Hlavní obsah

Do Klause ml. byste to řekli, do Schwarzeneggera méně: slavní, kteří propadli šachům

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 20. července připadá Mezinárodní den šachu. Tuto sportovní disciplínu, u které se sice nezadýcháte, ale zapotit se můžete, na rekreační úrovni provozují i někteří slavní.

Článek

Znalost pravidel, taktika, logické myšlení i nervy ze železa. To jsou základní předpoklady dobrého šachisty. Přestože někomu se může tato hra zdát jako nuda pro starší generace, tyto celebrity si ji ve volném čase užívají.

Arnold Schwarzenegger (74)

Mezi koníčky akčního herce nenajdeme jen zvedání železa a snahu vytvořit si co největší bicáky. Také si rád zahraje šachy. Začal, když mu bylo osm let, a se svým otcem prý musel hrát každý den. V pozdějším věku své dvě záliby dokonce dokázal propojit. Hrával totiž s přáteli i v tělocvičně. V době koronavirové pandemie sdílel rakousko-americký herec fotografii, kde mu kvůli omezování kontaktů dělá protivníka osel. Otestoval například ale i šachové dovednosti amerického boxera Mikea Tysona (56).

Foto: Profimedia.cz

Herec se stará o osla jménem Lulu, který mu dělá společnost v rozličných situacíchFoto: Profimedia.cz

Marek Adamczyk (34)

Český herec, který se nedávno objevil například ve filmu Poslední závod (2022), si šachy zamiloval během koronavirové pandemie, protože se nudil. Nešlo ale jen o jednorázové povyražení, tato záliba mu zůstala a nedávno dokonce absolvoval exhibici s profesionálními šachisty během pražského mezinárodní šachového festivalu. Herec většinou hraje online a soupeře hledá na internetu. S přítelkyní Evou Samkovou (29) si prý partii nedá, protože jí tato hra nic neříká.

Foto: Profimedia.cz

S přítelkyní si herec nezahraje, sportovkyně dává přednost jízdě na koniFoto: Profimedia.cz

Henry Cavill (39)

Loni v květnu oznámil britský herec prostřednictvím fotografie, že má novou přítelkyni, a sice půvabnou blondýnku Natalii Viscuso (32). Tím také současně odhalil, že spolu rádi hrají šachy. V popisku ke snímku ovšem přiznal, že ho zrovna při této partii rozdrtila. Fanoušky zaujala také hrací deska, která byla vyrobená na motivy seriálu Hra o trůny (2011–2019).

Foto: Profimedia.cz

Hrál Supermana, ovšem v královské hře ještě superschopnostmi nedisponujeFoto: Profimedia.cz

Václav Klaus mladší (52)

Mezi nadšené šachisty se řadí také český politik a pedagog. Tuto hru ho naučil jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus (81), a jako chlapec se v ní zdokonaloval nejen doma, ale i ve škole. První sladké vítězství nad dospělým si prý užil už v devíti letech. Šachy ho naučily soustředění, schopnosti zvládat stres, pracovat pod tlakem a v omezeném čase, což se podle něj hodí i v politice.

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Šachové dovednosti se prý hodí i v politiceFoto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Anya Taylor-Joy (26)

To, že jste neodehrála ani jednu partii, neznamená, že nemůžete dostat roli brilantní šachistky. Americká herečka to ovšem dohnala a kvůli hlavní postavě seriálu Dámský gambit (2020) se šachy hrát naučila. Do parády si ji vzali ti nejlepší učitelé, jako konzultant působil při natáčení mimo jiné ruský šachový velmistr Garry Kasparov (59). I tak se ale herečka při natáčení musela spoléhat na to, že se jednotlivé tahy naučila nazpaměť. Po odvysílání seriálu zažila tato strategická hra znovuzrození a mnohonásobně vzrostla poptávka po šachovnicích.

Foto: Profimedia.cz

Herečka si zahrála nadanou šachistku Beth HarmonFoto: Profimedia.cz

Will Smith (53)

Amerického herce šachy naučil hrát jeho otec asi v osmi letech a od té doby je to jeho velký koníček. Poprvé ho porazil ve dvanácti letech, později absolvoval trénink pod vedením šachového velmistra. Herec tvrdí, že řada šachových principů, způsob myšlení a práce s vlastní myslí se mu hodí i v běžném životě.

Foto: Profimedia.cz

Také americký herec je toho názoru, že se šachové dovednosti v životě hodíFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Václav Klaus mladší

Načítám