané pokrmy jedí české děti už v předškolním a školním věku. Tím, že si od batolecího věku zvykají na slanou chuť, vyžadují ji i v dalších letech.

Pediatři upozorňují, že vysoký příjem soli u organismu ve vývinu může naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti a nadměrné solení zvyšuje také riziko osteoporózy. Proto pečlivě hlídejte, co dáváte svým dětem na talíř. Je přece zbytečné zadělat si na nemoci v útlém věku jen kvůli závislosti na slaném jídle.

Jak moc solíte doma vy?

Reklama

Načítám